O nama

Mi smo udruženje najvećih IT kompanija ujedinjenih pod okriljem Bit Alijanse, najveće krovne organizacije bh IT industrije. Od 2014. godine, vođeni smo jednim ciljem - razvijati mnogobrojne mogućnosti na tržištu IT industrije, suočavajući se sa brojnim preprekama koje usporavaju njen rast.

U cilju da razvijemo pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast bh IT industrije, Bit Alijansa kontinuirano radi na rješavanju dva najveća problema s kojim se IT industrija svakodnevno susreće - nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u IT industriji, popraćene nedostatkom razvojnog podsticaja.

Postanite članica
Pridružite se

Naš ključni cilj je da razvijamo više.

Saradnja sa akademskom zajednicom

Naš primarni cilj je saradnja sa obrazovnim institucijama na revidiranju plana i programa osnovnih i srednjih škola i fakulteta prema potrebama IT industrije.

Zajednica Bit Alijanse odlučna je u namjeri da osigura kvalitetnu edukaciju za mlade osobe kroz mnogobrojne programe i projekte, kao što je Bit Lab, u saradnji sa univerzitetima, školama, udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave informatičkim tehnologijama. S tim u vezi, naš primarni cilj je saradnja sa obrazovnim institucijama na revidiranju plana i programa osnovnih i srednjih škola i fakulteta prema potrebama IT industrije.

Bit-Alliance opportunities

Saradnja sa vlastima

Mi u Bit Alijansi smatramo da je saradnja sa vlastima jedan od ključnih faktora u kreiranju povoljnog i stabilnog poslovnog okruženja u BiH.

U okvirima bh zakonodavstva nisu definisani specifični zakonski propisi koji uređuju IT industriju, s toga je saradnja sa vlastima u zagovaranju usvajanja Strategija i Politika razvoja IT industrije na državnom nivou neophodna. Takvi dokumenti uključivali bi precizne mjere i vidljiv angažman nadležnih institucija, čime bi se unaprijedio obrazovni sistem, olakšalo poslovanje kompanijama i podstaknulo zapošljavanje mladih u ovom sektoru. Smatramo da je ostvarivanje saradnje sa vlastima jedan od ključnih faktora u kreiranju povoljnog i stabilnog poslovnog okruženja.

Bit-Alliance knowledge

Saradnja među članicama

Zajednička ideja i uzajamna podrška, BIT Alijansu čini savršenim mehanizmom u kojem svaka kompanija članica predstavlja podjednako važnu kariku.

Djelujući zasebno, IT kompanije nisu mogle imati jedinstven nastup prema nadležnim institucijama, niti obezbijediti preduslove za dalji rast i razvoj IT industrije. Naše zajedničko djelovanje doprinijet će rješavanju brojnih prepreka koje usporavaju rast IT industrije. Zajedno zapošljavamo preko 2800 mladih stručnjaka koji svakodnevno razvijaju softvere i distribuiraju ih najvećim svjetskim kompanijama. Zajednička ideja i uzajamna podrška, BIT Alijansu čini sinergijskim mehanizmom u kojem svaka kompanija članica predstavlja podjednako važnu kariku.

Bit-Alliance skills