Popular News

Održana Skupština Bit Alijanse i najavljen prvi IT manifest BiH

 
Bit Alijansu čini 51 IT kompanija iz BiH koje zapošljavaju više od 70 posto od ukupnog broja zaposlenih u IT industriji s ciljem da zajedničkim nastupom zagovaraju promjene u zakonodavstvu, obrazovanju i drugim segmentima društva koji ograničavaju rast i razvoj industrije.
 
Na sjednici Skupštine Bit Alijanse izabran je novi saziv Upravnog odbora koji će u naredne dvije godine implementirati strateške smjernice Udruženja. Novi saziv Upravnog odbora čine: Milad Čerkić (Atlantbh), Amina Karić (Authority Partners), Edin Deljkić (Klika), Dragan Ninić, (LANACO), Mersed Čamdžić (Mistral), Tomislav Jerkić (NSoft) i Muamer Bezdrob (PING). Na sjednici Upravnog odbora održanoj 19.10.2018. godine izabran je predsjednik Upravnog odbora Edin Deljkić iz kompanije Klika. Tokom održane Skupštine, izabran je i novi predsjednik Skupštine Bit Alijanse, Haris Memić iz kompanije Symphony.
 
Kako bi se riješio ključni problem s kojim se IT industrija u BiH susreće – nedostatak kvalifikovanog radnog kadra, Bit Alijansa je najavila prvi IT manifest BiH koji će ponuditi rješenje za unapređenje obrazovnog procesa. IT manifest ujedno obuhvata i četverogodišnje smjernice rada Bit Alijanse, a koji će pored kompanija uključiti i ostvarene saradnje s 14 fakulteta, univerziteta i srednjih škola iz cijele BiH.
 
Da su promjene moguće, dokazuju i ostvareni rezultati među kojima se ističe 140 upisanih studenata na novi program dvogodišnjeg specijalističkog IT studija na Univerzitetu u Sarajevu, kao i pokretanje studijskog programa “Softversko inženjerstvo” na Univerzitetu u Zenici za 81 studenta, a očekuje se da će slični programi biti implementirani i na drugim univerzitetima u BiH. Kao rezultat zajedničke saradnje partnerskih institucija i Bit Alijanse ističe se i 200 upisanih učenika u IT gimnazije u Kantonu Sarajevo, 90 učenika u ZE-DO kantonu, te će u 2019. godini u Tuzlanskom kantonu preko 100 učenika imati priliku opredijeliti se za IT smjer. Trenutno je u fokusu i uvođenje IT smjerova u srednjim školama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Republici Srpskoj. Dodatno, kroz neformalne programe, Bit Alijansa je organizovala besplatne škole programiranja na više od 17 lokacija, u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine za preko 1000 djece i mladih, te realizovala 30 tematskih sesija za više od 400 studenata IT smjerova.
 
IT sektor u BiH trenutno ima veliki potencijal u smanjenju stope nezaposlenosti mladih i sprječavanju odliva mozgova kroz zapošljavanje koje nudi odlične uslove za rad. Aktivnosti na kojima će biti fokus u naredne četiri godine su usmjerene na lobiranje inicijativa za reforme formalnih obrazovnih programa na svim nivoima. Ostvarivanje definisanih ciljeva jedino je moguće angažovanjem široke mreže više od 50 partnerskih organizacija, vladinih i nevladinih, s kojim Bit Alijansa već sarađuje.