Kompanija ORKA iz Sarajeva nova ─Źlanica Bit Alijanse

Kompanija ORKA iz Sarajeva nova ─Źlanica Bit Alijanse

19.2.2024. godine

 

S ponosom objavljujemo pridru┼żivanje kompanije ORKA ─Źlanstvu Bit Alijanse. Ugovor su potpisali direktor kompanije ORKA, Nihad Salki─ç i izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç.

 

Nihad Salki─ç, direktor kompanije ORKA iz Sarajeva, istakao je: ÔÇťBit Alijansa nam pru┼ża platformu za saradnju s vlastima na svim razinama. Vjerujemo da zajedni─Źki rad s dr┼żavnim institucijama mo┼że rezultirati stvaranjem stabilnog poslovnog okru┼żenja kroz definiranje specifi─Źnih zakonskih propisa koji podr┼żavaju rast IT industrije. Pridru┼żujemo se Bit Alijansi kako bismo ostvarili sinergiju s drugim kompanijama i akademskom zajednicom. Vjerujemo u va┼żnost uzajamne podr┼íke te smatramo da zajedni─Źko djelovanje mo┼że pridonijeti rje┼íavanju izazova koji usporavaju rast IT sektora. Prepoznajemo va┼żnost saradnje s akademskom zajednicom u oblikovanju obrazovanja koje ─çe odgovarati dinami─Źnim potrebama IT industrije. Vjerujemo da na┼ía ekspertiza i praksa mogu doprinijeti stvaranju kvalitetnih programa koji ─çe pripremiti mlade talente za uspje┼ínu karijeru u IT sektoru. Bit Alijansa nam pru┼ża priliku da budemo dio ┼íireg zajedni┼ítva koje radi na unapre─Ĺenju IT industrije u na┼íoj zemlji, te smatramo da kao softverska firma sa svojim proizvodom mo┼żemo donijeti neophodno iskustvo za dalji razvoj IT zajednice u BiH. Vjerujemo u potencijal IT sektora u Bosni i Hercegovini, te smo predani zajedni─Źkom radu na ostvarivanju punog potencijala ovog sektora.”

 

ÔÇťVjerujemo da ─çe pristupanje kompanije ORKA ─Źlanstvu u Bit Alijansi dodatno doprinijeti razvoju na┼íe zajednice. Njihovo sudjelovanje donosi stru─Źnost i inovacije, podr┼żavaju─çi ciljeve ja─Źanja IT sektora u BiH. Uvjereni smo da ─çe na┼ía zajedni─Źka saradnja rezultirati dugoro─Źnim pozitivnim promjenama.ÔÇŁ- istakao je Maglajli─ç.

 

Bit Alijansa i dalje igra klju─Źnu ulogu u poticanju inovacija i napretka u bosanskohercegova─Źkom IT sektoru. Zajedno gradimo osnove za prosperitetnu budu─çnost na┼íe zajednice.

 

Odgovorni akteri privatnog sektora predvode promjene s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti

Odgovorni akteri privatnog sektora predvode promjene s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti

Odgovorni akteri privatnog sektora u Bosni i Hercegovini predvode promjene i ubrzavaju napredak u pogledu ostvarivanja rodne ravnopravnosti, zaklju─Źak je dana┼ínjeg sastanka privatnog sektora, odr┼żanog u okviru globalne kampanje ÔÇ×Generacija za ravnopravnostÔÇť, koji je organizirao ured UN Women u BiH, uz podr┼íku udru┼żenja Bit Alijansa.

 

Sastanak je okupio predstavnike/ice privatnog sektora s ciljem predstavljanja pozitivnih primjera i praksi te isticanja doprinosa odgovornih aktera privatnog sektora podr┼íci postizanju globalnih ciljeva rodne ravnopravnosti i osna┼żivanja ┼żena. Kroz panel diskusiju, istaknute su prednosti, ali i obaveze odgovornih aktera te je upu─çen poziv drugim kompanija da se pridru┼że globalnom pokretu posve─çenih i odgovornih aktera.

 

ÔÇ×Sna┼żan privatni sektor klju─Źan je za promicanje inovacija i prosperiteta ┼íirom Bosne i Hercegovine. Privatni sektor tako─Ĺer ima veliki potencijal za pokretanje transformativnih promjena koje su potrebne za unapre─Ĺenje rodne ravnopravnosti. Posebno va┼żno podru─Źje je pove─çanje zapo┼íljavanja ┼żena, budu─çi da Bosna i Hercegovina trenutno ima najni┼żi postotak ┼żena koje su aktivne na tr┼żi┼ítu rada u jugoisto─Źnoj Evropi (samo 36,5%),┬ákazala je┬áIngrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a. ÔÇ×─îestitam svim kompanijama u BiH koje stavljaju naglasak na rodnu ravnopravnost i radujem se tome da ─çe se vi┼íe njih pridru┼żiti ovoj inicijativiÔÇť,┬ánaglasila je Macdonald.

 

 

ÔÇťGeneracija za ravnopravnostÔÇŁ je globalna inicijativa koju predvodi UN Women u partnerstvu sa civilnim dru┼ítvom, mladima, adolescentkinjama, vladama i privatnim sektorom, kako bi se potaknuli partneri, pove─çale investicije, ostvarili rezultati i ubrzala puna i u─Źinkovita provedba Pekin┼íke platforme za akciju i Ciljeva odr┼żivog razvoja, kazala je┬áJo-Anne Bishop, predstavnica UN Women BiH.

 

ÔÇ×UN Women u BiH, u saradnji s partnerima, podr┼żava lokalizaciju ove globalne inicijativeÔÇť, istakla je Bishop, dodav┼íi da je ÔÇ×u Bosni i Hercegovini lokalizirano ─Źetiri od ┼íest Akcionih koalicija, koje su osigurale partnerstva kako bi se podstakao anga┼żman vlade, civilnog dru┼ítva, me─Ĺunarodnih organizacija i privatnog sektora, s ciljem postizanja konkretnih i va┼żnih rezultata za ┼żene i djevoj─Źice.ÔÇť

 

ÔÇ×U partnerstvu s privatnim sektorom, organizirali smo ovaj dijalog kako bismo istakli pozitivne primjere i dobre prakse te potaknuli dalji anga┼żman privatnog sektora u pravcu ostvarivanja rodno ravnopravne budu─çnosti u Bosni i HercegoviniÔÇť, kazala je Bishop, isti─Źu─çi privatni sektor kao va┼żnog dugoro─Źnog partnera UN Women.

