Popular News

Na tehničkom sastanku dogovorene smjernice za zajednički rad organizacija dijaspore

 

23.04.2024. godine

 

Danas je u Sarajevu održan tehnički sastanak DiaLab Social Impact Network, mreže organizacija u Bosni i Hercegovini i svjetu koje povezuju bosanskohercegovačku poslovnu zajednicu u dijaspori, te koje zagovaraju investicije i prenos znanja iseljeništva prema domovini. Događaj je podržan od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID projekta „Diaspora Invest“. Ovom prilikom je predstavljeno nekoliko aktivnosti USAID-a na polju jačanja povezivanja ovih organizacija.

 

„USAID će nastaviti da podržava povezivanje organizacija, udruženja i fondacija koje rade sa bosanskohercegovačkom dijasporom u zemlji i svijetu. Današnji tehnički sastanak je bio prilika da se podijele iskustva, da prepoznamo mogućnosti za saradnju i stvorimo prilike za nove oblike partnerstava. Kroz USAID-ov projekat „Diaspora Invest“ radimo na tome da aktivnosti poput prenosa znanja, povezivanja sa međunarodnim tržištem, ljetne prakse za mlade iz dijaspore i slične aktivnosti postanu dijelom dobrih praksi lokalnih partnera. Današnji sastanak je potvrda dobrog puta u tom pravcu“, napomenula je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžer Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

 

U DiaLab mrežu su pozvane BH Futures Foundation, i-dijaspora, Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina, Asocijacija za napredak u nauci i tehnologiji (ANNT), APU Network, fondacija Linnovate, BHUF, Fondacija za inovaciju, tehnologiju i prenos znanja (FITT), Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, Australijsko-bosanskohercegovačka trgovačka komora (ABHCC), Britansko-bosanskohercegovačka trgovačka komora (BBHCC), Bosanski integracijski forum i Američka trgovačka komora u BiH.

 

Pored udruženja koje su užim dijelom Mreže, današnjem skupu su se pridružili i lokalni partneri sa kojima radimo aktivnosti prenosa znanja poput BIT Alijanse, ABSL-a, Asocijacije za internet trgovinu e-Comm u BiH, INTERA Tehnološki park, ICBL, Tershouse, Academy387 i Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAS). Velika je stvar što su renomirane učesnice tehničkog sastanka izrazile podršku uspostavi DiaLab mreže organizacija za jačanje poslovnog i društvenog utjecaja bosanskohercegovačke dijaspore, u okviru koje ćemo, zajednički zagovarati stvaranje povoljnog okruženja za inkluzivno djelovanje grupa i pojedinaca/ki iz bh. dijaspore u Bosni i Hercegovini za opće dobro zajednice. Prisutni su također pozdravili inicijativu za uspostavu DiaBAC-a, Poslovnog savjetodavnog vijeća bosanskohercegovačke dijaspore, koje će biti temelj za značajnije uključivanje istaknutih članova poslovne dijaspore naše zemlje u procese zagovaranja potrebnih ekonomskih i društvenih promjena u BiH, te napore USAID projekta „Diaspora Invest“ da postavi adekvatne temelje za rad i djelovanje ovog Vijeća“, poručio je Armin Alijagić iz udruženja „Naša perspektiva“, koje će djelovati kao tehnički sekretarijat za koordinaciju Mreže.

 

Na sastanku je potvrđeno usmjerenje da se potencijal dijaspore koja vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine, fokusira na elemente prenosa znanja (mentorstva), podrške u prilikama za izvoz naših usluga i proizvoda (pristup tržištu), zagovaranju direktnih investicija te prenosu dobrih praksi koje će unaprijediti lokalne zajednice u BiH.

 

Ubrzo će se iz ovih aktivnosti izroditi i DiaLab akademija za društveni i poslovni uticaj, program fokusiran na jačanje društvene i korporativne odgovornosti rukovodećih lica i donosilaca odluka u biznisima u Bosni i Hercegovini, realizirana prenosom znanja poslovnih lidera i liderki iz bh. dijaspore. Također, predstavljeni su i uspješni primjeri podržanih aktivnosti poput AI Hackathona (Sarajevo), Girls’ Day (Tuzla), kao i radionice prenosa znanja koje su realizovane širom zemlje. Jedno je sigurno, zajedno možemo mnogo više“, zaključio je Alijagić.