Uspješan završetak: Kako je besplatna škola programiranja CoderDojo inspirisala 200 mladih u BiH

Uspješan završetak: Kako je besplatna škola programiranja CoderDojo inspirisala 200 mladih u BiH

17.08.2023. godine

 

U svijetu sveprisutne tehnologije i brzog digitalnog razvoja, edukacija iz oblasti programiranja i tehnologije postala je ključna za osnaživanje budućih generacija. Upravo u tom duhu, Bit Alijansa je organizovala besplatnu CoderDojo školu programiranja u Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa nije samo obogatila znanje 200 osnovaca i srednjoškolaca, već je također spojila mlade talente sa studentima fakulteta kao mentorima, ostavljajući neizbrisiv trag na putu ka digitalnoj budućnosti zemlje.

 

Bit Alijansa, poznata kao zagovornik tehnološkog razvoja i inovacija, prepoznala je potrebu za pristupačnom i inspirativnom edukacijom iz programiranja. Rezultat te vizije je bio CoderDojo – platforma koja je omogućila mladima da steknu dragocjeno iskustvo kodiranja uz podršku studenata sa različitih fakulteta.

 

Jedna od ključnih karakteristika ovog programa bila je interaktivnost. Umjesto klasičnog učenja iz udžbenika, polaznici su bili uključeni u praktične radionice, izazove i projekte koji su im omogućili da stvaraju i primjenjuju svoje vještine u stvarnom svijetu. Studenti predavači nisu samo prenosili svoje znanje, već su podržavali i kreativnost i radoznalost mladih, čime su motivisali buduće programere da razmišljaju izvan okvira. Studenti su također poručili kako su polaznici bili izuzetno aktivni, te su se istinski posvetili realizaciji ove ljetne škole. “Ovo je bilo jedno prelijepo iskustvo u kojem sam dosta toga naučila, ali i dosta uživala. Moram pohvaliti učenike koji su slušali i pokazali veliku želju da nauče i da pitaju sve što ih zanima.” – istaknula je Tajra Selimović, studentica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predavačica na CoderDojo ljetnoj školi programiranja.

 

Jedan od studenata predavača, Faruk Zahiragić, student na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu poručio je: “Mentorstvo na CoderDojo školi programiranja je za mene bilo istovremeno zabavno i izazovno iskustvo. Osjetio sam kako je biti predavač i prenositi znanje drugima, te na taj način širiti znanje o programiranju ostalima. Toplo ga preporučujem svima koji traže novi izazov za sebe i širenje svojih vidika!”

 

Uvijek je čast, a samim time i odgovornost,  kada imate priliku oblikovati jedan mladi um i naše buduće nade, pa s tim u vezi želim da se prvo zahvalim Bit Alijansi na prilici da budem dio ovog projekta. Nadam se da smo kolege i ja svoj zadatak iznijeli na što bolji način, a mislim da je najbolji pokazatelj našeg uspjeha znanje koje su učenici ponijeli sa naših časova. Zaista je divno bilo biti karika u lancu znanja, ono što smo mi naučili od naših profesora prenosili smo dalje, a možda će baš oni za par godina se naći na istom mjestu gdje i mi danas.” – izjavila je Nejra Aličković, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i predavačica na ovogodišnjoj CoderDojo školi.

 

Oduševljenje studenata mentora u Travniku je također bilo neizmjerno, jer su svjedočili kako mladi talenti rastu, prepoznaju mogućnosti te se hrabro suočavaju sa izazovima programiranja, dok su istovremeno gradili trajne veze međusobne podrške i inspiracije. ”Uzbudljiva i inspirativna atmosfera CoderDojo škole dopire do srca svih polaznika, pružajući im jedinstvenu priliku da istraže fantastičan svijet programiranja. Svjedoci smo oduševljenja djece koja se upoznaju s osnovama kodiranja i računarskim tehnologijama, razvijajući svoje vještine kroz kreativne projekte. CoderDojo nije samo škola, već i zajednica entuzijastičnih mentora koji zajedno grade mostove ka digitalnoj budućnosti mladih.” istakao je predavač Rijad Maglić, student na Fakultetu Informacionih tehnologija Sveučilišta/Univerziteta “Vitez” u Travniku.

 

Ova inicijativa Bit Alijanse otvorila je vrata novim mogućnostima za obrazovanje u BiH, pokazavši kako partnerstvo između kompanija, univerziteta i mladih može stvoriti pozitivnu promjenu u društvu. “U proteklim nedjeljama, svjedočili smo angažmanu i trudu svih učesnika CoderDojo škole. Vidjeli smo kako se njihove vještine razvijaju, kako se rastežu granice njihovih mogućnosti i kako se stvaraju temelji za budući uspjeh u tehnološkom svijetu. Ovom prilikom želimo se zahvaliti svim institucijama, mentorima, studentima i učesnicima koji su podržali CoderDojo školu i omogućili da postane inspiracija i primjer uspješnog udruživanja znanja, entuzijazma i potencijala. Ovogodišnja CoderDojo škola je pokazala izuzetne rezultate, te sa radošću najavljujemo da ćemo nastojati implementirati ovaj projekat i u narednim godinama na većem nivou. “ poručio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

 

Bit Alijansa je pokazala da obrazovanje nije samo prenošenje znanja, već i izgradnja mostova između generacija i stvaranje prostora gdje se ideje i strast pretvaraju u stvarnost. Ova priča je podsjetnik da, uz podršku, mentorstvo i inspiraciju, mladi mogu doseći visine koje će oblikovati budućnost Bosne i Hercegovine u digitalnoj eri.