 

ÔÇ×Bit Alijansa, kao predvodnik u bosanskohercegova─Źkoj IT industriji, sa zadovoljstvom isti─Źe svoju predanost unapre─Ĺenju rodne ravnopravnosti u sektoru. Smatramo da stvaranje inkluzivnog okru┼żenja za sve ─Źlanove zajednice predstavlja klju─Źnu pretpostavku za prosperitet i inovacijeÔÇť, rekao je┬áDamir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse, pozvav┼íi sve aktere u IT zajednici i ┼íire da se pridru┼że ovom klju─Źnom naporu za stvaranje inkluzivnog, poticajnog i ravnopravnog okru┼żenja za sve. ÔÇ×Smatramo da zajedni─Źki rad i anga┼żman svih aktera u sektoru doprinose ja─Źanju integracije razli─Źitih perspektiva i poti─Źu inovacije, ─Źime svi zajedno gradimo uspje┼ínu budu─çnost IT industrije u Bosni i HercegoviniÔÇť, dodao je Maglajli─ç.

 

 

Doga─Ĺaj je pru┼żio platformu za razmjenu iskustava panelista iz razli─Źitih sektora, koji su predstavili posve─çenost i strategiju unapre─Ĺenja rodne ravnopravnosti unutar svojih organizacija. U panelu su u─Źestvovali predstavnici kompanija Lanaco, dm drogerie markt, Authority Partners, ZEOS te udru┼żenja Bit Alijansa, koji su govorili o va┼żnosti inovacija, tehnolo┼íkog razvoja i multisektorskog partnerstva. Regionalnu perspektivu predstavila je Pelin Kihtir, menad┼żerica za odr┼żivost i odnose sa partnerima u turskoj kompaniji Ko├ž Holding.

 

UN Women nastavlja s naporima za postizanje rodne ravnopravnosti i osna┼żivanja svih ┼żena i djevoj─Źica u BiH, a dana┼ínji doga─Ĺaj bio je prvi sastanak privatnog sektora u okviru globalne kampanje ÔÇ×Generacija za ravnopravnostÔÇť.

Kompanija evoila Bosnia nova ─Źlanica Bit Alijanse

Kompanija evoila Bosnia nova ─Źlanica Bit Alijanse

6.12.2023. godine

 

Ponosno objavljujemo da se kompanija evoila Bosnia nedavno pridru┼żila ─Źlanstvu Bit Alijanse.┬á

 

Ugovor su potpisali direktor kompanije evoila za Bosnu i Hercegovinu, Damir Topi─ç i izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç. Potpisivanju je tako─Ĺer prisustvovao i J├╝rgen Horak, direktor kompanije evoila za Austriju i Sloveniju.

 

Iz kompanije evoila su poru─Źili da odluka o pridru┼żenju Bit Alijansi odra┼żava njihovu predanost daljnjem razvoju i unapre─Ĺenju doma─çe IT industrije.

 

“Uvjereni smo da kao ─Źlan Bit Alijanse zajedni─Źkim snagama mo┼żemo posti─çi stvaranje pozitivnog poslovnog okru┼żenja koje podr┼żava rast i napredak IT sektora u Bosni i Hercegovini. Evoila Bosnia dijeli s Bit Alijansom viziju razvoja IT sektora u na┼íoj zemlji i vjerujemo da ─çe na┼íe partnerstvo s pridonijeti stvaranju odr┼żivog ekosistema koji poti─Źe inovacije, zapo┼íljavanje kvalificiranih stru─Źnjaka te unapre─Ĺenje infrastrukture.” – izjavio je Damir Topi─ç.

 

ÔÇťIstinski vjerujemo da zajedni─Źkim snagama mo┼żemo doprinijeti razvoju i napretku na┼íe zajednice, a kompanija evoila je to potvrdila svojim pristupanjem ─Źlanstvu. Njihovo sudjelovanje ne samo da ─çe obogatiti na┼íu zajednicu s tehni─Źkim znanjem i inovacijama, ve─ç ─çe tako─Ĺer podr┼żati ciljeve udru┼żenja u ja─Źanju IT sektora u BiH. Kroz zajedni─Źke napore, vjerujemo da ─çemo posti─çi dugoro─Źne pozitivne promjene.ÔÇŁ – poru─Źio je Damir Maglajli─ç.

 

Bit Alijansa nastavlja biti klju─Źna pokreta─Źka snaga inovacija i napretka u bosanskohercegova─Źkom IT sektoru, a zajedno gradimo temelje za prosperitetnu budu─çnost na┼íe zajednice.

Vlada Kantona Sarajevo – Podr┼żat ─çemo daljnji razvoj IT industrije u FBiH

Vlada Kantona Sarajevo – Podr┼żat ─çemo daljnji razvoj IT industrije u FBiH

22.11.2023. godine

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nik┼íi─ç prisustvovao je drugom po redu BitA Brunchu kojeg je organizirala Bit Alijansa, tokom kojeg je razgovarano o mogu─çnostima bolje saradnje izme─Ĺu Vlade FBiH i IT industrije.

 

Kompanije iz IT sektora u Federaciji BIH zapo┼íljavaju vi┼íe od 11.000 radnika, ostvaruju prihod ve─çi od milijarde KM, od ─Źega od izvoza usluga i proizvoda ostvaruju vi┼íe od 70 posto ukupnih prihoda.

 

Premijer Nik┼íi─ç istaknuo je kako je IT industrija u FBIH jedna od najbr┼że rastu─çih grana privrede, te kako se radi o kompanijama koje su pokazale da su konkurentne u globalnim okvirima.

