Raiffeisen Banka nova ─Źlanica Bit Alijanse

Raiffeisen Banka nova ─Źlanica Bit Alijanse

13.06.2024. godine

 

U prostorijama Raiffeisen GALERIJE u Centrali Banke u Sarajevu ozvani─Źeno je ─Źlanstvo Raiffeisen banke u Bit Alijansi, udru┼żenju najve─çih IT kompanija i najve─çe krovne organizacije bh. IT industrije. Ovom prilikom predstavljena je i nova web stranica Raiffeisen banke koja kroz optimizaciju i inovativan dizajn klijentima omogu─çava bolje korisni─Źko iskustvo uz br┼że i sigurnije kori┼ítenje.┬á

 

Prisutnim predstavnicima medija, Bit Alijanse, te kolegama iz Banke se ovim povodom obratio Kreshnik Halili, ─Źlan Uprave Raiffeisen banke izjaviv┼íi: ÔÇ×Sveprisutna digitalna transformacija se posebno reflektuje na na┼í IT sektor ─Źiji su zaposlenici zadu┼żeni za razli─Źite aspekte IT poslovanja te realizuju brojne projekte koji unapre─Ĺuju poslovanje Banke. Implementiramo agilnu transformaciju kako bismo pove─çali zadovoljstvo na┼íih zaposlenika, ali i kako bismo spremnije odgovorili na zahtjeve na┼íih klijenata i izazove tr┼żi┼íta. Stoga ─Źlanstvo u Bit Alijansi predstavlja zna─Źajan korak za nas te nas posebno raduje ┼íto ─çe nam pru┼żiti dodatne mogu─çnosti za razvoj IT-a u na┼íoj zemlji. Vjerujemo da ─çemo kroz ovu saradnju dodatno jo┼í bolje iskoristiti savremene tehnologije i inovacije, na┼íe znanje i iskustvo kako bismo kreirali dodatnu vrijednost za na┼íe klijente i okru┼żenje u kojem poslujemoÔÇť.┬á

 

ÔÇ×IT sektor Raiffeisen banke, prepoznat po svojoj tehnolo┼íkoj izvrsnosti, pridru┼żit ─çe se na┼íim naporima da potaknemo saradnju, razmjenu znanja i inovacije me─Ĺu ─Źlanovima. Priklju─Źivanjem ovog velikog fintecha na┼íem ─Źlanstvu, potvr─Ĺuje se zna─Źaj Bit Alijanse kao klju─Źnog aktera u razvoju IT sektora i kreiranju inovativnog tehnolo┼íkog ekosistema u na┼íoj zemlji. Vjerujemo da ─çe njihovo ─Źlanstvo unijeti novu energiju i dodatne resurse u na┼íe inicijative, projekte i radionice, te pridonijeti daljnjem napretku i ja─Źanju IT zajednice. Radujemo se uspje┼ínoj saradnji i zajedni─Źkom stvaranju budu─çnosti koja donosi mnoge pozitivne promjene i prilike za sve ─Źlanice Bit AlijanseÔÇť, izjavio je Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse.

 

Bit Alijansa danas okuplja oko 40 kompanija, a aktivnosti ove organizacije su fokusirane na pozicioniranje IT industrije, uskla─Ĺivanje studijskih programa sa potrebama IT industrije, promociju IT-a me─Ĺu mladima te kreiranje uslova za sna┼żniju komunikaciju i saradnju izme─Ĺu IT kompanija.┬á

Bit Alijansa i RECONOMY Program: Novo partnerstvo za unapre─Ĺenje gaming industrije u BiH

Bit Alijansa i RECONOMY Program: Novo partnerstvo za unapre─Ĺenje gaming industrije u BiH

12.06.2024. godine

 

Tokom prethodne sedmice, Bit Alijansa je potpisala sporazum o partnerstvu sa RECONOMY programom kako bi ponudila svoju radnu i zagovara─Źku platformu gaming industriji i podstakla napore za ┼íirenje iste. RECONOMY ─çe podr┼żati Bit Alijansu u raznim oblastima, uklju─Źuju─çi mapiranje i pozicioniranje tr┼żi┼íta, zagovara─Źke inicijative za sektor gaming-a, te promociju gaming industrije me─Ĺu mladima, dr┼żavnim organima, obrazovnim institucijama i organizacijama. Ja─Źanje ekosistemskih aktera i njihova regionalna saradnja imaju za cilj podizanje gaming industrije na vi┼íi nivo u regionu, stvaraju─çi robustan ekosistem koji podr┼żava odr┼żivi rast i otvaranje radnih mesta.

 

Sporazum su potpisali Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse i Almin Ad┼żovi─ç, ┼íef kancelarije HELP za BiH. Potpisivanju sporazuma je tako─Ĺer prisustvovala i Dinka Majanovi─ç, RECONOMY projektna menad┼żerica za digitalizaciju u BiH.

 

ÔÇťGaming industrija ima ogroman potencijal za ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta, posebno me─Ĺu mladima. Bit Alijansa, koja je ve─ç deceniju predvodnik unapre─Ĺenja IT industrije u Bosni i Hercegovini, sada ima priliku da svoju stru─Źnost i posve─çenost prenese i na gaming sektor. Na┼ía organizacija je poznata po svojoj predanosti i liderstvu u razvoju tehnolo┼íkih inovacija, te ─çemo kroz ovo partnerstvo sa RECONOMY programom ulo┼żiti zna─Źajne napore kako bismo unaprijedili gaming industriju. Zajedni─Źkim snagama radit ─çemo na ja─Źanju ekosistemskih aktera i unapre─Ĺenju regionalne saradnje, s ciljem podizanja gaming industrije na vi┼íi nivo. Vjerujemo da ─çe ova inicijativa donijeti zna─Źajne benefite na┼íoj zajednici i industriji, te stvoriti ─Źvrste temelje za dugoro─Źni razvoj i konkurentnost.ÔÇť – poru─Źio je Maglajli─ç.

 

Video igre su slo┼żeni proizvodi sa kombinacijom tehni─Źkih (hardverskih i softverskih) i kreativnih elemenata.

 

ÔÇťMladim osobama u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom balkanu trebaju inovativni, moderni i dobro pla─çeni poslovi kako bi rasli, razvijali se, pratili globalne trendove, ali i ostajali u svojim zemljama. Sektor IT-a kao i gaming sektor imaju potencijal da ponude takve poslove mladim ljudima. Sa Bit Alijansom smo prepoznali ovu priliku i radi─çemo na promociji gaming sektora kako bi osigurali nove investicije, programe podr┼íke i razvoj.ÔÇť- izjavila je Majanovi─ç.