Studijska posjeta Rijeci i Krku: Upoznavanje dobrih praksi pametnih gradova u susjedstvu

Studijska posjeta Rijeci i Krku: Upoznavanje dobrih praksi pametnih gradova u susjedstvu

Osnaživanje lokalnih zajednica u BiH predstavljanjem pozitivnih primjera pametnih gradova

 

23.06.2023. godine

 

Predstavnici lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, učesnici projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, predstavnici Saveza opština/općina i gradova RS i FBiH, te Udruženja Bit Alijansa 13. i 14. juna bili su u studijskoj posjeti Rijeci i Krku. Ovi gradovi u susjednoj Hrvatskoj su prvaci u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji te su bh. predstavnici dobili priliku da upoznaju njihove dobre prakse i naučene lekcije.

 

Baš kao i prošlogodišnja studijska posjeta Barceloni, i ova je imala za cilj da prikaže pozitivne primjere pametnih gradova, načine na koje razvojne agencije osiguravaju samoodrživost, kao i da pruži dublji uvid u infrastrukturne projekte koje razvijaju te saradnje koje ostvaruju sa privatnim sektorom. Posebno su ih dojmili jedinstveni koncept kojim grad Krk sa svojih šest opština upravlja svojim resursima kao što su otpad, voda, energetski resursi, sharepointi automobila i bicikala, te energetski nezavisne kuće, a u Rijeci dometi tamošnje razvojne agencije koja ne samo da uspješno provodi brojne projekte, već ima i vlastiti hub u okviru kojeg nudi savremene usluge kao što su profesionalno 3D printanje.

 

Voditelji projekta i koordinatori na lokalnim nivoima imali su priliku upoznati se sa konceptom rada koji u osnovi ima objedinjenost svih faktora za poboljšanje kvaliteta života, a sa sobom su ponijeli vrijedna saznanja koja će moći implementirati u vlastitim zajednicama s ciljem unapređenja spremnosti i kapaciteta za modernizaciju usluga korištenjem smart city rješenja.

 

Jedinice lokalne samouprave u BiH koje učestvuju u ovom projektu su gradovi Prijedor, Zenica i Zvornik, te opštine Pale i Tešanj.

 

Projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, uz finansijsku podršku programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), realizuju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions, a implementira Bit Alijansa, udruženje IT kompanija u BiH.

Održan prvi BitA Brunch u Sarajevu: Pokrenut dijalog između predstavnika državne vlasti i IT industrije

Održan prvi BitA Brunch u Sarajevu: Pokrenut dijalog između predstavnika državne vlasti i IT industrije

23.06.2023. godine

 

U četvrtrak 22. juna 2023. godine Bit Alijansa, kao krovno udruženje IT kompanija u BiH, organizirala je prvi po redu BitA Brunch, događaj koji postaje platforma za konstruktivan dijalog između IT industrije i predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine. Na BitA Brunchu predstavnicima bh. IT kompanija obratio se Edin Forto, novoodabrani ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine. 

 

BitA Brunch je postao ključan događaj koji je otvorio prostor za razgovor o pitanjima od vitalnog značaja za digitalnu transformaciju društva. Cilj BitA Bruncha je stvoriti konstruktivan dijalog između IT industrije i predstavnika vlasti kako bi se ostvario efektivan protok informacija i postigla sinergija u razvoju društva. IT industrija je postala ključni faktor transformacije društva, utječući na sve aspekte života, od obrazovanja i zdravstva do poslovanja. BitA Brunch je okupio aktere koji su imali priliku da izraze svoje stavove i prijedloge vezane za razvoj IT sektora. Ovaj dijalog omogućio je industriji da prenese svoje spoznaje, iskustva i potrebe predstavnicima izvršne vlasti na konstruktivan način.

 

Kao vodeće udruženje IT kompanija u Bosni i Hercegovini, već godinama kontinuirano radimo na rješavanju dva ključna problema s kojim se IT industrija svakodnevno susreće – nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u IT industriji, popraćene nedostatkom razvojnog podsticaja. Kroz BitA Brunch, želimo ostvariti partnerstvo između privatnog sektora i vlasti kako bismo zajedno radili na rješavanju izazova i stvaranju povoljnog poslovnog okruženja. Samo kroz aktivnu saradnju možemo postići pozitivne promjene i ostvariti napredak koji će imati šire društvene koristi. Smatramo da je kreiranje platforme za direktnu komunikaciju i dijalog pravi način da ostvarimo pomenuti efektivni protok informacija i vjerujemo da bi i drugi sektori trebali prepoznati važnost implementiranja sličnih inicijativa.”- izjavio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

 

Organizovan pod pokroviteljstvom jedne od najvećih IT kompanija u BiH, KLIKA, BitA Brunch je okupio predstavnike IT sektora i donosioce odluka. 

 

“IT industrija je jedna od najznačajnijih izvozno orijentiranih industrija u Bosni i Hercegovini te je izuzetno važno da vlast na svim nivoima, posebno na državnom prepozna njen značaj. Dovoljno je reći da bi uz olakšice i poticaje prihodi IT sektora mogli dosegnuti 2 milijarde za samo dvije godine što bi za ovako malo ekonomiju kao što je naša predstavljalo veliki uspjeh, ali i potencijal za razvoj drugih industrija koje jesu povezane ili se mogu povezati sa IT industrijom. Da bismo iskoristili potencijal ovog sektora, neophodne su hitne, sveobuhvatne i strateške mjere koje će osigurati kontinuiran razvoj, ali i pomoći u prevazilaženju trenutnih tržišnih turbulencija koje su ostavile traga i na bh. IT industriju. Proces digitalizacije je neminovnost. EU je tom procesu pristupila veoma ozbiljno, a siguran sam da se u tom domenu za nas kroz kandidatski status za pristup EU otvaraju nove mogućnosti. 

