Popular News

Uspješan završetak: Kako je besplatna škola programiranja CoderDojo inspirisala 200 mladih u BiH

17.08.2023. godine

 

U svijetu sveprisutne tehnologije i brzog digitalnog razvoja, edukacija iz oblasti programiranja i tehnologije postala je ključna za osnaživanje budućih generacija. Upravo u tom duhu, Bit Alijansa je organizovala besplatnu CoderDojo školu programiranja u Bosni i Hercegovini. Ova inicijativa nije samo obogatila znanje 200 osnovaca i srednjoškolaca, već je također spojila mlade talente sa studentima fakulteta kao mentorima, ostavljajući neizbrisiv trag na putu ka digitalnoj budućnosti zemlje.

 

Bit Alijansa, poznata kao zagovornik tehnološkog razvoja i inovacija, prepoznala je potrebu za pristupačnom i inspirativnom edukacijom iz programiranja. Rezultat te vizije je bio CoderDojo – platforma koja je omogućila mladima da steknu dragocjeno iskustvo kodiranja uz podršku studenata sa različitih fakulteta.

 

Jedna od ključnih karakteristika ovog programa bila je interaktivnost. Umjesto klasičnog učenja iz udžbenika, polaznici su bili uključeni u praktične radionice, izazove i projekte koji su im omogućili da stvaraju i primjenjuju svoje vještine u stvarnom svijetu. Studenti predavači nisu samo prenosili svoje znanje, već su podržavali i kreativnost i radoznalost mladih, čime su motivisali buduće programere da razmišljaju izvan okvira. Studenti su također poručili kako su polaznici bili izuzetno aktivni, te su se istinski posvetili realizaciji ove ljetne škole. “Ovo je bilo jedno prelijepo iskustvo u kojem sam dosta toga naučila, ali i dosta uživala. Moram pohvaliti učenike koji su slušali i pokazali veliku želju da nauče i da pitaju sve što ih zanima.” – istaknula je Tajra Selimović, studentica na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predavačica na CoderDojo ljetnoj školi programiranja.

 

Jedan od studenata predavača, Faruk Zahiragić, student na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu poručio je: “Mentorstvo na CoderDojo školi programiranja je za mene bilo istovremeno zabavno i izazovno iskustvo. Osjetio sam kako je biti predavač i prenositi znanje drugima, te na taj način širiti znanje o programiranju ostalima. Toplo ga preporučujem svima koji traže novi izazov za sebe i širenje svojih vidika!”

 

Uvijek je čast, a samim time i odgovornost,  kada imate priliku oblikovati jedan mladi um i naše buduće nade, pa s tim u vezi želim da se prvo zahvalim Bit Alijansi na prilici da budem dio ovog projekta. Nadam se da smo kolege i ja svoj zadatak iznijeli na što bolji način, a mislim da je najbolji pokazatelj našeg uspjeha znanje koje su učenici ponijeli sa naših časova. Zaista je divno bilo biti karika u lancu znanja, ono što smo mi naučili od naših profesora prenosili smo dalje, a možda će baš oni za par godina se naći na istom mjestu gdje i mi danas.” – izjavila je Nejra Aličković, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i predavačica na ovogodišnjoj CoderDojo školi.

 

Oduševljenje studenata mentora u Travniku je također bilo neizmjerno, jer su svjedočili kako mladi talenti rastu, prepoznaju mogućnosti te se hrabro suočavaju sa izazovima programiranja, dok su istovremeno gradili trajne veze međusobne podrške i inspiracije. ”Uzbudljiva i inspirativna atmosfera CoderDojo škole dopire do srca svih polaznika, pružajući im jedinstvenu priliku da istraže fantastičan svijet programiranja. Svjedoci smo oduševljenja djece koja se upoznaju s osnovama kodiranja i računarskim tehnologijama, razvijajući svoje vještine kroz kreativne projekte. CoderDojo nije samo škola, već i zajednica entuzijastičnih mentora koji zajedno grade mostove ka digitalnoj budućnosti mladih.” istakao je predavač Rijad Maglić, student na Fakultetu Informacionih tehnologija Sveučilišta/Univerziteta “Vitez” u Travniku.

 

Ova inicijativa Bit Alijanse otvorila je vrata novim mogućnostima za obrazovanje u BiH, pokazavši kako partnerstvo između kompanija, univerziteta i mladih može stvoriti pozitivnu promjenu u društvu. “U proteklim nedjeljama, svjedočili smo angažmanu i trudu svih učesnika CoderDojo škole. Vidjeli smo kako se njihove vještine razvijaju, kako se rastežu granice njihovih mogućnosti i kako se stvaraju temelji za budući uspjeh u tehnološkom svijetu. Ovom prilikom želimo se zahvaliti svim institucijama, mentorima, studentima i učesnicima koji su podržali CoderDojo školu i omogućili da postane inspiracija i primjer uspješnog udruživanja znanja, entuzijazma i potencijala. Ovogodišnja CoderDojo škola je pokazala izuzetne rezultate, te sa radošću najavljujemo da ćemo nastojati implementirati ovaj projekat i u narednim godinama na većem nivou. “ poručio je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

 

Bit Alijansa je pokazala da obrazovanje nije samo prenošenje znanja, već i izgradnja mostova između generacija i stvaranje prostora gdje se ideje i strast pretvaraju u stvarnost. Ova priča je podsjetnik da, uz podršku, mentorstvo i inspiraciju, mladi mogu doseći visine koje će oblikovati budućnost Bosne i Hercegovine u digitalnoj eri.