 

ÔÇťHelp BiH je ponosan na saradnju sa Bit Alijansom kroz RECONOMY Program i radujemo se zajedni─Źkim naporima da doprinesemo rastu i razvoju gaming sektora i kreiranju novih modernih radnih mjesta u BiH i regiji┬á ÔÇť- poru─Źio je Ad┼żovi─ç.

 

RECONOMY Program je uspostavio partnerstva sa klju─Źnim tr┼żi┼ínim i ekosistemskim akterima iz gaming sektora┬á ┼íirom Zapadnog Balkana i ┼íire, uklju─Źuju─çi saradnju sa Srpskom Asocijacijom za Igre/ Serbian Gaming Association i mre┼żom tr┼żi┼ínih aktera u Sjevernoj Makedoniji. Cilj je poticanje rasta industrije i stvaranje novih radnih mjesta za mlade. Ova inicijativa uklju─Źuje strate┼íke napore u organizaciji i promociji gaming sektora i njegovih karijernih puteva, kao i unapre─Ĺenje regionalne saradnje kako bi se podstakao rast sektora.

 

RECONOMY je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja ┼ávedske Me─Ĺunarodne Razvojne Agencije (Sida), koji sprovodi Helvetas Schweiz Intercooperation u partnerstvu sa Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. BH i drugima u Isto─Źnom partnerstvu i Zapadnom Balkanu.

 

Prema EU Studiji o evropskom sektoru video igara, podaci iz 2023. godine pokazuju da je industrija video igara zna─Źajan ekonomski sektor. Tr┼żi┼íte video igara u EU27 ostvarilo je prihod od 23,48 milijardi eura u 2022. godini. Sektor zapo┼íljava oko 74.000 ljudi u okviru 5.000 studija za razvoj i izdavanje igara, ali se suo─Źava sa izazovima, kao sto su financijski te, pote┼íko─çe pri zapo┼íljavanju i pronala┼żenju potrebnih ve┼ítina.

 

Bosna i Hercegovina se pridru┼żuje EU programu Digitalna Evropa

Bosna i Hercegovina se pridru┼żuje EU programu Digitalna Evropa

06.06.2024. godine

Bosna i Hercegovina je danas potpisala sporazum o u─Źe┼í─çu u EU programu Digitalna Evropa, ┼íto predstavlja zna─Źajan korak ka unapre─Ĺenju uslova za rad i razvoj malih i srednjih preduze─ça u oblasti digitalizacije. Ovaj sporazum ─çe omogu─çiti pravnim i fizi─Źkim licima u Bosni i Hercegovini da apliciraju za bespovratna sredstva Evropske unije u oblasti digitalizacije i to pod istim uslovima pod kojim ─çe se prijavljivati i aplikanti iz cijele Evrope.┬á

 

Program Digitalna Evropa, s bud┼żetom od 7,5 milijardi eura za period 2021 -2027. godine, ima za cilj ja─Źanje infrastrukture i kapaciteta u klju─Źnim oblastima kao ┼íto su superra─Źunarstvo, vje┼íta─Źka inteligencija, cyber sigurnost i digitalne vje┼ítine.

 

┼áef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, izjavio je da Digitalna Evropa predstavlja ambicioznu viziju EU za budu─çnost u kojoj svaki gra─Ĺanin, svaka kompanija i sve javne usluge u Evropi mogu iskoristiti prednosti digitalnih tehnologija.

 

ÔÇ×Dana┼ínje potpisivanje sporazuma o pridru┼żivanju programu Digitalna Evropa pru┼ża zna─Źajnu priliku za Bosnu i Hercegovinu da unaprijedi svoju digitalnu transformaciju u gotovo svim sektorima ekonomije i dru┼ítva, uklju─Źuju─çi digitalizaciju javnih usluga. Zadovoljstvo mi je ┼íto ─çe Bosna i Hercegovina, kao zemlja ─Źija je budu─çnost u EU, u─Źestvovati u Programu koji ─çe podsticati istra┼żivanje i inovacije, ┼íto je od klju─Źne va┼żnosti za kori┼ítenje visoko sofisticiranih tehnologija i vje┼ítina, kao ┼íto su umjetna inteligencija i ra─Źunarstvo visokih performansi. To je jedini na─Źin za osiguranje uspjeha u globalnom tr┼żi┼ínom natjecanju. Digitalni inovacioni hubovi, koji su u Bosni i Hercegovini pilotirani zahvaljuju─çi podr┼íci EU, dobar su primjer pomo─çi malim i srednjim preduze─çima u procesu digitalne transformacije. EU ostaje posve─çena podr┼íci digitalnom napretku Bosne i Hercegovine i nastavit ─çe saradnju sa vlastima kako bi se osiguralo da zemlja u potpunosti iskoristi prednosti programa Digitalna Evropa, kao i drugih mogu─çnosti finansiranja EUÔÇť, rekao je ambasador Sattler.

 

Sporazum je u ime Evropske unije prethodno potpisao komesar za unutra┼ínje tr┼żi┼íte EU Thierry Breton, a tokom dana┼ínjeg doga─Ĺaja, u ime Bosne i Hercegovine, sporazum je potpisao ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto. Sporazum ─çe stupiti na snagu retroaktivno od 1. januara 2024. godine.

 

┬áÔÇťSusti┼żemo regiju. Otvaramo evropsku kasu za BiH firme, univerzitete, institute i dr┼żavne institucije. Zato ─çe pridru┼żivanje programu Digitalna Evropa zna─Źajno doprinijeti zajedni─Źkim ciljevima, vrijednostima i sna┼żnim vezama izme─Ĺu Bosne i Hercegovine i Evropske unije u oblasti digitalnih tehnologija.┬áMala i srednja preduze─ça, posebno, ─çe imati velike koristi,ÔÇŁ istakao je ministar Forto.

 

EU je predana podr┼íci Bosni i Hercegovini u njenoj digitalnoj tranziciji, uklju─Źuju─çi i kroz projekte kao ┼íto je EU4DigitalSME, koji je danas predstavljen u Europe House. Projekat EU4DigitalSME”, koji sufinansiraju Evropska unija u iznosu od 5 miliona eura i njema─Źka vlada u iznosu od 1.1 milion eura, a implementira GIZ. EU4DigitalSME zajedno sa projektom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) pod nazivom ÔÇŁGo Digital in Bosnia and HerzegovinaÔÇŁ je dio programa Evropske unije EU4SMEs za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduze─ça.