 

Trenutno živimo u uzbudljivimom vremenu, u kojima AI ubrzano postaje neizostavan dio privatnog i poslovnog okruženja, i država Bosna i Hercegovina u svakom smislu mora biti spremna odgovoriti na AI trendove u svijetu, ne samo u kontekstu sustizanja razvoja tehnologija, nego i zakonskog reguliranja istih. Strategijom razvoja Federacije BiH za period 2021-2027. jedino je IT industrija označena kao strateška grana privrede, a tom strategijom su predviđene brojne mjere za njen razvoj. Očekujemo da će i na državnom nivou mogućnosti naše industrije biti prepoznate, a ono što bi svakako pomoglo u razvoju naše industrije su prilike za pristup novim tržištima, bolja zakonska rješenja, uvođenja i olakšavanja provođenja cijelog seta praksi koje bi dodatno otvorile naše tržište, poreske olakšice te strateški pristup obrazovanju. Nadamo se dobroj suradnji sa gospodinom Fortom i vjerujemo da ćemo tokom njegovog mandata odgovoriti na neke od postojećih izazova.”  poručio je Edin Deljkić, jedan od osnivača bh. IT kompanije Klika, i dugogodišnji član i do prošle godine predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse. 

 

Gospodin Forto je svojim obraćanjem istaknuo značaj razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije za ekonomski rast i razvoj zemlje. On je također izjavio da će Ministarstvo komunikacija i prometa aktivno podržavati rad i razvoj IT industrije.

 

Ministar se u svom govoru fokusirao na cyber sigurnost i procese digitalizacije kao ključne prioritete. Istaknuo je da će ministarstvo uložiti napore u unapređenje tih procesa kako bi se postigla veća sigurnost i efikasnost. Također, naglasio je važnost pripadanja Digitalnoj Evropi, te je već pokrenuo inicijativu za otvaranje pregovora. Očekuje se da će pregovori biti završeni do kraja godine i da će nas primiti u projekat Digitalne Evrope, što će nam omogućiti pristup sredstvima za digitalne inovacije.

 

“Na osnovu današnjeg događaja, imam nadu da ćemo u narednom periodu, kroz inicijative koje dolaze iz privatnog sektora i struke, biti jedan kanal u ministarstvu da se sve to obistini. Vjerujem da je ovo samo jedan u nizu razgovora koje ćemo imati“ – izjavio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

 

Tokom događaja, učesnici su imali priliku da izraze svoje stavove, prijedloge i ideje o ključnim pitanjima koja se tiču IT industrije i njenog uticaja na razvoj privrede Bosne i Hercegovine. 

 

Inicijativa BitA Brunch-a je zamišljena kao značajan iskorak ka uspostavljanju plodne saradnje između IT industrije i predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini. Njegova uloga u promovisanju inovacija, digitalne transformacije, uspostavljanja dijaloga, umrežavanja aktera IT industrije i razvoja društva će zasigurno imati dugoročne pozitivne efekte na ekonomiju i sve sfere života u zemlji. Bit Alijansa je najavila da će BitA Brunch postati redovni događaj, pružajući kontinuiranu platformu za dijalog i saradnju između IT industrije i vlasti, te tako podsticati rast i napredak Bosne i Hercegovine u digitalnom dobu.

Kompanija ALEM Sistem nova članica Bit Alijanse!

Kompanija ALEM Sistem nova članica Bit Alijanse!

05.06.2023. godine

 

U prethodnom periodu, zajednici Bit Alijanse pridružila se kompanija ALEM Sistem. ALEM Sistem je kompanija koja djeluje na području Adriatic regije sa primarnim fokusom na cyber sigurnosti i Internet of Things (IoT).

 

Sporazum su potpisali u ime kompanije ALEM Sistem, CEO Feđa Oručević i izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić.

 

ALEM Sistem posluje od 1996. godine i za to vrijeme kompanija je bila angažovana na brojnim uspješnim projektima koji su joj omogućili da po kvalitetu i inovativnosti postane jedna od najprepoznatljivijih kompanija među državnim i poslovnim korisnicima u području Adriatic regije. 

 

“Kao kompanija koja je već dokazani partner našim brojnim klijentima, želimo da svoje usluge podignemo na način da ispunimo sva očekivanja naših kupaca kroz jedinstven i kontinuiran standard kvaliteta. Biti dio udruženja najvećih IT kompanija u BiH, vodećih organizacija IT industrije je veliki korak u ostvarenju naše vizije i jedinstvenog cilja – razviti više mogućnosti na tržištu IT industrije, suočavajući se zajedno sa brojnim preprekama koje usporavaju njen razvoj.