 

ÔÇťMi u Vladi FBiH prepoznajemo potencijal ove industrije i ┼żelja nam je da produbimo saradnju te da radimo zajedni─Źki na unaprje─Ĺenju poslovnog ambijenta, te kreiranju i provo─Ĺenju mjera koje ─çe osigurati daljnji napredak i razvoj ove grane industrije. ┼Żelja nam je da u ovom mandatu Vlade IT industrija dostigne broj zaposlenih od nekih 20.000 radnika, te udvostru─Źi svoje prihode, ┼íto ─çe imati zna─Źajan utjecaj na ukupni razvoj na┼íe, ne samo privrede,┬á ve─ç i ukupnog dru┼ítva. S tim u vezi posebno va┼żnim korakom smatramo nedavno utvr─Ĺene prijedloge zakona o poduzetni─Źkoj infrastrukturi te poticajima razvoja male privredeÔÇŁ poru─Źio je Nik┼íi─ç.

 

Predsjednica Upravnog odbora Bit Alijanse, Amina Kari─ç, naglasila je kako ovo udru┼żenje pozdravlja opredjeljenje Vlade FBIH da otvoreno razgovara sa predstavnicima IT kompanija i ┼íto su ve─ç pokrenute konkretne aktivnosti koje bi trebale osigurati zna─Źajnu podr┼íku daljnjem razvoju ovog sektora.

 

ÔÇťPosebno se to odnosi na prijedlog zakona o poduzetni─Źkoj infrastrukruri koji je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, a koji je premijer Nik┼íi─ç prezentirao tokom razgovora. Tako─Ĺer zna─Źajne pozitivne efekte o─Źekujemo i od predstoje─çe reforme fiskalnih zakonaÔÇŁ, rekla je Kari─ç.

 

Izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç zahvalio je premijeru Nik┼íi─çu na njegovoj spremnosti da radi na unaprje─Ĺenju polo┼żaja IT industrije koja ima veliki potencijal za dodatno zapo┼íljavanje.┬á

 

ÔÇťPosebno smo zahvalni premijeru Nik┼íi─çu ┼íto nam je prezentirao planove Vlade kada je u pitanju reforma fiskalnih zakona. Ohrabruje nas ─Źinjenica da Vlada FBIH uvi─Ĺa potencijal ove industrije i vjerujemo da ─çemo nastaviti daljnju saradnju sa ciljem daljnjeg razvoja i napretka IT industrije, naglasio je Maglajli─ç.

Kompanija IEHSoftLabs nova ─Źlanica Bit Alijanse

Kompanija IEHSoftLabs nova ─Źlanica Bit Alijanse

23.11.2023. godine

 

Kompanija IEHSoftLabs iz Sarajeva u prethodnom periodu se pridru┼żila zajednici Bit Alijanse. Sporazum su potpisali u ime kompanije IEHSoftLabs, CEO Elvir Sal─Źinovi─ç

 i izvršni direktor Bit Alijanse Damir Maglajlić.

 

IEHSoftLabs je softverska kompanija koja se isti─Źe po posve─çenosti isporuci visokokvalitetnih, skalabilnih, inovativnih i konkurentnih tr┼żi┼ínih rje┼íenja. Fokusirana je na pru┼żanje end-to-end isporuke softvera po mjeri, prilago─Ĺavaju─çi se specifi─Źnim zahtjevima klijenata.

  

Kako su iz kompanije IEHSoftLabs poru─Źili, ova odluka proizlazi iz njihove predanosti unapre─Ĺenju bh IT sektora i izgradnji pozitivnog poslovnog okru┼żenja. Bit Alijansa, kao lider u industriji, fokusira se na rje┼íavanje klju─Źnih izazova s kojima se IT sektor suo─Źava, poput nedostatka kvalifikovane radne snage i infrastrukturnih ograni─Źenja.┬á

ÔÇťZadovoljstvo je da smo postalio dio najve─çe krovne organizacije bh IT industrije, Bit Alijanse. ┼Żelimo da u─Źestvujemo zajedno sa Bit Alijansinim ─Źlanicama i razvijamo saradnje sa obrazovnim institucijama i vladom koje imaju za cilj unapre─Ĺenje edukacije, kreiranje boljih uslova poslovanja i podr┼íku mladim talentima u IT sektoru. Kroz projekte i usvojenu strategija razvoja IT industrije, ┼żelimo doprinijeti stvaranju stabilnog poslovnog okru┼żenja u BiH. Na┼ía kompanija, sa svojim stru─Źnjacima i iskustvom, donosi dodatnu vrijednost Bit Alliance, ─Źine─çi je sna┼żnim savezom koji podr┼żava rast bh IT sektora. Radujemo se uspje┼ínoj saradnji s ostalim ─Źlanicama i zajedni─Źkom ostvarivanju ciljeva koji ─çe donijeti koristi cijeloj IT zajednici u Bosni i Hercegovini.ÔÇŁ – poru─Źio je Sal─Źinovi─ç.

 

Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse, izrazio je zadovoljstvo zbog odluke da se pridru┼żi ─Źlanstvu u kompaniji IEHSoftLabs.

 

ÔÇťS rado┼í─çu objavljujemo da je kompanija IEHSoftLabs odlu─Źila dati svoj doprinos zajednici kroz pridru┼żivanje Bit Alijansi. S uvjerenjem u njihovu stru─Źnost u razvoju softvera i posve─çenost visokim standardima kvalitete, vjerujemo da ─çe IEHSoftLabs donijeti dodatnu vrijednost na┼íem udru┼żenju. Ova saradnja simbolizira ja─Źanje na┼íe zajednice kroz udru┼żivanje stru─Źnosti i resursa. Radujemo se suradnji u ostvarivanju na┼íe zajedni─Źke misije #UnitedToDevelopMore.ÔÇŁ – izjavio je Maglajli─ç.