 

Zna─Źajno je da je projekat EU4DigitalSME doprinio digitalnom ekosistemu kroz unapre─Ĺenje politika i podstakao saradnju izme─Ĺu javnog i privatnog sektora. Izuzetan uspjeh je uspostavljanje ─Źetiri digitalna inovaciona huba (DIHs), koji predstavljaju klju─Źni korak ka digitalnoj transformaciji. Ovi DIH-ovi slu┼że kao vitalni resursi, pru┼żaju─çi malim i srednjim preduze─çima neophodnu podr┼íku i resurse za napredak u digitalnom dobu.

 

ÔÇťPonosni smo ┼íto smo bili doma─çini potpisivanja ovog va┼żnog partnerstva, za koje smo se pripremali neko vrijeme. Misija DIH-ova je da podr┼że digitalni razvoj malih i srednjih preduze─ça i omogu─çe njihovo prisustvo na lokalnim, ali i me─Ĺunarodnim tr┼żi┼ítima. Obu─Źeno je gotovo 700 malih i srednjih preduze─ça, kao i 130 zaposlenih u javnim institucijama o temama vezanim za digitalizaciju. Uspostavljeno je 12 novih me─Ĺunarodnih partnerstava za saradnju u oblasti istra┼żivanja i razvoja. Uspostavljena su dva centra za digitalnu transformaciju koji ─çe nastaviti pru┼żati servise preduze─çima u BiH. Podr┼żano je uspostavljanje platforme digitalnog identiteta / e-nov─Źanika koja je veoma zna─Źajna za proces digitalizacije jedne zemljeÔÇť kazala je Eva N├Ąher, menad┼żerica programa u GIZ-u BiH.

 

Projekat EU4DigitalSME koji traje nekoliko godina omogu─çio je direktnu saradnju 70 malih i srednjih preduze─ça sa istra┼żiva─Źkim institucijama. A u saradnji sa INTERA tehnolo┼íkim parkom distribuirana je podr┼íka 70 inovacionih vau─Źera za pobolj┼íanje poslovanja i proizvoda malih i srednjih preduze─ça. Uz podr┼íku razvoju istra┼żivanja i saradnje na Zapadnom Balkanu primijenjeno je 14 inovativnih aktivnosti izme─Ĺu malih i srednjih preduze─ça i istra┼żiva─Źkih organizacija koje se bave inovacijama.

 

Tokom doga─Ĺaja predstavnici DIH-ova uspostavljenih kroz ovaj projekat, kao i drugi panelisti uklju─Źuju─çi konsultante iz FundingBox-a, diskutovali su o prednostima i modalitetima za u─Źe┼í─çe u programu Digitalna Evropa kako bi na ┼íto efektniji na─Źin aplicirali na bespovratna sredstava iz fondova EU u oblasti digitalizacije.

 

Preuzeto sa: Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini

Industrijska praksa: Predstavnici univerziteta i industrije kreiraju novi standard za IT obrazovanje u BiH

Industrijska praksa: Predstavnici univerziteta i industrije kreiraju novi standard za IT obrazovanje u BiH

9. maj 2024. godine

 

U dinami─Źnom svijetu informacionih tehnologija, praksa postaje klju─Źni element u obrazovanju budu─çih stru─Źnjaka. Inicijativa Bit Alijanse, koja omogu─çava studentima priliku da sti─Źu iskustvo u saradnji sa fakultetima, predstavlja va┼żan korak ka razvoju budu─çe generacije IT stru─Źnjaka. Ova saradnja ne samo da ja─Źa veze izme─Ĺu obrazovnih institucija i industrije, ve─ç i inspiri┼íe studente da aktivno u─Źestvuju u svojoj edukaciji i pripremi za tr┼żi┼íte rada.

 

Po─Źetkom ove sedmice, u prostorijama “API Lab-a” kompanije Authority Partners, zapo─Źeo je ─Źetvrti ciklus Industrijske prakse. Ovaj ciklus je namijenjen studentima dvogodi┼ínjeg smjera Prirodno-matemati─Źkog fakulteta i Elektrotehni─Źkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U okviru ovogodi┼ínjeg ciklusa Industrijske prakse, studenti ─çe raditi sa mentorima iz kompanija ─Źlanica Bit Alijanse: Atlantbh, Authority Partners, HulkApps powered by Shop Circle, RUBICON i Walter Code.

 

Va┼żno je ista─çi da se radi o studijskom programu koji nudi potrebna znanja za IT karijeru, ali i zahtjeva punu posve─çenost studenata studijskim obavezama i kontinuiranom u─Źenju. Predmeti stru─Źnog i prvog ciklusa su uglavnom istog sadr┼żaja i studenti oba studijska programa ispite pola┼żu pod jednakim kriterijima. Dvogodi┼ínji studijski program je prepoznat i kao na─Źin za prekvalifikaciju ili sticanje znanja iz oblasti informacionih tehnologija kod osoba koje su nekom obliku profesionalno povezani sa IT industrijom.

 

“Bit Alijansa prepoznaje va┼żnost proaktivnosti i sticanja prakti─Źnog znanja me─Ĺu studentima. Kroz svoju saradnju sa doma─çim IT kompanijama, Bit Alijansa pru┼ża studentima ne samo priliku da razviju svoje vje┼ítine i znanje, ve─ç i da postanu lideri u svojim budu─çim karijerama. Ova inicijativa nagla┼íava va┼żnost spajanja teorije sa praksom i podsti─Źe studente i studentice da preuzmu aktivnu ulogu na svom akademskom putu.ÔÇŁ – izjavio je Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse.

 

Maglajli─ç je tako─Ĺer poru─Źio da je klju─Źno da nadle┼żne institucije u Bosni i Hercegovini prepoznaju zna─Źaj ovakvog modela saradnje izme─Ĺu univerziteta i industrije. Implementacija sli─Źnih programa na svim univerzitetima ┼íirom zemlje ne samo da bi podr┼żala obrazovanje budu─çih IT stru─Źnjaka, ve─ç bi i unaprijedila konkurentnost i inovativnost cijele IT industrije u BiH. Ovakva sinergija izme─Ĺu obrazovnih institucija i privrede stvara osnovu za razvoj talenta i stvaranje odr┼żivog ekosistema koji ─çe podr┼żati dalji napredak zemlje u digitalno doba.