 

Bit Alijansa je nesumnjivo najveće IT udruženje u Bosni i Hercegovini, okupljajući vodeće kompanije IT  industrije kao jedinstvene partnere u regiji. ALEM Sistem želi biti dio ovog udruženja kako bi zajedničkim naporom doprinijeli digitalnoj transformaciji naše zemlje. Vizija naše kompanije je da očuvamo planetu zemlju budućim generacijama, kroz našu misiju i naša dva pilara (cyber sigurnost i IoT). Naš tim za cyber sigurnost radi na tome da učini svim poslovnim i privatnim subjektima sigurnu digitalnu transformaciju u novu eru poslovanja i života, dok tim za IoT radi kontinuirani monitoring ekoloških parametara tako da nove generacije mogu uživati u ljepotama planete zemlje! U cilju mijenjanja svijeta, mora se prvenstveno krenuti lokalno i udruženo, iz navedenog misija Bit Alijanse se poklapa sa našim načelima jer okuplja tehnološke kompanije koje zajedno žele činiti dobro prvo na lokalnom nivou pa zatim i globalnom!

 

Mantra svakog zaposlenog ALEM Sistema ili kako mi volimo reći Alemovca je da bude najbolja verzija sebe, i da svaki dan radimo na razvoju sebe. Smatramo da tu kulturu koja je dokazano uspješna možemo prenijeti uz ovo partnerstvo i na BH zajednicu” – poručio je Feđa Oručević.

 

“Bit Alijansa zajedno sa svojim članicama konstantno radi na realizaciji aktivnosti u cilju jačanja potencijala koje IT industrija ima. Značaj naših projekata i ciljeva prepoznaje se od strane IT kompanija, kojima se nedavno pridružila i kompanija ALEM Sistem iz Sarajeva. Pristupanje ALEM Sistema u naše članstvo dodatno jača našu zajednicu stručnjaka i otvara nove mogućnosti za sinergijske projekte, te im sa radošću izražavamo toplu dobrodošlicu u našu mrežu!”- izjavio je Damir Maglajlić.

Peti Smart City Forum okupio domaće stručnjake i inovativne ideje

Peti Smart City Forum okupio domaće stručnjake i inovativne ideje

Digitalnim tehnologijama unaprijediti kvalitet života u BiH

31.05.2023.

 

Sarajevo, 31. maj 2023: Digitalne tehnologije su od ključnog značaja za razvoj pametnih gradova, ali u kojoj mjeri i na koji način investiranje u digitalne tehnologije može olakšati i unaprijediti svakodnevni život svih građana? Bilo je ovo centralno pitanje petog izdanja Smart City Foruma BiH, događaja koji je u utorak, 30. maja 2023. godine u Sarajevu okupio predstavnike jedinica lokalne samouprave, IT kompanija, obrazovnih ustanova te međunarodnih organizacija za saradnju.

 

U vrijeme kada su digitalne tehnologije pokretači kvaliteta života u Evropi i svijetu, u Bosni i Hercegovini samo 1 posto lokalnih zajednica pokazuje digitalnu zrelost za poboljšanje usluga građanima. Manje od 10 posto njihovih budžeta usmjereno je na razvojne intervencije i poboljšanje javnih usluga, a dvije trećine građana smatra da nema mogućnost učešća u donošenju odluka u svojim lokalnim zajednicama.

 

Podaci ovog USAID-ovog istraživanja pokazuju prijeku potrebu za razvojem IT industrije i implementacijom pametnih rješenja u gradove kako bi se unaprijedilo planiranje i upravljanje uslugama, a time i izgradilo međusobno povjerenje, povećalo zadovoljstvo i stvorile prosperitetne zajednice u našoj zemlji. Ovo je posebno važno ako se uzme u obzir da većina svjetske populacije danas živi u gradovima, a procjenjuje se da će do 2050. godine čak 70% ljudi živjeti u urbanim sredinama.

 

Pet gradova s akcionim planovima

 

Smart City Forum je otvorio izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić, poručivši da je ovo platforma za razmjenu inovativnih i korisnih ideja, te da je izrastao iz ideje da gradovi postanu mjesta održivog razvoja. Naglasio je da je preduslov za uspjeh ove priče saradnja svih aktera i kontinuirana razmjena znanja, ideja, praksi i naučenih lekcija.

 

A upravo jedan od ključnih partnera, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), pruža podršku različitim procesima digitalizacije javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

 

“Kad je riječ o pametnim gradovima, odnosno digitalizaciji javnog sektora, sa Bit Alijansom i kompanijama LANACO i DVC Solutions smo već dvije godine u procesu ‘Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH’. Izrađeni su akcioni planovi za digitalnu transformaciju pet opština: Prijedor, Zenica, Tešanj, Pale i Zvornik. Siguran sam da je jedan takav planski dokument otvara nove mogućnost i da je to prvi korak za digitalnu transformaciju koja, ako želimo da poluči rezultate, mora biti planski proces”, izjavio je Bojan Vojvodić iz GIZ-a. 

 

Projekat obuhvata i demonstraciju pametnih rješenja u ovim opštinama, a radi se o sistemu pametnog parkinga “GoParking” i servisa za prijavu komunalnih nepravilnosti i drugih problema “Građanska patrola”, koja građanima omogućava da direktno učestvuju u kreiranju boljeg okruženja u lokalnim zajednicama.

 

Ajla Mostarac i Saša Kotlica iz USAID-ovog Projekta pomoći lokalnoj upravi (LGAA) donijele su svježu perspektivu i uvid u inovativna rješenja u međunarodnoj zajednici. Najavile su i program koji će u narednih pet godina ojačati kapacitete 30 lokalnih zajednica za efikasnije, transparentne i odgovorne javne usluge i pomoći im da bolje planiraju, upravljaju i poboljšaju kvalitet usluga.