 

Uspješan završetak: Kako je besplatna škola programiranja CoderDojo inspirisala 200 mladih u BiH

Uspješan završetak: Kako je besplatna škola programiranja CoderDojo inspirisala 200 mladih u BiH

17.08.2023. godine

 

U svijetu sveprisutne tehnologije i brzog digitalnog razvoja, edukacija iz oblasti programiranja i tehnologije postala je klju─Źna za osna┼żivanje budu─çih generacija. Upravo u tom duhu, Bit Alijansa je organizovala besplatnu CoderDojo ┼íkolu programiranja u Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa nije samo obogatila znanje 200 osnovaca i srednjo┼íkolaca, ve─ç je tako─Ĺer spojila mlade talente sa studentima fakulteta kao mentorima, ostavljaju─çi neizbrisiv trag na putu ka digitalnoj budu─çnosti zemlje.

 

Bit Alijansa, poznata kao zagovornik tehnolo┼íkog razvoja i inovacija, prepoznala je potrebu za pristupa─Źnom i inspirativnom edukacijom iz programiranja. Rezultat te vizije je bio CoderDojo – platforma koja je omogu─çila mladima da steknu dragocjeno iskustvo kodiranja uz podr┼íku studenata sa razli─Źitih fakulteta.

 

Jedna od klju─Źnih karakteristika ovog programa bila je interaktivnost. Umjesto klasi─Źnog u─Źenja iz ud┼żbenika, polaznici su bili uklju─Źeni u prakti─Źne radionice, izazove i projekte koji su im omogu─çili da stvaraju i primjenjuju svoje vje┼ítine u stvarnom svijetu. Studenti predava─Źi nisu samo prenosili svoje znanje, ve─ç su podr┼żavali i kreativnost i radoznalost mladih, ─Źime su motivisali budu─çe programere da razmi┼íljaju izvan okvira. Studenti su tako─Ĺer poru─Źili kako su polaznici bili izuzetno aktivni, te su se istinski posvetili realizaciji ove ljetne ┼íkole. ÔÇťOvo je bilo jedno prelijepo iskustvo u kojem sam dosta toga nau─Źila, ali i dosta u┼żivala. Moram pohvaliti u─Źenike koji su slu┼íali i pokazali veliku ┼żelju da nau─Źe i da pitaju sve ┼íto ih zanima.ÔÇŁ – istaknula je Tajra Selimovi─ç, studentica na Elektrotehni─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predava─Źica na CoderDojo ljetnoj ┼íkoli programiranja.

 

Jedan od studenata predava─Źa, Faruk Zahiragi─ç, student na Elektrotehni─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu poru─Źio je: ÔÇťMentorstvo na CoderDojo ┼íkoli programiranja je za mene bilo istovremeno zabavno i izazovno iskustvo. Osjetio sam kako je biti predava─Ź i prenositi znanje drugima, te na taj na─Źin ┼íiriti znanje o programiranju ostalima. Toplo ga preporu─Źujem svima koji tra┼że novi izazov za sebe i ┼íirenje svojih vidika!ÔÇŁ.┬á

 

ÔÇťUvijek je ─Źast, a samim time i odgovornost,┬á kada imate priliku oblikovati jedan mladi um i na┼íe budu─çe nade, pa s tim u vezi ┼żelim da se prvo zahvalim Bit Alijansi na prilici da budem dio ovog projekta. Nadam se da smo kolege i ja svoj zadatak iznijeli na ┼íto bolji na─Źin, a mislim da je najbolji pokazatelj na┼íeg uspjeha znanje koje su u─Źenici ponijeli sa na┼íih ─Źasova. Zaista je divno bilo biti karika u lancu znanja, ono ┼íto smo mi nau─Źili od na┼íih profesora prenosili smo dalje, a mo┼żda ─çe ba┼í oni za par godina se na─çi na istom mjestu gdje i mi danas.ÔÇŁ – izjavila je Nejra Ali─Źkovi─ç, studentica Prirodno-matemati─Źkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i predava─Źica na ovogodi┼ínjoj CoderDojo ┼íkoli.

 

Odu┼íevljenje studenata mentora u Travniku je tako─Ĺer bilo neizmjerno, jer su svjedo─Źili kako mladi talenti rastu, prepoznaju mogu─çnosti te se hrabro suo─Źavaju sa izazovima programiranja, dok su istovremeno gradili trajne veze me─Ĺusobne podr┼íke i inspiracije. ÔÇŁUzbudljiva i inspirativna atmosfera CoderDojo ┼íkole dopire do srca svih polaznika, pru┼żaju─çi im jedinstvenu priliku da istra┼że fantasti─Źan svijet programiranja. Svjedoci smo odu┼íevljenja djece koja se upoznaju s osnovama kodiranja i ra─Źunarskim tehnologijama, razvijaju─çi svoje vje┼ítine kroz kreativne projekte. CoderDojo nije samo ┼íkola, ve─ç i zajednica entuzijasti─Źnih mentora koji zajedno grade mostove ka digitalnoj budu─çnosti mladih.ÔÇŁ istakao je predava─Ź Rijad Magli─ç, student na Fakultetu Informacionih tehnologija Sveu─Źili┼íta/Univerziteta ÔÇťVitezÔÇŁ u Travniku.

 

Ova inicijativa Bit Alijanse otvorila je vrata novim mogu─çnostima za obrazovanje u BiH, pokazav┼íi kako partnerstvo izme─Ĺu kompanija, univerziteta i mladih mo┼że stvoriti pozitivnu promjenu u dru┼ítvu. ÔÇťU proteklim nedjeljama, svjedo─Źili smo anga┼żmanu i trudu svih u─Źesnika CoderDojo ┼íkole. Vidjeli smo kako se njihove vje┼ítine razvijaju, kako se raste┼żu granice njihovih mogu─çnosti i kako se stvaraju temelji za budu─çi uspjeh u tehnolo┼íkom svijetu. Ovom prilikom ┼żelimo se zahvaliti svim institucijama, mentorima, studentima i u─Źesnicima koji su podr┼żali CoderDojo ┼íkolu i omogu─çili da postane inspiracija i primjer uspje┼ínog udru┼żivanja znanja, entuzijazma i potencijala. Ovogodi┼ínja CoderDojo ┼íkola je pokazala izuzetne rezultate, te sa rado┼í─çu najavljujemo da ─çemo nastojati implementirati ovaj projekat i u narednim godinama na ve─çem nivou. ÔÇť poru─Źio je Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse.

