Popular News

Industrijska praksa: Predstavnici univerziteta i industrije kreiraju novi standard za IT obrazovanje u BiH

9. maj 2024. godine

 

U dinami─Źnom svijetu informacionih tehnologija, praksa postaje klju─Źni element u obrazovanju budu─çih stru─Źnjaka. Inicijativa Bit Alijanse, koja omogu─çava studentima priliku da sti─Źu iskustvo u saradnji sa fakultetima, predstavlja va┼żan korak ka razvoju budu─çe generacije IT stru─Źnjaka. Ova saradnja ne samo da ja─Źa veze izme─Ĺu obrazovnih institucija i industrije, ve─ç i inspiri┼íe studente da aktivno u─Źestvuju u svojoj edukaciji i pripremi za tr┼żi┼íte rada.

 

Po─Źetkom ove sedmice, u prostorijama “API Lab-a” kompanije Authority Partners, zapo─Źeo je ─Źetvrti ciklus Industrijske prakse. Ovaj ciklus je namijenjen studentima dvogodi┼ínjeg smjera Prirodno-matemati─Źkog fakulteta i Elektrotehni─Źkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U okviru ovogodi┼ínjeg ciklusa Industrijske prakse, studenti ─çe raditi sa mentorima iz kompanija ─Źlanica Bit Alijanse: Atlantbh, Authority Partners, HulkApps powered by Shop Circle, RUBICON i Walter Code.

 

Va┼żno je ista─çi da se radi o studijskom programu koji nudi potrebna znanja za IT karijeru, ali i zahtjeva punu posve─çenost studenata studijskim obavezama i kontinuiranom u─Źenju. Predmeti stru─Źnog i prvog ciklusa su uglavnom istog sadr┼żaja i studenti oba studijska programa ispite pola┼żu pod jednakim kriterijima. Dvogodi┼ínji studijski program je prepoznat i kao na─Źin za prekvalifikaciju ili sticanje znanja iz oblasti informacionih tehnologija kod osoba koje su nekom obliku profesionalno povezani sa IT industrijom.

 

“Bit Alijansa prepoznaje va┼żnost proaktivnosti i sticanja prakti─Źnog znanja me─Ĺu studentima. Kroz svoju saradnju sa doma─çim IT kompanijama, Bit Alijansa pru┼ża studentima ne samo priliku da razviju svoje vje┼ítine i znanje, ve─ç i da postanu lideri u svojim budu─çim karijerama. Ova inicijativa nagla┼íava va┼żnost spajanja teorije sa praksom i podsti─Źe studente i studentice da preuzmu aktivnu ulogu na svom akademskom putu.ÔÇŁ – izjavio je Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse.

 

Maglajli─ç je tako─Ĺer poru─Źio da je klju─Źno da nadle┼żne institucije u Bosni i Hercegovini prepoznaju zna─Źaj ovakvog modela saradnje izme─Ĺu univerziteta i industrije. Implementacija sli─Źnih programa na svim univerzitetima ┼íirom zemlje ne samo da bi podr┼żala obrazovanje budu─çih IT stru─Źnjaka, ve─ç bi i unaprijedila konkurentnost i inovativnost cijele IT industrije u BiH. Ovakva sinergija izme─Ĺu obrazovnih institucija i privrede stvara osnovu za razvoj talenta i stvaranje odr┼żivog ekosistema koji ─çe podr┼żati dalji napredak zemlje u digitalno doba.

 

Va┼żnost saradnje izme─Ĺu univerziteta i industrije isti─Źu i profesori, prepoznaju─çi u ovakvim programima priliku za oboga─çivanje obrazovnog iskustva studenata.

 

ÔÇťZahvaljuju─çi saradnji sa Bit Alijansom studenti stru─Źnog studija ÔÇ×Razvoj softveraÔÇť na Odsjeku za ra─Źunarstvo i informatiku Elektrotehni─Źkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ─çe i ove godine biti u prilici poha─Ĺati industrijsku praksu u renomiranim doma─çim IT firmama, ─Źlanicama Bit Alijanse. To je prilika da studenti testiraju svoja znanja i pro┼íire ih u okru┼żenju koje podrazumijeva kolaboraciju sa kolegama uz vodstvo i nadzor mentora sa iskustvom rada na komercijalnim projektima. Proteklih godina se pokazalo da je industrijska praksa izuzetno pozitivno ocijenjena od strane na┼íih studenata, te da su zavr┼íni radovi bazirani na industrijskoj praksi osjetno na dobitku od kontakta sa ovakvim okru┼żenjem. Izuzetno mi je drago da se ova obostrano korisna saradnja nastavlja, na dobrobit studenata i njihovih budu─çih poslodavaca.ÔÇŁ – poru─Źio je Ingmar Be┼íi─ç, profesor na Elektrotehni─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

 

ÔÇťIndustrijska praksa, pored toga ┼íto je jedna od obaveznih aktivnosti za studente u posljednjem semestru, predstavlja zna─Źajan doga─Ĺaj za studente. Naime, studenti se prvi put susre─çu sa realnim okru┼żenjem, prilikom da u─Źe od iskusnijih kolega (mentora), ali i svojih kolega sa studija (peer to peer). Tako─Ĺer, to je izvanredna prilika da studenti vide ┼íta ih o─Źekuje na budu─çem radnom mjestu, koje su slabe ta─Źke u njihovom znanju koje treba poja─Źati, kao i prilika da na─Ĺu eventualnog poslodavca za prvo zaposlenje. Dosada┼ínju saradnju sa Bit Alijansom bih ocijenio izvanrednom i jako va┼żnom za razvoj karijera na┼íih studenata. ÔÇť – izjavio je Zenan ┼áabanac, profesor na Prirodno-matemati─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.