 

Udružiti snage obrazovnih institucija, lokalnih zajednica i industrije

 

U dijelu programa posvećenom predstavljanju pametnih rješenja lokalnih kompanija govorili su Bojan Vuković iz kompanije DVC Solutions, Adnan Hantalašević iz kompanije QSS, Elvis Pivić iz kompanije Agilitas, Feđa Oručević iz ALEM Sistema i Darko Šerval iz kompanije Supernova pokazavši da naše IT kompanije rade fantastične stvari i da je vrijeme da ta rješenja implementiramo za domaće procese razvoja.

 

Peto izdanje Smart City Foruma moderirala je prof. dr. Jasna Kovačević sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a posebna pažnja posvećena je ulozi akademske zajednice u razvoju i implementaciji koncepta pametnog grada.

 

Prof. dr. Gordana Gardašević sa Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci je, predstavljajući aplikaciju koja omogućava praćenje dolaska autobusa, istakla da je kontinuitet u razvoju veoma važan, ali i širenje koncepta kako bi obuhvatio što više segmenata života.

 

“Mnogo je predloženih rješenja koji se odnose samo na jedan problem civilnog društva. Moramo izaći iz te zone komfora i upustiti se i u druge probleme i mimo pametnog parkinga ili praćenja dolaska autobusa, da bismo pokrili sve segmente društva kojima treba pomoć u vidu digitalizacije”, izjavila je Gardašević.

 

Kako obrazovna institucija može da utiče na razvoj pametnih gradova govorio je i mr. inž. Nikola Kukrić sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Naglasio je važnost interpretacije prikupljenih podataka i davanja preporuka građanima, ali i “sveto trojstvo” obrazovnih institucija, lokalnih zajednica i IT industrije.

 

Ograničeni budžeti kao poseban izazov

 

Važan segment Smart City Foruma bila je i panel diskusija na temu “Finansijski izazovi i ograničenja u radu jedinica lokalne samouprave: Kako se nositi s manjkom sredstava?” u kojoj su učestvovali Admira Kličić, rukovoditeljica Odsjeka za IT tehnologije u Gradu Prijedoru, Faris Hafizadić iz Općine Travnik i Adnan Međedović, managing partner iz kompanije Advantage Capital.

 

Govoreći iz perspektive lokalne zajednice, Kličić je podsjetila da su sva ova rješenja namijenjena građanima, ali da većina jedinica lokalne samouprave teško uspije za te svrhe iz budžeta izdvojiti 1 posto finansijskih sredstava. Sa takvim sredstvima nije moguće napraviti brze korake o kojima govorimo te je neophodno biti inovativan, raditi na uštedama u svakodnevnom radu i pokazati inicijativu kroz jasne ciljeve i strategiju razvoja, naglasila je Kličić.

 

Na skupu je bilo riječi i o tome šta lokalne zajednice u ova izazovna vremena mogu uraditi da sebe učine atraktivnijim, a time i da se postave na mapu potencijalnih investitora, ali i o temi birokratije, građanskog aktivizma i otvaranja puta inovacijama, te efektivnom i efikasnom javnom sektoru, kao i digitalnoj transformaciji kao prilici koju ne smijemo propustiti.

 

Smart City Forum, osmišljen kao stalno mjesto okupljanja važnih aktera u procesu implementacije koncepta pametnih gradova, organizovalo je krovno udruženje IT kompanija u Bosni i Hercegovini Bit Alijansa, uz podršku GIZ-a i kompanija LANACO i DVC Solutions.

Bosna i Hercegovina ne posjeduje jedinstveni okvir za razvoj digitalnog sistema

Bosna i Hercegovina ne posjeduje jedinstveni okvir za razvoj digitalnog sistema

31.05.2023.godine

 

U doba digitalizacije, tehnologija ima moć da preoblikuje industriju, društvo i gospodarstvo. Digitalna transformacija je ključna za otvaranje nebrojenih novih mogućnosti, povećanje efikasnosti i podsticanje inovacija u različitim sektorima. S ciljem podrške Bosni i Hercegovini na putu ka digitalizaciji, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) krajem mjeseca maja u Sarajevu na konferenciji “USAID predstavlja: Digitalizacija za razvoj – ponovno pokretanje digitalnog ekosustava Bosne i Hercegovine” predstavila je Analizu sadašnjeg digitalnog sistema u BiH.

 

Više od 200 ključnih aktera se okupilo na događaju kako bi predstavili korake potrebne u Bosni i Hercegovini kako bi se iskoristile prednosti koje donosi digitalizacija za građane BiH. Nakon prezentacije rezultata Analize digitalnog ekosustava za BiH, održana je panel diskusija sa vodećim stručnjacima i predstavnicima vlasti o raznim temama vezanim za digitalizaciju. Robert Lopez, glavni direktor Misije USAID-a u BiH, sudjelovala je u prvom panelu “Digitalno društvo 2030.” zajedno s Iridom Varatanović iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, Kenanom Karčićem iz Udruženja banaka BiH, Sašom Mrdovićem, profesorom na Univerzitetu u Sarajevu i Damirom Maglajlićem, izvršnim direktorom Bit Alijanse.

 

USAID-ova Analiza digitalnog ekosistema BiH (DECA) sprovedena je od decembra 2021. do juna 2022. godine i identificira jedinstvene prilike za razvoj, ali i potencijalne rizike u digitalnom sistemu BiH. DECA je obuhvatila širok raspon tema u okviru tri stuba digitalizacije: digitalne infrastrukture, prava i upravljanja digitalnim društvom te digitalne ekonomije. 