 

Bit Alijansa je pokazala da obrazovanje nije samo preno┼íenje znanja, ve─ç i izgradnja mostova izme─Ĺu generacija i stvaranje prostora gdje se ideje i strast pretvaraju u stvarnost. Ova pri─Źa je podsjetnik da, uz podr┼íku, mentorstvo i inspiraciju, mladi mogu dose─çi visine koje ─çe oblikovati budu─çnost Bosne i Hercegovine u digitalnoj eri.

Studijska posjeta Rijeci i Krku: Upoznavanje dobrih praksi pametnih gradova u susjedstvu

Studijska posjeta Rijeci i Krku: Upoznavanje dobrih praksi pametnih gradova u susjedstvu

Osna┼żivanje lokalnih zajednica u BiH predstavljanjem pozitivnih primjera pametnih gradova

 

23.06.2023. godine

 

Predstavnici lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, u─Źesnici projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, predstavnici Saveza op┼ítina/op─çina i gradova RS i FBiH, te Udru┼żenja Bit Alijansa 13. i 14. juna bili su u studijskoj posjeti Rijeci i Krku. Ovi gradovi u susjednoj Hrvatskoj su prvaci u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji te su bh. predstavnici dobili priliku da upoznaju njihove dobre prakse i nau─Źene lekcije.

 

Ba┼í kao i pro┼ílogodi┼ínja studijska posjeta Barceloni, i ova je imala za cilj da prika┼że pozitivne primjere pametnih gradova, na─Źine na koje razvojne agencije osiguravaju samoodr┼żivost, kao i da pru┼żi dublji uvid u infrastrukturne projekte koje razvijaju te saradnje koje ostvaruju sa privatnim sektorom. Posebno su ih dojmili jedinstveni koncept kojim grad Krk sa svojih ┼íest op┼ítina upravlja svojim resursima kao ┼íto su otpad, voda, energetski resursi, sharepointi automobila i bicikala, te energetski nezavisne ku─çe, a u Rijeci dometi tamo┼ínje razvojne agencije koja ne samo da uspje┼íno provodi brojne projekte, ve─ç ima i vlastiti hub u okviru kojeg nudi savremene usluge kao ┼íto su profesionalno 3D printanje.

 

Voditelji projekta i koordinatori na lokalnim nivoima imali su priliku upoznati se sa konceptom rada koji u osnovi ima objedinjenost svih faktora za pobolj┼íanje kvaliteta ┼żivota, a sa sobom su ponijeli vrijedna saznanja koja ─çe mo─çi implementirati u vlastitim zajednicama s ciljem unapre─Ĺenja spremnosti i kapaciteta za modernizaciju usluga kori┼ítenjem smart city rje┼íenja.

 

Jedinice lokalne samouprave u BiH koje u─Źestvuju u ovom projektu su gradovi Prijedor, Zenica i Zvornik, te op┼ítine Pale i Te┼íanj.

 

Projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, uz finansijsku podr┼íku programa develoPPP.de Njema─Źkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), realizuju Deutsche Gesellschaft f├╝r Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions, a implementira Bit Alijansa, udru┼żenje IT kompanija u BiH.

Odr┼żan prvi BitA Brunch u Sarajevu: Pokrenut dijalog izme─Ĺu predstavnika dr┼żavne vlasti i IT industrije

Odr┼żan prvi BitA Brunch u Sarajevu: Pokrenut dijalog izme─Ĺu predstavnika dr┼żavne vlasti i IT industrije

23.06.2023. godine

 

U ─Źetvrtrak 22. juna 2023. godine Bit Alijansa, kao krovno udru┼żenje IT kompanija u BiH, organizirala je prvi po redu BitA Brunch, doga─Ĺaj koji postaje platforma za konstruktivan dijalog izme─Ĺu IT industrije i predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine. Na BitA Brunchu predstavnicima bh. IT kompanija obratio se Edin Forto, novoodabrani ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.┬á

 

BitA Brunch je postao klju─Źan doga─Ĺaj koji je otvorio prostor za razgovor o pitanjima od vitalnog zna─Źaja za digitalnu transformaciju dru┼ítva. Cilj BitA Bruncha je stvoriti konstruktivan dijalog izme─Ĺu IT industrije i predstavnika vlasti kako bi se ostvario efektivan protok informacija i postigla sinergija u razvoju dru┼ítva. IT industrija je postala klju─Źni faktor transformacije dru┼ítva, utje─Źu─çi na sve aspekte ┼żivota, od obrazovanja i zdravstva do poslovanja. BitA Brunch je okupio aktere koji su imali priliku da izraze svoje stavove i prijedloge vezane za razvoj IT sektora. Ovaj dijalog omogu─çio je industriji da prenese svoje spoznaje, iskustva i potrebe predstavnicima izvr┼íne vlasti na konstruktivan na─Źin.

 

ÔÇťKao vode─çe udru┼żenje IT kompanija u Bosni i Hercegovini, ve─ç godinama kontinuirano radimo na rje┼íavanju dva klju─Źna problema s kojim se IT industrija svakodnevno susre─çe – nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u IT industriji, popra─çene nedostatkom razvojnog podsticaja. Kroz BitA Brunch, ┼żelimo ostvariti partnerstvo izme─Ĺu privatnog sektora i vlasti kako bismo zajedno radili na rje┼íavanju izazova i stvaranju povoljnog poslovnog okru┼żenja. Samo kroz aktivnu saradnju mo┼żemo posti─çi pozitivne promjene i ostvariti napredak koji ─çe imati ┼íire dru┼ítvene koristi. Smatramo da je kreiranje platforme za direktnu komunikaciju i dijalog pravi na─Źin da ostvarimo pomenuti efektivni protok informacija i vjerujemo da bi i drugi sektori trebali prepoznati va┼żnost implementiranja sli─Źnih inicijativa.ÔÇŁ- izjavio je Damir Maglajli─ç, izvr┼íni direktor Bit Alijanse.