 

Va┼żnost saradnje izme─Ĺu univerziteta i industrije isti─Źu i profesori, prepoznaju─çi u ovakvim programima priliku za oboga─çivanje obrazovnog iskustva studenata.

 

ÔÇťZahvaljuju─çi saradnji sa Bit Alijansom studenti stru─Źnog studija ÔÇ×Razvoj softveraÔÇť na Odsjeku za ra─Źunarstvo i informatiku Elektrotehni─Źkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu ─çe i ove godine biti u prilici poha─Ĺati industrijsku praksu u renomiranim doma─çim IT firmama, ─Źlanicama Bit Alijanse. To je prilika da studenti testiraju svoja znanja i pro┼íire ih u okru┼żenju koje podrazumijeva kolaboraciju sa kolegama uz vodstvo i nadzor mentora sa iskustvom rada na komercijalnim projektima. Proteklih godina se pokazalo da je industrijska praksa izuzetno pozitivno ocijenjena od strane na┼íih studenata, te da su zavr┼íni radovi bazirani na industrijskoj praksi osjetno na dobitku od kontakta sa ovakvim okru┼żenjem. Izuzetno mi je drago da se ova obostrano korisna saradnja nastavlja, na dobrobit studenata i njihovih budu─çih poslodavaca.ÔÇŁ – poru─Źio je Ingmar Be┼íi─ç, profesor na Elektrotehni─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

 

ÔÇťIndustrijska praksa, pored toga ┼íto je jedna od obaveznih aktivnosti za studente u posljednjem semestru, predstavlja zna─Źajan doga─Ĺaj za studente. Naime, studenti se prvi put susre─çu sa realnim okru┼żenjem, prilikom da u─Źe od iskusnijih kolega (mentora), ali i svojih kolega sa studija (peer to peer). Tako─Ĺer, to je izvanredna prilika da studenti vide ┼íta ih o─Źekuje na budu─çem radnom mjestu, koje su slabe ta─Źke u njihovom znanju koje treba poja─Źati, kao i prilika da na─Ĺu eventualnog poslodavca za prvo zaposlenje. Dosada┼ínju saradnju sa Bit Alijansom bih ocijenio izvanrednom i jako va┼żnom za razvoj karijera na┼íih studenata. ÔÇť – izjavio je Zenan ┼áabanac, profesor na Prirodno-matemati─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Na tehni─Źkom sastanku dogovorene smjernice za zajedni─Źki rad organizacija dijaspore

Na tehni─Źkom sastanku dogovorene smjernice za zajedni─Źki rad organizacija dijaspore

 

23.04.2024. godine

 

Danas je u Sarajevu odr┼żan tehni─Źki sastanak DiaLab Social Impact Network, mre┼że organizacija u Bosni i Hercegovini i svjetu koje povezuju bosanskohercegova─Źku poslovnu zajednicu u dijaspori, te koje zagovaraju investicije i prenos znanja iseljeni┼ítva prema domovini. Doga─Ĺaj je podr┼żan od strane Vlade Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava putem USAID projekta ÔÇ×Diaspora InvestÔÇť. Ovom prilikom je predstavljeno nekoliko aktivnosti USAID-a na polju ja─Źanja povezivanja ovih organizacija.

 

ÔÇ×USAID ─çe nastaviti da podr┼żava povezivanje organizacija, udru┼żenja i fondacija koje rade sa bosanskohercegova─Źkom dijasporom u zemlji i svijetu. Dana┼ínji tehni─Źki sastanak je bio prilika da se podijele iskustva, da prepoznamo mogu─çnosti za saradnju i stvorimo prilike za nove oblike partnerstava. Kroz USAID-ov projekat ÔÇ×Diaspora InvestÔÇť radimo na tome da aktivnosti poput prenosa znanja, povezivanja sa me─Ĺunarodnim tr┼żi┼ítem, ljetne prakse za mlade iz dijaspore i sli─Źne aktivnosti postanu dijelom dobrih praksi lokalnih partnera. Dana┼ínji sastanak je potvrda dobrog puta u tom pravcuÔÇť,┬ánapomenula je┬áDobrila Boba Vukmanovi─ç, projekt menad┼żer Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

 

U DiaLab mre┼żu su pozvane BH Futures Foundation, i-dijaspora, Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina, Asocijacija za napredak u nauci i tehnologiji (ANNT), APU Network, fondacija Linnovate, BHUF, Fondacija za inovaciju, tehnologiju i prenos znanja (FITT), Udru┼żenje Majevi─Źana u ┼ávajcarskoj, Australijsko-bosanskohercegova─Źka trgova─Źka komora (ABHCC), Britansko-bosanskohercegova─Źka trgova─Źka komora (BBHCC), Bosanski integracijski forum i Ameri─Źka trgova─Źka komora u BiH.

 

ÔÇťPored udru┼żenja koje su u┼żim dijelom Mre┼że, dana┼ínjem skupu su se pridru┼żili i lokalni partneri sa kojima radimo aktivnosti prenosa znanja poput BIT Alijanse, ABSL-a, Asocijacije za internet trgovinu e-Comm u BiH, INTERA Tehnolo┼íki park, ICBL, Tershouse, Academy387 i Bosanskohercegova─Źko-ameri─Źka akademija umjetnosti i nauka (BHAAS). Velika je stvar ┼íto su renomirane u─Źesnice tehni─Źkog sastanka izrazile podr┼íku uspostavi DiaLab mre┼że organizacija za ja─Źanje poslovnog i dru┼ítvenog utjecaja bosanskohercegova─Źke dijaspore, u okviru koje ─çemo, zajedni─Źki zagovarati stvaranje povoljnog okru┼żenja za inkluzivno djelovanje grupa i pojedinaca/ki iz bh. dijaspore u Bosni i Hercegovini za op─çe dobro zajednice. Prisutni su tako─Ĺer pozdravili inicijativu za uspostavu DiaBAC-a, Poslovnog savjetodavnog vije─ça bosanskohercegova─Źke dijaspore, koje ─çe biti temelj za zna─Źajnije uklju─Źivanje istaknutih ─Źlanova poslovne dijaspore na┼íe zemlje u procese zagovaranja potrebnih ekonomskih i dru┼ítvenih promjena u BiH, te napore USAID projekta ÔÇ×Diaspora InvestÔÇť da postavi adekvatne temelje za rad i djelovanje ovog Vije─çaÔÇť, poru─Źio je┬áArmin Alijagi─ç┬áiz udru┼żenja ÔÇ×Na┼ía perspektivaÔÇť, koje ─çe djelovati kao tehni─Źki sekretarijat za koordinaciju Mre┼że.