 

Ispitivanje je ukazalo na to da je BiH dobro povezana putem interneta, ali da ima najviše cijene internetskih usluga u regiji. Također, utvrđen je da kako nedostatak državne strategije za bežični pristup usporava daljnji razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije, tako i da ne postoji sveobuhvatan okvir koji bi regulirao prava građana i pristup digitalnoj tehnologiji, te da institucije vlasti neefikasno koriste digitalne tehnologije.

 

Općenito, postoji nizak nivo medijske pismenosti u zemlji, što znači da građani nemaju potrebno znanje za kritičku analizu informacija koje se pružaju putem interneta. Osim toga, 28 posto škola u BiH nema pristup internetu. Na konferenciji je istaknuto da potrošači često ne vjeruju digitalnim uslugama u BiH i nedostaje im znanje o korištenju usluga e-trgovine, kao što su internetsko bankarstvo i online kupovina. To usporava usvajanje tehnologije koja bi mogla potaknuti gospodarski razvoj.

 

Na temelju ovih rezultata, Analiza USAID preporučuje suradnju svih aktera u razvoju jedinstvene politike i strategije za upravljanje i ulaganje u digitalni ekostistem. Cilj je poticanje inovacija, jačanje kibernetičke sigurnosti i pružanje boljeg obrazovanja građanima.

 

“Digitalna transformacija ima ogroman potencijal za poboljšanje života građana i poticanje privrednog rasta. Moramo djelovati odlučno i zajedno kako bismo osigurali da Bosna i Hercegovina bude dijelom digitalne revolucije i iskoristi sve prednosti koje nam pruža moderna tehnologija. Stoga pozivam sve relevantne aktere, uključujući vladu, obrazovne institucije, privatni sektor i organizacije civilnog društva, da zajedno sarađujemo na putu digitalizacije bosanskohercegovačkog društva. “ – poručio je Maglajlić.

 

Izvor: Dnevni Avaz i FENA

Nove perspektive za digitalnu transformaciju: Studijska posjeta Hrvatskoj otkriva primjere dobre prakse za mala i srednja preduzeća

Nove perspektive za digitalnu transformaciju: Studijska posjeta Hrvatskoj otkriva primjere dobre prakse za mala i srednja preduzeća

29.05.2023. godine

 

Uz podršku projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ koji sufinansiraju Evropska unija i SR Njemačka (BMZ), a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, organizirana je studijska posjeta na temu podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. Predstavnici digitalnih inovacionih hubova (DIH), vlasti, razvojnih agencija i asocijacija iz Bosne i Hercegovine, od 15. do 17.5.2023. godine, boravili su u Hrvatskoj kako bi kroz sagledavanje primjera dobre prakse razmijenili iskustva.

 

U sklopu ove posjete koju su pripremili eksperti konsultantske kuće Luvent Consulting GmbH da bi omogućili razmjenu iskustava između hrvatskih i bosanskohercegovačkih subjekata poslovne podrške, delegacija je prvi dan posjetila:

  • BICRO BIOcentar, jedinstveni inkubator koji je osmišljen da potakne razvoj biotehnologije u Hrvatskoj,
  • ZICER – Zagrebački inovacioni centar koji je jedan od najstarijih poduzetničkih centara u regiji, a u sklopu njega centar Plavi ured koji poduzetnicima iz cijele Hrvatske nudi edukacije, savjetovanja, mogućnosti sufinanciranja i umrežavanja.

 

“Upoznavanje sa dobrim praksama u regionu je prvi korak ka unapređenju inovacijskog ekosistema u BiH. Tokom ove studijske posjete imali smo priliku upoznati se sa različitim akterima (inovacionim centrima, inkubatorima, razvojnim agencijama i kompanijama), te sa njihovim razvojnim putem, a koji nas u Bosni i Hercegovini tek očekuje. `Bit Alijansi`, kao asocijaciji vodećih IT kompanija u BiH, jedan od strateških ciljeva predstavlja digitalizacija društva, te su posebno u tom kontekstu iskustva stečena ovom studijskom posjetom izuzetno vrijedna i korisna, istaknula je Kristina Erak, operativna menadžerica Bit Alijanse.

 

Drugi dan posjete, delegacija koju su činili predstavnici i predstavnice tri DIH-a podržana u okviru projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ (DIH „IDEMO“ iz Banja Luke i DIH-ovi „Digital Storm“ i „its4Health“ iz Sarajeva), predstavnici Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Privredne komore Federacije BiH, Razvojne agencija ZEDA iz Zenice kao i asocijacije najvećih IT kompanija iz Bosne i Hercegovine („Bit Alijansa“, posjetili su:

 

 

„DIH Digital Storm sa svoja tri predstavnika je učestvovao u studijskoj posjeti u Hrvatskoj. Tim je tokom posjete upoznat sa hrvatskim inovacijiskim ekosistemom, te kroz radne sastanke sa predstavnicima tehnološko-inovacijiskih firmi, inovacijskih centara i inkubatora stekao bitna saznanja o strukturi i setup-u organizacija iz okruženja koje su prošle put implementacije mnogobrojnih projekata sinansiranih iz pred-pristupnih EU fondova, kao i njihovih transfera na EU tržište kao punopravne članice.

  

“Proširenje nove partnerske mreže i ojačanje postojeće jedan je od najbitnijih rezultata ove, dobro organizirane posjete“, istaknuo je Mirza Suljagić iz „Digital Storm“ hub-a.