 

Organizovan pod pokroviteljstvom jedne od najvećih IT kompanija u BiH, KLIKA, BitA Brunch je okupio predstavnike IT sektora i donosioce odluka. 

 

“IT industrija je jedna od najzna─Źajnijih izvozno orijentiranih industrija u Bosni i Hercegovini te je izuzetno va┼żno da vlast na svim nivoima, posebno na dr┼żavnom prepozna njen zna─Źaj. Dovoljno je re─çi da bi uz olak┼íice i poticaje prihodi IT sektora mogli dosegnuti 2 milijarde za samo dvije godine ┼íto bi za ovako malo ekonomiju kao ┼íto je na┼ía predstavljalo veliki uspjeh, ali i potencijal za razvoj drugih industrija koje jesu povezane ili se mogu povezati sa IT industrijom. Da bismo iskoristili potencijal ovog sektora, neophodne su hitne, sveobuhvatne i strate┼íke mjere koje ─çe osigurati kontinuiran razvoj, ali i pomo─çi u prevazila┼żenju trenutnih tr┼żi┼ínih turbulencija koje su ostavile traga i na bh. IT industriju. Proces digitalizacije je neminovnost. EU je tom procesu pristupila veoma ozbiljno, a siguran sam da se u tom domenu za nas kroz kandidatski status za pristup EU otvaraju nove mogu─çnosti.┬á

 

Trenutno ┼żivimo u uzbudljivimom vremenu, u kojima AI ubrzano postaje neizostavan dio privatnog i poslovnog okru┼żenja, i dr┼żava Bosna i Hercegovina u svakom smislu mora biti spremna odgovoriti na AI trendove u svijetu, ne samo u kontekstu sustizanja razvoja tehnologija, nego i zakonskog reguliranja istih. Strategijom razvoja Federacije BiH za period 2021-2027. jedino je IT industrija ozna─Źena kao strate┼íka grana privrede, a tom strategijom su predvi─Ĺene brojne mjere za njen razvoj. O─Źekujemo da ─çe i na dr┼żavnom nivou mogu─çnosti na┼íe industrije biti prepoznate, a ono ┼íto bi svakako pomoglo u razvoju na┼íe industrije su prilike za pristup novim tr┼żi┼ítima, bolja zakonska rje┼íenja, uvo─Ĺenja i olak┼íavanja provo─Ĺenja cijelog seta praksi koje bi dodatno otvorile na┼íe tr┼żi┼íte, poreske olak┼íice te strate┼íki pristup obrazovanju. Nadamo se dobroj suradnji sa gospodinom Fortom i vjerujemo da ─çemo tokom njegovog mandata odgovoriti na neke od postoje─çih izazova.”┬á poru─Źio je Edin Deljki─ç, jedan od osniva─Źa bh. IT kompanije Klika, i dugogodi┼ínji ─Źlan i do pro┼íle godine predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse.┬á

 

Gospodin Forto je svojim obra─çanjem istaknuo zna─Źaj razvoja informacijsko-komunikacijske tehnologije za ekonomski rast i razvoj zemlje. On je tako─Ĺer izjavio da ─çe Ministarstvo komunikacija i prometa aktivno podr┼żavati rad i razvoj IT industrije.

 

Ministar se u svom govoru fokusirao na cyber sigurnost i procese digitalizacije kao klju─Źne prioritete. Istaknuo je da ─çe ministarstvo ulo┼żiti napore u unapre─Ĺenje tih procesa kako bi se postigla ve─ça sigurnost i efikasnost. Tako─Ĺer, naglasio je va┼żnost pripadanja Digitalnoj Evropi, te je ve─ç pokrenuo inicijativu za otvaranje pregovora. O─Źekuje se da ─çe pregovori biti zavr┼íeni do kraja godine i da ─çe nas primiti u projekat Digitalne Evrope, ┼íto ─çe nam omogu─çiti pristup sredstvima za digitalne inovacije.

 

ÔÇťNa osnovu dana┼ínjeg doga─Ĺaja, imam nadu da ─çemo u narednom periodu, kroz inicijative koje dolaze iz privatnog sektora i struke, biti jedan kanal u ministarstvu da se sve to obistini. Vjerujem da je ovo samo jedan u nizu razgovora koje ─çemo imatiÔÇť – izjavio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

 

Tokom doga─Ĺaja, u─Źesnici su imali priliku da izraze svoje stavove, prijedloge i ideje o klju─Źnim pitanjima koja se ti─Źu IT industrije i njenog uticaja na razvoj privrede Bosne i Hercegovine.┬á

 

Inicijativa BitA Brunch-a je zami┼íljena kao zna─Źajan iskorak ka uspostavljanju plodne saradnje izme─Ĺu IT industrije i predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini. Njegova uloga u promovisanju inovacija, digitalne transformacije, uspostavljanja dijaloga, umre┼żavanja aktera IT industrije i razvoja dru┼ítva ─çe zasigurno imati dugoro─Źne pozitivne efekte na ekonomiju i sve sfere ┼żivota u zemlji. Bit Alijansa je najavila da ─çe BitA Brunch postati redovni doga─Ĺaj, pru┼żaju─çi kontinuiranu platformu za dijalog i saradnju izme─Ĺu IT industrije i vlasti, te tako podsticati rast i napredak Bosne i Hercegovine u digitalnom dobu.

Kompanija ALEM Sistem nova ─Źlanica Bit Alijanse!

Kompanija ALEM Sistem nova ─Źlanica Bit Alijanse!

05.06.2023. godine

 

U prethodnom periodu, zajednici Bit Alijanse pridru┼żila se kompanija ALEM Sistem. ALEM Sistem je kompanija koja djeluje na podru─Źju Adriatic regije sa primarnim fokusom na cyber sigurnosti i Internet of Things (IoT).

 

Sporazum su potpisali u ime kompanije ALEM Sistem, CEO Fe─Ĺa Oru─Źevi─ç i izvr┼íni direktor┬áBit Alijanse Damir Maglajli─ç.