 

Na sastanku je potvr─Ĺeno usmjerenje da se potencijal dijaspore koja vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine, fokusira na elemente prenosa znanja (mentorstva), podr┼íke u prilikama za izvoz na┼íih usluga i proizvoda (pristup tr┼żi┼ítu), zagovaranju direktnih investicija te prenosu dobrih praksi koje ─çe unaprijediti lokalne zajednice u BiH.

 

ÔÇ×Ubrzo ─çe se iz ovih aktivnosti izroditi i DiaLab akademija za dru┼ítveni i poslovni uticaj, program fokusiran na ja─Źanje dru┼ítvene i korporativne odgovornosti rukovode─çih lica i donosilaca odluka u biznisima u Bosni i Hercegovini, realizirana prenosom znanja poslovnih lidera i liderki iz bh. dijaspore. Tako─Ĺer, predstavljeni su i uspje┼íni primjeri podr┼żanih aktivnosti poput AI Hackathona (Sarajevo), GirlsÔÇÖ Day (Tuzla), kao i radionice prenosa znanja koje su realizovane ┼íirom zemlje. Jedno je sigurno, zajedno mo┼żemo mnogo vi┼íeÔÇť, zaklju─Źio je┬áAlijagi─ç.

Konferencija “Smart City Impact”: Pametni gradovi kao putokaz za Bosnu i Hercegovinu

Konferencija “Smart City Impact”: Pametni gradovi kao putokaz za Bosnu i Hercegovinu

23.04.2024. godine

 

“Smart City Impact”, zavr┼ína konferencija projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini”, odr┼żana je ju─Źer u Sarajevu. Ovim velikim doga─Ĺajem sve─Źano je obilje┼żen zavr┼íetak projekta, sumirani rezultati, razmijenjena iskustva, kao i poslu┼íani savjeti stru─Źnjaka te izvu─Źene pouke za budu─çe korake bh. gradova i op┼ítina na putu ka digitalnoj transformaciji.

 

Hannah Heil, programska menad┼żerica GIZ-a u BiH, u uvodnom obra─çanju je istakla da je ova organizacija veoma aktivna u na┼íoj zemlji ve─ç skoro 30 godina, a da je ovaj projekat rezultat kontinuiranog 3,5-godi┼ínjeg rada svih partnera.

 

ÔÇťVe─ç du┼że vrijeme digitalizacija i inovacije imaju va┼żnu ulogu, ne samo u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom ve─ç i ┼íirom svijeta. Predstavnici iz Te┼ínja, Zvornika, Pala, Zenice i Prijedora pokazali su nam da su spremni za strate┼íki pristup i dodjeljivanje vi┼íe resursa s ciljem digitalizacije kako bi svoje gradove u─Źinili pametnijimÔÇŁ, poru─Źila je Heil.

 

Izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç istakao je da je ovo poseban doga─Ĺaj za sve u─Źesnike projekta te dodao da ni┼íta od ovoga ne bi bilo mogu─çe bez simbioze lokalnih samouprava, kompanija LANACO i DVC Solutions i podr┼íke GIZ-a.

 

ÔÇťNadam se da ─çe ova konferencija kreirati ─Źvrste veze na putanji zajedni─Źkog napretka na polju digitalizacije u Bosni i Hercegovini, te da ─çemo upravo sa svim saznanjima koja smo kreirali kroz projekat doprinijeti nastavku razvoja ove pri─Źe. Bit Alijansa, kao udru┼żenje IT kompanija u BiH, nastoji povezati doma─çe kompanije i njihova digitalna rje┼íenja sa jedinicama lokalnih samouprava, te unaprijediti procese vezane za razvoj industrije generalnoÔÇŁ, poru─Źio je Maglajli─ç.

 

Kristina Erak, projektna menad┼żerica Bit Alijanse, predstavila je rezultate projekta koji je po─Źeo 2021. godine u saradnji sa pet jedinica lokalne samouprave. Istakla je da se posebno radilo na ja─Źanju kapaciteta koje se ti─Źu strate┼íkog planiranja.

 

“U okviru projekta, kreirane su analize digitalne spremnosti za pet jedinica lokalnih samouprava, iz kojih su kao jedan od rezultata projekta kreirane i usvojene Mape puta digitalne transformacije. Sprovedena su i dva demo projekta – Gra─Ĺanska patrola, aplikacija za prijavu komunalnih problema i GoParking, aplikacija za efikasnije upravljanje gradskim parking servisima. Ponosni smo na rezultate projekta i raduje nas ┼íto mo┼żemo re─çi da smo pokazali kako je na lokalnom nivou mogu─çe napraviti promjene u kontekstu digitalne transformacijeÔÇť, navela je Erak.

 

Bit Alijansa, kao krovno udru┼żenje IT kompanija u na┼íoj zemlji, ustanovila je i da se akademska zajednica, privatni sektor i me─Ĺunarodne organizacije bave provo─Ĺenjem pametnih inicijativa, ali da sinergija izme─Ĺu pomenutih aktera nije dovoljno razvijena. Stoga je pokrenut Smart City Forum, konsultativno tijelo koje slu┼żi kao stalno mjesto okupljanja prethodno pomenutih aktera.

 

ÔÇťKreiranje analize procjene digitalne spremnosti Mapa puta digitalne transformacije, koja je usvojena u svih pet jedinica lokalne samouprave, od strate┼íkog je zna─Źaja jer sadr┼żi sve korake kako bi jedna jedinca lokalne zajednice uspje┼íno pro┼íla na putu ka digitalnoj transformacijiÔÇť, poru─Źila je Erak.

 

Na konferenciji se obratio i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto, govore─çi o tome gdje se Bosna i Hercegovina nalazi na digitalnoj mapi regiona.

 

ÔÇťNa dr┼żavnom nivou postoji vlada, neke dr┼żavne agencije, ali ne postoje servisi prema gra─Ĺanima na dr┼żavnom nivou. Jako se dugo govori o stvarima koje treba uraditi, me─Ĺutim, u ovom trenutku BiH nema razvijene usluge prema gra─Ĺanima. ┼Żelimo pilot projekte i dr┼żavno ministarstvo ─çe vam pomo─çi da se oni realizuju. Ja sam u procesu zagovaranja da se kreiraju e-servisi. Moramo raditi pilot po pilot kako bi se gra─Ĺanima omogu─çio taj servisÔÇŁ, kazao je Forto.