 

Na samom kraju studijskog putovanja učesnici su imali priliku da posjete i Sobočan d.o.o. kompaniju koja proizvodi prodajno-poslovni namještaj visokog kvaliteta, a koja je uspjela da zatvori čitav lanac vrijednosti od ideje i dizajna, do isporuke gotovog namještaja i post-prodajne podrške.

 

Posjetom pomenutim lokacijama, bosanskohercegovačka delegacija jačala je svoje kapacitete, a nakon studijske posjete, predviđen je i prenos zapažanja kroz konkretno dogovorene aktivnosti, o čemu govore impresije delegacije.

 

 „Zahvaljujući posjeti, imali smo priliku steći nova znanja i usvojiti najbolje prakse kroz konkretne primjere ustrojstva, organizacije i samog rada inovacijskih centara, ali i uspješnih kompanija sa tog područja. Po povratku i kroz svakodnevne radne aktivnosti stečena znanja ćemo prenositi svim kroz posao dostupnim kompanijama, ali i kolegama iz Vanjskotrgovinske komore BiH,“ naglasio je Boris Marković, predstavnik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

 

Predstavnik zeničke razvojne agencije ZEDA, Senad Pašalić, rekao je da su na ovaj način prisutni „Imali priliku uporediti šta slične organizacije u okruženju, u ovom slučaju Hrvatske, rade i nude budućim, ali i postojećim poduzetnicima u smislu podrške i razvoja njihovih ideja ili biznisa. Stvari koje i sami radimo ovim putem smo samo potvrdili, a neki detalji mogu se iskoristiti da se unaprijede usluge prema MSP.”

 

Novi tehnološki razvoj podrazumijeva uvođenje digitalizacije i inovacija, kao ključni preduslov za bolju konkurentnost, te razvoj malih i srednjih preduzeća. Na tom putu transformacije, malim i srednjim preduzećima je potrebna sva moguća podrška organizacija koje pružaju poslovnu podršku u BiH. Projekat „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME“ nastavit će organizirati studijske posjete, a početkom 2024. godine bit će upriličena još jedna posjeta ovakvog karaktera.

 

Izvor: eu4digitalsme.ba

Kompanija NENASAL nova članica Bit Alijanse

Kompanija NENASAL nova članica Bit Alijanse

10.04.2023. godine

 

Kompanija NENASAL iz Gradiške u prethodnom periodu se pridružila zajednici Bit Alijanse.

 

Sporazum su potpisali u ime kompanije NENASAL, direktor Neven Savanović i izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić.

 

NENASAL je kompanija koja se bavi razvojem inovativnih tehnoloških rješenja, nudeći širok spektar usluga koje obuhvataju digitalizaciju, marketing, implementaciju i izradu različitih softverskih rješenja kao i prodaju riješenja globalnih brenova poput Google, Corel, Intel, Miro, Kaspersky, i mnogih drugih. NENASAL je osnovan s vizijom da postane lider u IT industriji i fokusira se na pružanje vrhunskih usluga koje pomažu klijentima da postignu svoje poslovne ciljeve.

 

Kako poručuju iz kompanije, kroz ovu saradnju NENASAL dobija priliku da aktivno učestvuje u kreiranju obrazovnih programa, razvijanju infrastrukturnih projekata te drugim inicijativama koje podržavaju rast IT sektora u zemlji. Udruženim naporima NENASAL-a, Bit Alijanse i njenih članica, domaća IT industrija će nastaviti sa rastom i razvojem, dostižući nove visine i doprinoseći ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine. 

 

“Kroz partnerstvo sa Bit Alijansom, NENASAL će doprinijeti razvoju domaće IT industrije, pružajući podršku i resurse za obrazovanje i osposobljavanje novih talenata. Ovo će omogućiti mladima da steknu potrebne vještine za uspješnu karijeru u IT sektoru, čime se direktno rješava problem nedostatka kvalifikovanog kadra.  NENASAL, kao jedini Google for Education partner u BiH, želi da pomogne školama i obrazovnim institucijama da digitalizuju i unaprede svoj obrazovni proces. Uz korišćenje Google for Education alata i resursa, NENASAL nastoji da podrži nastavnike, učenike i roditelje u stvaranju inovativnog i efikasnog okruženja za učenje. Također, NENASAL će aktivno učestvovati u razvoju infrastrukture i promociji podsticajnih mjera za IT industriju. Kroz zajednički rad sa ostalim članicama Bit Alijanse, NENASAL će pomoći u stvaranju povoljnijih uslova za razvoj i rast IT sektora u Bosni i Hercegovini.

 

Potpisivanje članstva sa Bit Alijansom predstavlja značajan korak za našu kompaniju u ostvarenju naše misije da doprinesemo digitalnoj transformaciji naše zemlje. Bit Alijansa je najveće IT udruženje u Bosni i Hercegovini, okupljajući vodeće IT kompanije i partnere u regiji.    Naša kompanija teži biti dio ovog udruženja kako bi dala svoj doprinos digitalnoj transformaciji naše zemlje, posebno u području obrazovanja. Vjerujemo da će ovo partnerstvo omogućiti da iskoristimo najnovije tehnologije i inovacije kako bismo pomogli u digitalizaciji naše privrede, te kreirali novu vrijednost za naše klijente i zajednicu.” – izjavio je Savanović.

 

Izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić također je istakao zadovoljstvo povodom samoinicijativne odluke ulaska u članstvo kompanije NENASAL.