 

ALEM Sistem posluje od 1996. godine i za to vrijeme kompanija je bila anga┼żovana na brojnim uspje┼ínim projektima koji su joj omogu─çili da po kvalitetu i inovativnosti postane jedna od najprepoznatljivijih kompanija me─Ĺu dr┼żavnim i poslovnim korisnicima u podru─Źju Adriatic regije.┬á

 

ÔÇťKao kompanija koja je ve─ç dokazani partner na┼íim brojnim klijentima, ┼żelimo da svoje usluge podignemo na na─Źin da ispunimo sva o─Źekivanja na┼íih kupaca kroz jedinstven i kontinuiran standard kvaliteta. Biti dio udru┼żenja najve─çih IT kompanija u BiH, vode─çih organizacija IT industrije je veliki korak u ostvarenju na┼íe vizije i jedinstvenog cilja ÔÇô razviti vi┼íe mogu─çnosti na tr┼żi┼ítu IT industrije, suo─Źavaju─çi se zajedno sa brojnim preprekama koje usporavaju njen razvoj.

 

Bit Alijansa je nesumnjivo najve─çe IT udru┼żenje u Bosni i Hercegovini, okupljaju─çi vode─çe kompanije IT┬á industrije kao jedinstvene partnere u regiji. ALEM Sistem ┼żeli biti dio ovog udru┼żenja kako bi zajedni─Źkim naporom doprinijeli digitalnoj transformaciji na┼íe zemlje. Vizija na┼íe kompanije je da o─Źuvamo planetu zemlju budu─çim generacijama, kroz na┼íu misiju i na┼ía dva pilara (cyber sigurnost i IoT). Na┼í tim za cyber sigurnost radi na tome da u─Źini svim poslovnim i privatnim subjektima sigurnu digitalnu transformaciju u novu eru poslovanja i ┼żivota, dok tim za IoT radi kontinuirani monitoring ekolo┼íkih parametara tako da nove generacije mogu u┼żivati u ljepotama planete zemlje! U cilju mijenjanja svijeta, mora se prvenstveno krenuti lokalno i udru┼żeno, iz navedenog misija Bit Alijanse se poklapa sa na┼íim na─Źelima jer okuplja tehnolo┼íke kompanije koje zajedno ┼żele ─Źiniti dobro prvo na lokalnom nivou pa zatim i globalnom!

 

Mantra svakog zaposlenog ALEM Sistema ili kako mi volimo re─çi Alemovca je da bude najbolja verzija sebe, i da svaki dan radimo na razvoju sebe. Smatramo da tu kulturu koja je dokazano uspje┼ína mo┼żemo prenijeti uz ovo partnerstvo i na BH zajednicuÔÇŁ – poru─Źio je Fe─Ĺa Oru─Źevi─ç.

 

ÔÇťBit Alijansa zajedno sa svojim ─Źlanicama konstantno radi na realizaciji aktivnosti u cilju ja─Źanja potencijala koje IT industrija ima. Zna─Źaj na┼íih projekata i ciljeva prepoznaje se od strane IT kompanija, kojima se nedavno pridru┼żila i kompanija ALEM Sistem iz Sarajeva. Pristupanje ALEM Sistema u na┼íe ─Źlanstvo dodatno ja─Źa na┼íu zajednicu stru─Źnjaka i otvara nove mogu─çnosti za sinergijske projekte, te im sa rado┼í─çu izra┼żavamo toplu dobrodo┼ílicu u na┼íu mre┼żu!ÔÇŁ- izjavio je Damir Maglajli─ç.

Peti Smart City Forum okupio doma─çe stru─Źnjake i inovativne ideje

Peti Smart City Forum okupio doma─çe stru─Źnjake i inovativne ideje

Digitalnim tehnologijama unaprijediti kvalitet ┼żivota u BiH

31.05.2023.

 

Sarajevo, 31. maj 2023: Digitalne tehnologije su od klju─Źnog zna─Źaja za razvoj pametnih gradova, ali u kojoj mjeri i na koji na─Źin investiranje u digitalne tehnologije mo┼że olak┼íati i unaprijediti svakodnevni ┼żivot svih gra─Ĺana? Bilo je ovo centralno pitanje petog izdanja Smart City Foruma BiH, doga─Ĺaja koji je u utorak, 30. maja 2023. godine u Sarajevu okupio predstavnike jedinica lokalne samouprave, IT kompanija, obrazovnih ustanova te me─Ĺunarodnih organizacija za saradnju.

 

U vrijeme kada su digitalne tehnologije pokreta─Źi kvaliteta ┼żivota u Evropi i svijetu, u Bosni i Hercegovini samo 1 posto lokalnih zajednica pokazuje digitalnu zrelost za pobolj┼íanje usluga gra─Ĺanima. Manje od 10 posto njihovih bud┼żeta usmjereno je na razvojne intervencije i pobolj┼íanje javnih usluga, a dvije tre─çine gra─Ĺana smatra da nema mogu─çnost u─Źe┼í─ça u dono┼íenju odluka u svojim lokalnim zajednicama.

 

Podaci ovog USAID-ovog istra┼żivanja pokazuju prijeku potrebu za razvojem IT industrije i implementacijom pametnih rje┼íenja u gradove kako bi se unaprijedilo planiranje i upravljanje uslugama, a time i izgradilo me─Ĺusobno povjerenje, pove─çalo zadovoljstvo i stvorile prosperitetne zajednice u na┼íoj zemlji. Ovo je posebno va┼żno ako se uzme u obzir da ve─çina svjetske populacije danas ┼żivi u gradovima, a procjenjuje se da ─çe do 2050. godine ─Źak 70% ljudi ┼żivjeti u urbanim sredinama.

 

Pet gradova s akcionim planovima

 

Smart City Forum je otvorio izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç, poru─Źiv┼íi da je ovo platforma za razmjenu inovativnih i korisnih ideja, te da je izrastao iz ideje da gradovi postanu mjesta odr┼żivog razvoja. Naglasio je da je preduslov za uspjeh ove pri─Źe saradnja svih aktera i kontinuirana razmjena znanja, ideja, praksi i nau─Źenih lekcija.