 

U nastavku programa stru─Źnjak iz oblasti digitalizacije Adnan Kulovac govorio je o va┼żnosti strate┼íkog planiranja na mikro i makro nivou istakav┼íi va┼żnost digitalne spremnosti i infrastrukture, a potom su predstavnici lokalnih samouprava-u─Źesnica projekta na panel diskusiji govorili kako je tekao njihov proces digitalizacije te kako napraviti prvi korak.

 

Predstavnici Zvornika, Pala, Te┼ínja, Prijedora i Zenice su poru─Źili da je digitalizacija neophodna za bolji ┼żivot gra─Ĺana, a da inovacije i nove tehnologije omnogu─çavaju da se veliki broj gra─Ĺana uklju─Źi, da lokalna vlast bude transparentnija, da procesi budu pojednostavljeni, a tro┼íkovi racionalizirani. Iako gra─Ĺani nerijetko te┼íko prihvataju promjene, poruka za sve je da ┼íto prije krenu u proces digitalizacije.

 

Kraj konferencije obilje┼żila je tema “Uloga lokalnog privatnog sektora u procesu digitalizacije”, na kojoj su o aplikaciji GoParking i Gra─Ĺanska patrola govorili Dragan Nini─ç, direktor razvoja kompanije LANACO i Bojan Vukovi─ç, direktor kompanije DVC Solutions.

 

Projekat “Pametni gradovi ÔÇô ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” realizovan je od 2021. do 2024. godine u okviru programa develoPPP.de, a implementiralo ga je Njema─Źko dru┼ítvo za me─Ĺunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njema─Źke (BMZ) u saradnji sa kompanijama LANACO i DVC Solutions, te udru┼żenjem IT kompanija u BiH Bit Alijansa.

Skyline Communications se pridru┼żila ─Źlanstvu Bit Alijanse!

Skyline Communications se pridru┼żila ─Źlanstvu Bit Alijanse!┬á

26.3.2024. godine

 

S ponosom objavljujemo pridru┼żivanje kompanije Skyline Communications ─Źlanstvu Bit Alijanse. Ugovor su potpisali izvr┼íni direktor ureda u Sarajevu kompanije Skyline Communications, Dean Muzi─Źka i izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç.

 

ÔÇťKroz partnerstvo s Bit Alijansom, Skyline Communications ima priliku postati sudionik u ┼íirem zajedni┼ítvu koje aktivno radi na implementaciji i unapre─Ĺenju digitalne transformacije te razvoju IT industrije u na┼íoj zemlji. Osim toga, ovim partnerstvom se stvara okru┼żenje koje poti─Źe inovacije i podr┼żava stvaranje odr┼żivog okru┼żenja.ÔÇŁ poru─Źio je Muzi─Źka.

 

Muzi─Źka je tako─Ĺer i istaknuo: ÔÇŁOvo partnerstvo otvara opcije da Skyline Communications postane integralni dio jako pozitivne pri─Źe kroz programe “Pametnih gradova” (Smart Cities) te podr┼żi inicijative gradova u Bosni i Hercegovini kako bi postali efikasniji, otporniji i usmjereni prema odr┼żivoj budu─çnosti. Smatramo da je va┼żno podr┼żati te inicijative jer ─çe doprinijeti razvoju zajednice, stvaranju novih mogu─çnosti i pobolj┼íanju kvalitete ┼żivota gra─Ĺana.ÔÇŁ

 

“Uvjereni smo da ─çe integracija kompanije Skyline Communications u ─Źlanstvo Bit Alijanse biti jo┼í jedan korak ka ja─Źanju na┼íe zajednice i poticanju daljnjeg razvoja IT sektora u Bosni i Hercegovini. Njihova ekspertiza i stru─Źnost daju novu dimenziju na┼íim nastojanjima za unapre─Ĺenje IT industrije u BiH, specifi─Źno segmenta digitalizacije. O─Źekujemo uspje┼ínu saradnju koja ─çe rezultirati inovativnim rje┼íenjima, napretku u na┼íem sektoru, ali i digitalizaciji op─çenito.” – naglasio je Maglajli─ç.

 

Studijska posjeta Tešnju: Dijeljenje pozitivnih praksi

Studijska posjeta Tešnju: Digitalna transformacija

06.03.2024. godine

 

U okviru studijske posjete Op─çini Te┼íanj, koja je bila fokusirana na primjere dobrih praksi u oblasti digitalne transformacije jedinice lokalne samouprave, gosti iz op─çina Ilija┼í, Fojnica, Kakanj, Centar Sarajevo i gradova ┼Żivinice i Lukavac imali su priliku upoznati se sa inicijativama i projektima, pozitivnim praksama i izazovima s kojima se Op─çina Te┼íanj susretala u prethodnim godinama, kao i sa planovima za budu─çnost.

 

Op─çinski na─Źelnik, Suad Huski─ç, otvorio je doga─Ĺaj, isti─Źu─çi va┼żnost digitalne transformacije za unapre─Ĺenje lokalnih zajednica. Aleksandar Mastilovi─ç, konsultant za kreiranje Mape puta digitalne transformacije, predstavio je metodologiju po kojoj je izra─Ĺena Mapa puta, dok je Aidin Ibrahimkadi─ç, koordinator Smart City projekta u Te┼ínju, podijelio iskustva i planove za budu─çe digitalne inovacije.

 

Posebnu pa┼żnju gostiju privukla je aplikacija za upravljanje Strategijom, koju su predstavili autor Nermin Kanti─ç i stru─Źni savjetnik za strate┼íko planiranje Almir Ljevakovi─ç, dok su Mirko Gaji─ç i Ana Loji─ç iz kompanije Lanaco demonstrirali Smart City rje┼íenja, isti─Źu─çi implementaciju Pametnog parkinga u Op─çini Te┼íanj.

 

Amira Omanovi─ç, programska menad┼żerica GIZ-a u BiH, zaklju─Źila je doga─Ĺaj zahvaljuju─çi prisutnima na anga┼żmanu i podr┼íci.

