Popular News

Bit Alijansa i RECONOMY Program: Novo partnerstvo za unapređenje gaming industrije u BiH

12.06.2024. godine

 

Tokom prethodne sedmice, Bit Alijansa je potpisala sporazum o partnerstvu sa RECONOMY programom kako bi ponudila svoju radnu i zagovaračku platformu gaming industriji i podstakla napore za Å”irenje iste. RECONOMY će podržati Bit Alijansu u raznim oblastima, uključujući mapiranje i pozicioniranje tržiÅ”ta, zagovaračke inicijative za sektor gaming-a, te promociju gaming industrije među mladima, državnim organima, obrazovnim institucijama i organizacijama. Jačanje ekosistemskih aktera i njihova regionalna saradnja imaju za cilj podizanje gaming industrije na viÅ”i nivo u regionu, stvarajući robustan ekosistem koji podržava održivi rast i otvaranje radnih mesta.

 

Sporazum su potpisali Damir Maglajlić, izvrÅ”ni direktor Bit Alijanse i Almin Adžović, Å”ef kancelarije HELP za BiH. Potpisivanju sporazuma je također prisustvovala i Dinka Majanović, RECONOMY projektna menadžerica za digitalizaciju u BiH.

 

ā€œGaming industrija ima ogroman potencijal za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, posebno među mladima. Bit Alijansa, koja je već deceniju predvodnik unapređenja IT industrije u Bosni i Hercegovini, sada ima priliku da svoju stručnost i posvećenost prenese i na gaming sektor. NaÅ”a organizacija je poznata po svojoj predanosti i liderstvu u razvoju tehnoloÅ”kih inovacija, te ćemo kroz ovo partnerstvo sa RECONOMY programom uložiti značajne napore kako bismo unaprijedili gaming industriju. Zajedničkim snagama radit ćemo na jačanju ekosistemskih aktera i unapređenju regionalne saradnje, s ciljem podizanja gaming industrije na viÅ”i nivo. Vjerujemo da će ova inicijativa donijeti značajne benefite naÅ”oj zajednici i industriji, te stvoriti čvrste temelje za dugoročni razvoj i konkurentnost.ā€œ – poručio je Maglajlić.

 

Video igre su složeni proizvodi sa kombinacijom tehničkih (hardverskih i softverskih) i kreativnih elemenata.

 

ā€œMladim osobama u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom balkanu trebaju inovativni, moderni i dobro plaćeni poslovi kako bi rasli, razvijali se, pratili globalne trendove, ali i ostajali u svojim zemljama. Sektor IT-a kao i gaming sektor imaju potencijal da ponude takve poslove mladim ljudima. Sa Bit Alijansom smo prepoznali ovu priliku i radićemo na promociji gaming sektora kako bi osigurali nove investicije, programe podrÅ”ke i razvoj.ā€œ- izjavila je Majanović.

 

ā€œHelp BiH je ponosan na saradnju sa Bit Alijansom kroz RECONOMY Program i radujemo se zajedničkim naporima da doprinesemo rastu i razvoju gaming sektora i kreiranju novih modernih radnih mjesta u BiH i regijiĀ  ā€œ- poručio je Adžović.

 

RECONOMY Program je uspostavio partnerstva sa ključnim tržiÅ”nim i ekosistemskim akterima iz gaming sektoraĀ  Å”irom Zapadnog Balkana i Å”ire, uključujući saradnju sa Srpskom Asocijacijom za Igre/ Serbian Gaming Association i mrežom tržiÅ”nih aktera u Sjevernoj Makedoniji. Cilj je poticanje rasta industrije i stvaranje novih radnih mjesta za mlade. Ova inicijativa uključuje strateÅ”ke napore u organizaciji i promociji gaming sektora i njegovih karijernih puteva, kao i unapređenje regionalne saradnje kako bi se podstakao rast sektora.

 

RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja Å vedske Međunarodne Razvojne Agencije (Sida), koji sprovodi Helvetas Schweiz Intercooperation u partnerstvu sa Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. BH i drugima u Istočnom partnerstvu i Zapadnom Balkanu.

 

Prema EU Studiji o evropskom sektoru video igara, podaci iz 2023. godine pokazuju da je industrija video igara značajan ekonomski sektor. TržiÅ”te video igara u EU27 ostvarilo je prihod od 23,48 milijardi eura u 2022. godini. Sektor zapoÅ”ljava oko 74.000 ljudi u okviru 5.000 studija za razvoj i izdavanje igara, ali se suočava sa izazovima, kao sto su financijski te, poteÅ”koće pri zapoÅ”ljavanju i pronalaženju potrebnih veÅ”tina.