 

A upravo jedan od klju─Źnih partnera, Deutsche Gesellschaft f├╝r Internationale Zusammenarbeit (GIZ), pru┼ża podr┼íku razli─Źitim procesima digitalizacije javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

 

“Kad je rije─Ź o pametnim gradovima, odnosno digitalizaciji javnog sektora, sa Bit Alijansom i kompanijama LANACO i DVC Solutions smo ve─ç dvije godine u procesu ‘Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH’. Izra─Ĺeni su akcioni planovi za digitalnu transformaciju pet op┼ítina: Prijedor, Zenica, Te┼íanj, Pale i Zvornik. Siguran sam da je jedan takav planski dokument otvara nove mogu─çnost i da je to prvi korak za digitalnu transformaciju koja, ako ┼żelimo da polu─Źi rezultate, mora biti planski proces”, izjavio je Bojan Vojvodi─ç iz GIZ-a.┬á

 

Projekat obuhvata i demonstraciju pametnih rje┼íenja u ovim op┼ítinama, a radi se o sistemu pametnog parkinga “GoParking” i servisa za prijavu komunalnih nepravilnosti i drugih problema “Gra─Ĺanska patrola”, koja gra─Ĺanima omogu─çava da direktno u─Źestvuju u kreiranju boljeg okru┼żenja u lokalnim zajednicama.

 

Ajla Mostarac i Sa┼ía Kotlica iz USAID-ovog Projekta pomo─çi lokalnoj upravi (LGAA) donijele su svje┼żu perspektivu i uvid u inovativna rje┼íenja u me─Ĺunarodnoj zajednici. Najavile su i program koji ─çe u narednih pet godina oja─Źati kapacitete 30 lokalnih zajednica za efikasnije, transparentne i odgovorne javne usluge i pomo─çi im da bolje planiraju, upravljaju i pobolj┼íaju kvalitet usluga.

 

Udru┼żiti snage obrazovnih institucija, lokalnih zajednica i industrije

 

U dijelu programa posve─çenom predstavljanju pametnih rje┼íenja lokalnih kompanija govorili su Bojan Vukovi─ç iz kompanije DVC Solutions, Adnan Hantala┼íevi─ç iz kompanije QSS, Elvis Pivi─ç iz kompanije Agilitas, Fe─Ĺa Oru─Źevi─ç iz ALEM Sistema i Darko ┼áerval iz kompanije Supernova pokazav┼íi da na┼íe IT kompanije rade fantasti─Źne stvari i da je vrijeme da ta rje┼íenja implementiramo za doma─çe procese razvoja.

 

Peto izdanje Smart City Foruma moderirala je prof. dr. Jasna Kova─Źevi─ç sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a posebna pa┼żnja posve─çena je ulozi akademske zajednice u razvoju i implementaciji koncepta pametnog grada.

 

Prof. dr. Gordana Garda┼íevi─ç sa Elektrotehni─Źkog fakulteta u Banjoj Luci je, predstavljaju─çi aplikaciju koja omogu─çava pra─çenje dolaska autobusa, istakla da je kontinuitet u razvoju veoma va┼żan, ali i ┼íirenje koncepta kako bi obuhvatio ┼íto vi┼íe segmenata ┼żivota.

 

“Mnogo je predlo┼żenih rje┼íenja koji se odnose samo na jedan problem civilnog dru┼ítva. Moramo iza─çi iz te zone komfora i upustiti se i u druge probleme i mimo pametnog parkinga ili pra─çenja dolaska autobusa, da bismo pokrili sve segmente dru┼ítva kojima treba pomo─ç u vidu digitalizacije”, izjavila je Garda┼íevi─ç.

 

Kako obrazovna institucija mo┼że da uti─Źe na razvoj pametnih gradova govorio je i mr. in┼ż. Nikola Kukri─ç sa Elektrotehni─Źkog fakulteta u Isto─Źnom Sarajevu. Naglasio je va┼żnost interpretacije prikupljenih podataka i davanja preporuka gra─Ĺanima, ali i “sveto trojstvo” obrazovnih institucija, lokalnih zajednica i IT industrije.

 

Ograni─Źeni bud┼żeti kao poseban izazov

 

Va┼żan segment Smart City Foruma bila je i panel diskusija na temu “Finansijski izazovi i ograni─Źenja u radu jedinica lokalne samouprave: Kako se nositi s manjkom sredstava?” u kojoj su u─Źestvovali Admira Kli─Źi─ç, rukovoditeljica Odsjeka za IT tehnologije u Gradu Prijedoru, Faris Hafizadi─ç iz Op─çine Travnik i Adnan Me─Ĺedovi─ç, managing partner iz kompanije Advantage Capital.

 

Govore─çi iz perspektive lokalne zajednice, Kli─Źi─ç je podsjetila da su sva ova rje┼íenja namijenjena gra─Ĺanima, ali da ve─çina jedinica lokalne samouprave te┼íko uspije za te svrhe iz bud┼żeta izdvojiti 1 posto finansijskih sredstava. Sa takvim sredstvima nije mogu─çe napraviti brze korake o kojima govorimo te je neophodno biti inovativan, raditi na u┼ítedama u svakodnevnom radu i pokazati inicijativu kroz jasne ciljeve i strategiju razvoja, naglasila je Kli─Źi─ç.

 

Na skupu je bilo rije─Źi i o tome ┼íta lokalne zajednice u ova izazovna vremena mogu uraditi da sebe u─Źine atraktivnijim, a time i da se postave na mapu potencijalnih investitora, ali i o temi birokratije, gra─Ĺanskog aktivizma i otvaranja puta inovacijama, te efektivnom i efikasnom javnom sektoru, kao i digitalnoj transformaciji kao prilici koju ne smijemo propustiti.

 

Smart City Forum, osmi┼íljen kao stalno mjesto okupljanja va┼żnih aktera u procesu implementacije koncepta pametnih gradova, organizovalo je krovno udru┼żenje IT kompanija u Bosni i Hercegovini Bit Alijansa, uz podr┼íku GIZ-a i kompanija LANACO i DVC Solutions.