 

Kao zavr┼íni dio posjete, gosti su posjetili prostorije novootvorenog Tech-laba, gdje ih je do─Źekao direktor TRA, Edin Ibrahimovi─ç, koji je predstavio planove i ideje za budu─çe inovacije u Tehnolo┼íkom centru.

Zvornik primjer dobre prakse u oblasti digitalne transformacije

Zvornik primjer dobre prakse u oblasti digitalne transformacije

19.03.2024. godine

 

Bit Alijansa je organizovala studijsku posjetu Zvorniku u okviru projekta ÔÇ×Pametni gradovi ÔÇô digitalna transformacija gradova u BiHÔÇť i tom prilikom predstavnicima lokalnih samouprava predstavljeni su procesi realizovani u Zvorniku. Gradona─Źelnik Zvornika Bojan Ivanovi─ç pozdravio je prisutne i po┼żelio im ugodan boravak u na┼íem gradu.

 

ÔÇ×Zvornik je ve─ç dvije godine dio projekta ÔÇ×Pametni gradoviÔÇť i mnogo toga je u─Źinjeno. Osnovni rezultat koji proizilazi iz datog projekta podrazumijeva zna─Źajno skra─çivanje vremena od uo─Źavanja do prijave problema, ali i do njegovog konkretnog rje┼íavanja. Mi smo uspostavili Geografski informacioni sistem (GIS), te pokrenuli aplikacije ÔÇ×ParkingÔÇť i ÔÇ×Gra─Ĺanska patrolaÔÇť. Zahvaljuju─çi ovom konceptu br┼że se rje┼íavaju brojni problemi sa kojima se susre─çu na┼íi sugra─Ĺani, a ┼żelja mi je da Zvorni─Źani u svakom trenutku imaju kvalitetnu uslugu i pravovremenu informaciju. Lokalne zajednice u ovakvim projektima trebaju podr┼íku i vi┼íih nivoa vlasti, ali i privrede i struke,ÔÇť istakao je gradona─Źelnik Ivanovi─ç.

 

Aplikacija ÔÇ×Gra─Ĺanska patrolaÔÇť, predstavlja izuzetno koristan digitalni servis, koji omogu─çava gra─Ĺanima da putem mobilnog telefona, prijavljuju komunalne probleme iz svog okru┼żenja, 24 ─Źasa dnevno, sedam dana u sedmici, direktno odjeljenju Gradske uprave ili komunalnom preduze─çu, koje je nadle┼żno za njihovo rje┼íavanje.

 

Dvogodi┼ínji proces realizacije projekta u Zvorniku predstavljen je prisutnima i poja┼ínjeni su svi koraci od po─Źetka realizacije do pripreme strate┼íkih dokumenata, akcionih planova i primjene aplikacije. Skup┼ítina grada Zvornika usvojila je Mapu puta digitalne transformacije, a konsultant za njenu pripremu bio je Aleksandar Mastilovi─ç. Prema njegovim rije─Źima Zvornik je u prethodne dvije godine postigao mnogo, kada je rije─Ź o ispunjavanju preduslova za digitalnu transformaciju. Prednost je usmjerena na stvaranje pravne osnove, izgradnju infrastrukture podataka i uspostavljanje digitalnog servisa, polaze─çi od implementacije zakonskog okvira za za┼ítitu podataka o li─Źnosti i izradi skupova otvorenih podataka za budu─çi portal otvorenih podataka.

 

Aplikaciju ÔÇ×Gra─Ĺanska patrolaÔÇť Zvorniku je poklonila kompanija ÔÇ×DVC SolutionsÔÇŁ, a njen direktor Bojan Vukovi─ç je istakao da je njihova vizija da uklju─Źe svakog gra─Ĺanina u ovaj proces.

 

ÔÇťOvdje je va┼żno pomenuti i pohvaliti gradsku administraciju Grada Zvornika koja ula┼że zna─Źajnu energiju i napore kako bi odgovorili na sve pristigle prijave, ┼íto su gra─Ĺani svakako prepoznali. Lokalne institucije su pokazale odva┼żnost i spremnost da uklju─Źe gra─Ĺane kao klju─Źnog partnera u uspostavljanju procesa digitalne transformacije kroz ovaj projekat, ┼íto je sigurno podiglo povjerenje gra─Ĺana u institucije,ÔÇŁ istakao je Vukovi─ç.

 

Izazovi sa kojima se lokalne samouprave u BiH suo─Źavaju su isti bez obzira na veli─Źinu lokalne zajednice. Kristina Erak, programska menad┼żerica Bit alijanse izrazila je zahvalnost Gradu Zvorniku, ali i predstavnicima drugih lokalnih zajednica, koje su pokazale spremnost da rade na digitalnoj transformaciji. Prema njenim rije─Źima bilo je ovo pozitivno iskustvo za sve u─Źesnike projekta.

 

Predmet razmjene ideja obuhvatio je predstavljanje inicijative u oblasti digitalne transformacije i o strate┼íkim opredjeljenjima grada Zvornika, te metodologija za strate┼íko planiranje digitalne transformacije, kao i inovacije u oblasti komunikacije sa gra─Ĺanima u Zvorniku.

 

Studijska posjeta zavr┼íena je obilaskom kompanije ÔÇ×Smr─ŹakÔÇť, koja je dobitnik nagrade za lidere odr┼żivog razvoja. Miladin Mijatovi─ç, direktor kompanije pokazao je pogone i pojasnio procese, koji se primjenjuju u njegovom preduze─çu. ÔÇ×Smr─ŹakÔÇť je kompanija koja se bavi sakupljanjem, preradom i prometom gljiva, ljekovitog bilja, ┼íumskih plodova, vo─ça i povr─ça, te proizvodnjom jagodi─Źastog vo─ça. Orjentisani su ka izvozu, a trenutno zapo┼íljava 40 radnika, od ─Źega je 95% ┼żena.

 

Projekat ÔÇ×Pametni gradovi ÔÇô ka digitalnoj transformaciji” implementira Njema─Źko dru┼ítvo za me─Ĺunarodnu saradnju (GIZ) u saradnji sa Bit Alijansom, te u partnerstvu sa kompanijama Lanaco i DVC Solutions.

