O nama

Mi smo udru┼żenje najve─çih IT kompanija ujedinjenih pod okriljem Bit Alijanse, najve─çe krovne organizacije bh IT industrije. Od 2014. godine, vo─Ĺeni smo jednim ciljem - razvijati mnogobrojne mogu─çnosti na tr┼żi┼ítu IT industrije, suo─Źavaju─çi se sa brojnim preprekama koje usporavaju njen rast.

U cilju da razvijemo pozitivno poslovno okru┼żenje za daljnji rast bh IT industrije, Bit Alijansa kontinuirano radi na rje┼íavanju dva najve─ça problema s kojim se IT industrija svakodnevno susre─çe - nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u IT industriji, popra─çene nedostatkom razvojnog podsticaja.

Postanite ─Źlanica
Pridru┼żite se

Na┼í klju─Źni cilj je da razvijamo vi┼íe.

Saradnja sa akademskom zajednicom

Naš primarni cilj je saradnja sa obrazovnim institucijama na revidiranju plana i programa osnovnih i srednjih škola i fakulteta prema potrebama IT industrije.

Zajednica Bit Alijanse odlu─Źna je u namjeri da osigura kvalitetnu edukaciju za mlade osobe kroz mnogobrojne programe i projekte, kao ┼íto je Bit Lab, u saradnji sa univerzitetima, ┼íkolama, udru┼żenjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave informati─Źkim tehnologijama. S tim u vezi, na┼í primarni cilj je saradnja sa obrazovnim institucijama na revidiranju plana i programa osnovnih i srednjih ┼íkola i fakulteta prema potrebama IT industrije.

Bit-Alliance opportunities

Saradnja sa vlastima

Mi u Bit Alijansi smatramo da je saradnja sa vlastima jedan od klju─Źnih faktora u kreiranju povoljnog i stabilnog poslovnog okru┼żenja u BiH.

U okvirima bh zakonodavstva nisu definisani specifi─Źni zakonski propisi koji ure─Ĺuju IT industriju, s toga je saradnja sa vlastima u zagovaranju usvajanja Strategija i Politika razvoja IT industrije na dr┼żavnom nivou neophodna. Takvi dokumenti uklju─Źivali bi precizne mjere i vidljiv anga┼żman nadle┼żnih institucija, ─Źime bi se unaprijedio obrazovni sistem, olak┼íalo poslovanje kompanijama i podstaknulo zapo┼íljavanje mladih u ovom sektoru. Smatramo da je ostvarivanje saradnje sa vlastima jedan od klju─Źnih faktora u kreiranju povoljnog i stabilnog poslovnog okru┼żenja.

Bit-Alliance knowledge

Saradnja me─Ĺu ─Źlanicama

Zajedni─Źka ideja i uzajamna podr┼íka, BIT Alijansu ─Źini savr┼íenim mehanizmom u kojem svaka kompanija ─Źlanica predstavlja podjednako va┼żnu kariku.

Djeluju─çi zasebno, IT kompanije nisu mogle imati jedinstven nastup prema nadle┼żnim institucijama, niti obezbijediti preduslove za dalji rast i razvoj IT industrije. Na┼íe zajedni─Źko djelovanje doprinijet ─çe rje┼íavanju brojnih prepreka koje usporavaju rast IT industrije. Zajedno zapo┼íljavamo preko 2800 mladih stru─Źnjaka koji svakodnevno razvijaju softvere i distribuiraju ih najve─çim svjetskim kompanijama. Zajedni─Źka ideja i uzajamna podr┼íka, BIT Alijansu ─Źini sinergijskim mehanizmom u kojem svaka kompanija ─Źlanica predstavlja podjednako va┼żnu kariku.

Bit-Alliance skills