 

“S radošću izražavamo dobrodošlicu NENASAL-u u naše članstvo, čime se potvrđuje njihova predanost razvoju ICT sektora u Bosni i Hercegovini. Uvjereni smo da će njihovo iskustvo i znanje obogatiti našu zajednicu, te se radujemo budućim projektima i prilikama za sarađivanje koje zajednički planiramo ostvariti, s ciljem daljnjeg unapređenja digitalne transformacije u našoj zemlji” – poručio je Maglajlić.

 

Zvornik dobija „Mapu puta digitalne transformacije“ 

Zvornik dobija „Mapu puta digitalne transformacije“ 

12.04.2023. godine

 

Mapa puta digitalne transformacije Grada Zvornika je strateški dokument, kojeg Grad Zvornik dobija u okviru projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”. 

 

Brza integracija digitalnih tehnologija u svakodnevni rad javne uprave mijenja današnje društvo. Ovo dovodi i do promjene u očekivanjima građana i poslovne zajednice u  interakciji sa institucijama javne uprave. Realizacija ovih novih očekivanja predstavlja veliki izazov za zaposlene u gradskoj administraciji. Prema riječima gradonačelnika Zvornika Bojana Ivanovića u Zvorniku je vidljiva čvrsta opredijeljenost svih zaposlenih u Gradskoj upravi, ali i podrška gradske Skupštine da se što brže rješavaju prepreke, koje koče  digitalnu transformaciju. 

 

„Uključili smo se u pomenuti projekat sa namjerom da unaprijedimo, odnosno modernizujemo pružanje usluga našim građanima, da im olakšamo pristup neophodnoj dokumentaciji, koja je u nadležnosti Gradske uprave. Takođe, mišljenja sam da je važno da pratimo trendove u svijetu kada govorimo o digitalizaciji, da se prilagođavamo, u svakom trenutku da mislimo na naše građane i korist koju oni imaju od toga. Na ovaj način se radni procesi ubrzavaju, pojednostavljuju, a usluge koje pružamo su efikasnije i brže.“ 

 

Konsultant na izradi dokumenta u Zvorniku bio je Aleksandar Mastilović, a pilot projekat koji je istovremeno realizovan je aplikacija za prijavu komunalnih problema pod nazivom „Građanska patrola“. Bosna i Hercegovina nalazi se na početku puta digitalne transformacije, a nedostaje i agenda iste za jedinice lokalne samouprave. Svako ulaganje u digitalnu transformaciju danas stvara uštede koje će biti osjetne kasnije. Grad Zvornik je iskazao spremnost, a partneri na projektu su zadovoljni saradnjom koja je postignuta, smatra Kristina Erak, operativni menadžer Bit Alijanse i projektni menadžer na projektu “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”. 

 

„Mapa puta digitalne transformacije je sveobuhvatan akcioni plan sa jasnim koracima, mjerama i finansijskom projekcijom za period do kraja 2025. godine. Usvajanjem navedene Mape kao strateškog dokumenta, Grad Zvornik ulazi u proces unapređenja usluga javne uprave i poboljšanja kvaliteta života za sve građane i građanke. Radujemo se što je upravo Grad Zvornik predvodnik aktivnosti u ovoj oblasti i jedna od pet jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u projektu“. 

 

Digitalna transformacija podrazumijeva proces koji počinje s procjenom početnog stanja, a potom i jasnim planiranjem mape puta digitalne transformacije. Postavljeni su ciljevi i plan aktivnosti, uspostavljen sistem evaluacije i stalno praćenje realizovanih projekata.

 

 „Grad Zvornik je u proteklom periodu uradio mnogo na samoprocjeni i analizi onoga čime raspolažemo kada je riječ o digitalnoj transformaciji. U saradnji sa svim odjeljenjima, službama, javnim ustanovama i preduzećima mi smo prikupili neophodne dokumente, procedure, počeli smo raditi na otvaranju podataka, unapređenju sajber bezbjednosti. Sve je ovo prvi korak u onome što nas očekuje u digitalizaciji naših postupaka i procedura, a sve sa ciljem da pružimo što kvalitetnije usluge našim građanima,“ rekla je Biljana Milić, koordinatorica projekta u Zvorniku. 

 

Sprovođenje digitalne transformacije Grada Zvornika vodi ka kvalitetnijim uslugama, efikasnijem poslovanju, značajnim uštedama, većoj otvorenosti i zadovoljstvu korisnika, a sve to vodi ka boljoj interakciji i uključenosti građana u procese donošenja odluka. Grad Zvornik uključen je u projekat čiji je cilj unapređenje kapaciteta izabranih jedinica lokalne samouprave i modernizacija usluga uz pomoć tehnologije i korištenje koncepta i rješenja pametnog grada. Projekat realizuje GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju) u partnerstvu sa kompanijama Lanaco i DVC Solutions i Bit Alijansom. 

 

Projektni zadatak: Realizacija promotivnih aktivnosti projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“ PROJEKT: PAME …

ToR - Realizacija promotivnih aktivnosti projekta Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH

 

ANEX 1 – Projektni zadatak:  Realizacija promotivnih aktivnosti projekta „Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH“

PROJEKT: PAMETNI GRADOVI – KA DIGITALNOJ TRANSFORMACIJI GRADOVA U BIH

Prilog 1 – Finansijski Obrazac

 

OBAVJEŠTENJE: Zbog nadolazećih vjerskih praznika, rok za dostavljanje Projektnog zadatka je produžen do ponedjeljka 24. aprila 2023. godine do 17:00 sati.