Popular News

Konferencija “Smart City Impact”: Pametni gradovi kao putokaz za Bosnu i Hercegovinu

23.04.2024. godine

 

“Smart City Impact”, zavr┼ína konferencija projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u Bosni i Hercegovini”, odr┼żana je ju─Źer u Sarajevu. Ovim velikim doga─Ĺajem sve─Źano je obilje┼żen zavr┼íetak projekta, sumirani rezultati, razmijenjena iskustva, kao i poslu┼íani savjeti stru─Źnjaka te izvu─Źene pouke za budu─çe korake bh. gradova i op┼ítina na putu ka digitalnoj transformaciji.

 

Hannah Heil, programska menad┼żerica GIZ-a u BiH, u uvodnom obra─çanju je istakla da je ova organizacija veoma aktivna u na┼íoj zemlji ve─ç skoro 30 godina, a da je ovaj projekat rezultat kontinuiranog 3,5-godi┼ínjeg rada svih partnera.

 

ÔÇťVe─ç du┼że vrijeme digitalizacija i inovacije imaju va┼żnu ulogu, ne samo u saradnji sa Bosnom i Hercegovinom ve─ç i ┼íirom svijeta. Predstavnici iz Te┼ínja, Zvornika, Pala, Zenice i Prijedora pokazali su nam da su spremni za strate┼íki pristup i dodjeljivanje vi┼íe resursa s ciljem digitalizacije kako bi svoje gradove u─Źinili pametnijimÔÇŁ, poru─Źila je Heil.

 

Izvr┼íni direktor Bit Alijanse Damir Maglajli─ç istakao je da je ovo poseban doga─Ĺaj za sve u─Źesnike projekta te dodao da ni┼íta od ovoga ne bi bilo mogu─çe bez simbioze lokalnih samouprava, kompanija LANACO i DVC Solutions i podr┼íke GIZ-a.

 

ÔÇťNadam se da ─çe ova konferencija kreirati ─Źvrste veze na putanji zajedni─Źkog napretka na polju digitalizacije u Bosni i Hercegovini, te da ─çemo upravo sa svim saznanjima koja smo kreirali kroz projekat doprinijeti nastavku razvoja ove pri─Źe. Bit Alijansa, kao udru┼żenje IT kompanija u BiH, nastoji povezati doma─çe kompanije i njihova digitalna rje┼íenja sa jedinicama lokalnih samouprava, te unaprijediti procese vezane za razvoj industrije generalnoÔÇŁ, poru─Źio je Maglajli─ç.

 

Kristina Erak, projektna menad┼żerica Bit Alijanse, predstavila je rezultate projekta koji je po─Źeo 2021. godine u saradnji sa pet jedinica lokalne samouprave. Istakla je da se posebno radilo na ja─Źanju kapaciteta koje se ti─Źu strate┼íkog planiranja.

 

“U okviru projekta, kreirane su analize digitalne spremnosti za pet jedinica lokalnih samouprava, iz kojih su kao jedan od rezultata projekta kreirane i usvojene Mape puta digitalne transformacije. Sprovedena su i dva demo projekta – Gra─Ĺanska patrola, aplikacija za prijavu komunalnih problema i GoParking, aplikacija za efikasnije upravljanje gradskim parking servisima. Ponosni smo na rezultate projekta i raduje nas ┼íto mo┼żemo re─çi da smo pokazali kako je na lokalnom nivou mogu─çe napraviti promjene u kontekstu digitalne transformacijeÔÇť, navela je Erak.

 

Bit Alijansa, kao krovno udru┼żenje IT kompanija u na┼íoj zemlji, ustanovila je i da se akademska zajednica, privatni sektor i me─Ĺunarodne organizacije bave provo─Ĺenjem pametnih inicijativa, ali da sinergija izme─Ĺu pomenutih aktera nije dovoljno razvijena. Stoga je pokrenut Smart City Forum, konsultativno tijelo koje slu┼żi kao stalno mjesto okupljanja prethodno pomenutih aktera.

 

ÔÇťKreiranje analize procjene digitalne spremnosti Mapa puta digitalne transformacije, koja je usvojena u svih pet jedinica lokalne samouprave, od strate┼íkog je zna─Źaja jer sadr┼żi sve korake kako bi jedna jedinca lokalne zajednice uspje┼íno pro┼íla na putu ka digitalnoj transformacijiÔÇť, poru─Źila je Erak.

 

Na konferenciji se obratio i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto, govore─çi o tome gdje se Bosna i Hercegovina nalazi na digitalnoj mapi regiona.

 

ÔÇťNa dr┼żavnom nivou postoji vlada, neke dr┼żavne agencije, ali ne postoje servisi prema gra─Ĺanima na dr┼żavnom nivou. Jako se dugo govori o stvarima koje treba uraditi, me─Ĺutim, u ovom trenutku BiH nema razvijene usluge prema gra─Ĺanima. ┼Żelimo pilot projekte i dr┼żavno ministarstvo ─çe vam pomo─çi da se oni realizuju. Ja sam u procesu zagovaranja da se kreiraju e-servisi. Moramo raditi pilot po pilot kako bi se gra─Ĺanima omogu─çio taj servisÔÇŁ, kazao je Forto.

 

U nastavku programa stru─Źnjak iz oblasti digitalizacije Adnan Kulovac govorio je o va┼żnosti strate┼íkog planiranja na mikro i makro nivou istakav┼íi va┼żnost digitalne spremnosti i infrastrukture, a potom su predstavnici lokalnih samouprava-u─Źesnica projekta na panel diskusiji govorili kako je tekao njihov proces digitalizacije te kako napraviti prvi korak.

 

Predstavnici Zvornika, Pala, Te┼ínja, Prijedora i Zenice su poru─Źili da je digitalizacija neophodna za bolji ┼żivot gra─Ĺana, a da inovacije i nove tehnologije omnogu─çavaju da se veliki broj gra─Ĺana uklju─Źi, da lokalna vlast bude transparentnija, da procesi budu pojednostavljeni, a tro┼íkovi racionalizirani. Iako gra─Ĺani nerijetko te┼íko prihvataju promjene, poruka za sve je da ┼íto prije krenu u proces digitalizacije.

 

Kraj konferencije obilje┼żila je tema “Uloga lokalnog privatnog sektora u procesu digitalizacije”, na kojoj su o aplikaciji GoParking i Gra─Ĺanska patrola govorili Dragan Nini─ç, direktor razvoja kompanije LANACO i Bojan Vukovi─ç, direktor kompanije DVC Solutions.

 

Projekat “Pametni gradovi ÔÇô ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH” realizovan je od 2021. do 2024. godine u okviru programa develoPPP.de, a implementiralo ga je Njema─Źko dru┼ítvo za me─Ĺunarodnu saradnju (GIZ) GmbH u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njema─Źke (BMZ) u saradnji sa kompanijama LANACO i DVC Solutions, te udru┼żenjem IT kompanija u BiH Bit Alijansa.