Popular News

Bit Alijansi uru─Źeno priznanje za doprinos Akcionoj koaliciji za tehnologiju i inovacije

08.03.2024. godine

 

Uo─Źi Me─Ĺunarodnog dana ┼żena, u Sarajevu je ju─Źer odr┼żan centralni doga─Ĺaj u okviru globalne inicijative UN Women ÔÇ×Generacija za ravnopravnostÔÇť, platforme za zajedni─Źki rad na promociji rodne ravnopravnosti. Okupljanjem klju─Źnih aktera iz razli─Źitih sektora, uklju─Źuju─çi vladine institucije, privatni sektor, me─Ĺunarodnu zajednicu, UN agencije, nevladine organizacije i mlade aktiviste i aktivistkinje, diskutovano je o postizanju rodne ravnopravnosti u bh. dru┼ítvu.

 

Uz moderaciju Adnana Rondi─ça i Minele Ja┼íar-Opardija, teme pokrivene doga─Ĺajem koji je okupio vi┼íe od stotinu u─Źesnika/ca, obuhvatile su tjelesnu autonomiju, seksualno i reproduktivno zdravlje, rodno zasnovano nasilje, ekonomsku pravdu, za┼ítitu okoline i tehnolo┼íke inovacije.

 

“Svi imamo zajedni─Źki cilj, a to je da omogu─çimo ┼żenama i djevoj─Źicama ┼żivot bez nasilja, jednak pristup ekonomskim resursima, pristup zdravstvenim uslugama, kao i rodno pravedne klimatske akcije. Opredijeljeni smo da uskladimo zakone i politike sa me─Ĺunarodnim standardima, unaprijedimo programe i pobolj┼íamo usluge u oblastima spre─Źavanja i za┼ítite od nasilja, pristupa ekonomskim resursima, zdravstvene za┼ítite i za┼ítite ┼żivotne sredine. Istakao bih da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH jedan od odgovornih aktera u okviru ove me─Ĺunarodne inicijative, u sklopu Akcione koalicije protiv rodno zasnovanog nasilja, koja ima za cilj suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja nad ┼żenama”, rekao je ministar ljudskih prava i izbjeglica BiH Sevlid Hurti─ç.

 

“Slavimo odgovorne aktere koji su se anga┼żirali da naprave pozitivne promjene kada je u pitanju osiguravanje napretka u oblasti rodne ravnopravnosti. Prema podacima UN Women, globalno ─çe biti potrebno vi┼íe od 300 godina i 360 milijardi dolara da se zatvori jaz rodne ravnopravnosti. Ne postoji bolje vrijeme nego sada da iskoristimo dosada┼ínji napredak, ispunimo preuzete obaveze i nastavimo sa kreiranjem politika, zagovaranjem i finansijskim ulaganjem u rodnu ravnopravnost”, kazala je Jo-Anne Bishop predstavnica UN Women u BiH.

 

Ovaj doga─Ĺaj je svojim prisustvom uveli─Źala i Elvedina Muzaferija, istaknuta bh. alpska skija┼íica, koja je nedavno ostvarila najbolji uspjeh BiH u alpskom skijanju, i priklju─Źila se kampanji “Generacija za ravnopravnost”. “Kao k─çerka, sestra, supruga i vrhunska sportistkinja, osje─çam odgovornost da pru┼żim punu podr┼íku i dam svoj doprinos kampanji ÔÇśGeneracija za ravnopravnostÔÇÖ. Svaka od ovih uloga osvijestila me je o tome koliko je va┼żno ┼żivjeti u svijetu u kojem smo svi ravnopravni i koliko je te┼íko suo─Źavati se sa ravnopravno┼í─çu u razli─Źitim aspektima dru┼ítva. Vjerujem da zajedno mo┼żemo kreirati pozitivne promjene u dru┼ítvu. Va┼żno je boriti se za svijet jednakih prilika i mogu─çnosti, jer svako od nas mo┼że doprinijeti stvaranju bolje i sigurnije budu─çnosti za sve ┼żene i djevoj─Źice”, rekla je Elvedina.

 

Nakon obra─çanja Fran├žoisa Delmasa, ambasadora Francuske u BiH, u panelu pod nazivom “Partnerstva vi┼íe aktera za unapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti”, u─Źestvovali su Samra Filipovi─ç-Had┼żiabdi─ç, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH; Adnan Deli─ç, federalni ministar rada i socijalne politike; Kristina Erak, menad┼żerica operacija pri Bit Alijansi, te mlada aktivistkinja Sajra Kustura. “Generaciji za ravnopravnost” pridru┼żili su se i Amra i Edin D┼żeko, koji su svoju podr┼íku podijelili putem video poruke.

 

Bit Alijansa se obavezala na ostvarivanju pozitivnih promjena putem svojih programa i zagovaranja za postizanje rodne ravnopravnosti unutar IT sektora me─Ĺu svojim ─Źlanicama, uklju─Źuju─çi i implementaciju tih principa u internim procedurama kompanija. Tako─Ĺer, podr┼żava integraciju rodne ravnopravnosti u razli─Źite sektore, pokre─çe kampanje koje promovi┼íu rodnu ravnopravnost i socijalnu jednakost te pru┼ża podr┼íku inicijativama i zagovara─Źkim kampanjama Ministarstva prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini.

 

Zavr┼íni dio programa obuhvatio je dodjelu priznanja za 23 odgovorna aktera koji su se obavezali na sprovo─Ĺenje aktivnosti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti u BiH. Me─Ĺu njima su ministarstva, razli─Źite vladine institucije, kompanije, te obrazovne institucije, koji/e su se, izme─Ĺu ostalog, obavezali na promociju zapo┼íljavanja ┼żena, integraciju rodne perspektive u razli─Źite zakone i politike, kao i zagovaranje s ciljem spre─Źavanja rodno zasnovanog nasilja.

 

Ispred Bit Alijanse, priznanje za doprinos Akcionoj koaliciji za tehnologiju i inovacije primila je operativna menad┼żerica Bit Alijanse, a isto joj je uru─Źio ambasador Francuske u BiH Fran├žois Delmas.

 

Skre─çu─çi pa┼żnju na va┼żnost ispunjavanja konkretnih obaveza u oblasti prava ┼żena, i u znaku Me─Ĺunarodnog dana ┼żena, ovaj doga─Ĺaj je pru┼żio platformu za razmatranje ┼íirokog spektra inicijativa i strategija usmjerenih na unapre─Ĺenje polo┼żaja ┼żena i djevoj─Źica u BiH, postavljaju─çi ─Źvrste temelje za budu─çe aktivnosti i partnerstva.