Bit Alijansi uru─Źeno priznanje za doprinos Akcionoj koaliciji za tehnologiju i inovacije

Bit Alijansi uru─Źeno priznanje za doprinos Akcionoj koaliciji za tehnologiju i inovacije

08.03.2024. godine

 

Uo─Źi Me─Ĺunarodnog dana ┼żena, u Sarajevu je ju─Źer odr┼żan centralni doga─Ĺaj u okviru globalne inicijative UN Women ÔÇ×Generacija za ravnopravnostÔÇť, platforme za zajedni─Źki rad na promociji rodne ravnopravnosti. Okupljanjem klju─Źnih aktera iz razli─Źitih sektora, uklju─Źuju─çi vladine institucije, privatni sektor, me─Ĺunarodnu zajednicu, UN agencije, nevladine organizacije i mlade aktiviste i aktivistkinje, diskutovano je o postizanju rodne ravnopravnosti u bh. dru┼ítvu.

 

Uz moderaciju Adnana Rondi─ça i Minele Ja┼íar-Opardija, teme pokrivene doga─Ĺajem koji je okupio vi┼íe od stotinu u─Źesnika/ca, obuhvatile su tjelesnu autonomiju, seksualno i reproduktivno zdravlje, rodno zasnovano nasilje, ekonomsku pravdu, za┼ítitu okoline i tehnolo┼íke inovacije.

 

“Svi imamo zajedni─Źki cilj, a to je da omogu─çimo ┼żenama i djevoj─Źicama ┼żivot bez nasilja, jednak pristup ekonomskim resursima, pristup zdravstvenim uslugama, kao i rodno pravedne klimatske akcije. Opredijeljeni smo da uskladimo zakone i politike sa me─Ĺunarodnim standardima, unaprijedimo programe i pobolj┼íamo usluge u oblastima spre─Źavanja i za┼ítite od nasilja, pristupa ekonomskim resursima, zdravstvene za┼ítite i za┼ítite ┼żivotne sredine. Istakao bih da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH jedan od odgovornih aktera u okviru ove me─Ĺunarodne inicijative, u sklopu Akcione koalicije protiv rodno zasnovanog nasilja, koja ima za cilj suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja nad ┼żenama”, rekao je ministar ljudskih prava i izbjeglica BiH Sevlid Hurti─ç.

 

“Slavimo odgovorne aktere koji su se anga┼żirali da naprave pozitivne promjene kada je u pitanju osiguravanje napretka u oblasti rodne ravnopravnosti. Prema podacima UN Women, globalno ─çe biti potrebno vi┼íe od 300 godina i 360 milijardi dolara da se zatvori jaz rodne ravnopravnosti. Ne postoji bolje vrijeme nego sada da iskoristimo dosada┼ínji napredak, ispunimo preuzete obaveze i nastavimo sa kreiranjem politika, zagovaranjem i finansijskim ulaganjem u rodnu ravnopravnost”, kazala je Jo-Anne Bishop predstavnica UN Women u BiH.

 

Ovaj doga─Ĺaj je svojim prisustvom uveli─Źala i Elvedina Muzaferija, istaknuta bh. alpska skija┼íica, koja je nedavno ostvarila najbolji uspjeh BiH u alpskom skijanju, i priklju─Źila se kampanji “Generacija za ravnopravnost”. “Kao k─çerka, sestra, supruga i vrhunska sportistkinja, osje─çam odgovornost da pru┼żim punu podr┼íku i dam svoj doprinos kampanji ÔÇśGeneracija za ravnopravnostÔÇÖ. Svaka od ovih uloga osvijestila me je o tome koliko je va┼żno ┼żivjeti u svijetu u kojem smo svi ravnopravni i koliko je te┼íko suo─Źavati se sa ravnopravno┼í─çu u razli─Źitim aspektima dru┼ítva. Vjerujem da zajedno mo┼żemo kreirati pozitivne promjene u dru┼ítvu. Va┼żno je boriti se za svijet jednakih prilika i mogu─çnosti, jer svako od nas mo┼że doprinijeti stvaranju bolje i sigurnije budu─çnosti za sve ┼żene i djevoj─Źice”, rekla je Elvedina.

 

Nakon obra─çanja Fran├žoisa Delmasa, ambasadora Francuske u BiH, u panelu pod nazivom “Partnerstva vi┼íe aktera za unapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti”, u─Źestvovali su Samra Filipovi─ç-Had┼żiabdi─ç, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH; Adnan Deli─ç, federalni ministar rada i socijalne politike; Kristina Erak, menad┼żerica operacija pri Bit Alijansi, te mlada aktivistkinja Sajra Kustura. “Generaciji za ravnopravnost” pridru┼żili su se i Amra i Edin D┼żeko, koji su svoju podr┼íku podijelili putem video poruke.

 

Bit Alijansa se obavezala na ostvarivanju pozitivnih promjena putem svojih programa i zagovaranja za postizanje rodne ravnopravnosti unutar IT sektora me─Ĺu svojim ─Źlanicama, uklju─Źuju─çi i implementaciju tih principa u internim procedurama kompanija. Tako─Ĺer, podr┼żava integraciju rodne ravnopravnosti u razli─Źite sektore, pokre─çe kampanje koje promovi┼íu rodnu ravnopravnost i socijalnu jednakost te pru┼ża podr┼íku inicijativama i zagovara─Źkim kampanjama Ministarstva prometa i komunikacija u Bosni i Hercegovini.

 

Zavr┼íni dio programa obuhvatio je dodjelu priznanja za 23 odgovorna aktera koji su se obavezali na sprovo─Ĺenje aktivnosti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti u BiH. Me─Ĺu njima su ministarstva, razli─Źite vladine institucije, kompanije, te obrazovne institucije, koji/e su se, izme─Ĺu ostalog, obavezali na promociju zapo┼íljavanja ┼żena, integraciju rodne perspektive u razli─Źite zakone i politike, kao i zagovaranje s ciljem spre─Źavanja rodno zasnovanog nasilja.

 

Ispred Bit Alijanse, priznanje za doprinos Akcionoj koaliciji za tehnologiju i inovacije primila je operativna menad┼żerica Bit Alijanse, a isto joj je uru─Źio ambasador Francuske u BiH Fran├žois Delmas.

 

Skre─çu─çi pa┼żnju na va┼żnost ispunjavanja konkretnih obaveza u oblasti prava ┼żena, i u znaku Me─Ĺunarodnog dana ┼żena, ovaj doga─Ĺaj je pru┼żio platformu za razmatranje ┼íirokog spektra inicijativa i strategija usmjerenih na unapre─Ĺenje polo┼żaja ┼żena i djevoj─Źica u BiH, postavljaju─çi ─Źvrste temelje za budu─çe aktivnosti i partnerstva.