CoderDojo škole programiranja

S ciljem da se učenicima osnovnih i srednjih škola pruži prilika za učenje programiranja i drugih IT vještina, Bit Alijansa u saradnji sa partnerskim organizacijama širom Bosne i Hercegovine  organizuje besplatne škole programiranja i IT klubove “CoderDojo”.
 
CoderDojo je pokret osnovan u Irskoj koji je kreirao globalnu mrežu programerskih klubova baziranih na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. CoderDojo zajednica vjeruje da je razumijevanje programskih jezika sve više važno u savremenom svijetu, da je bolje i lakše naučiti ove vještine već u ranoj mladosti i da svima moraju biti dostupne prilike da te vještine nauče. Tokom 2015. godine više od 38.000 djece je pohađalo CoderDojo radionice u više od 60 zemalja širom svijeta. U okviru CoderDojo škola polaznici mogu naučiti kodirati, kreirati web stranicu, aplikaciju ili igru ​​i upoznati tehnologiju u neformalnom i kreativnom okruženju.
 
CoderDojo_PMF
 
Bit Alijansa dijeli viziju CoderDojo pokreta i organizovala je do sada CoderDojo besplatnu školu programiranja na 16 lokacija u 11 gradova BiH (Sarajevo, Sokolac, Travnik, Banja Luka, Gračanica, Tuzla, Maglaj, Zenica, Mostar, Konjic, Istočno Sarajevo). Besplatnu školu programiranja do sada je pohađalo više od 700 učenika osnovnih i srednjih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Škola se organizuje u saradnji sa partnerskim organizacijama na principu volonterskog mentorstva koji djeci i mladim omogućava savladavanje programskih jezika.
 
Cilj nam je u narednom periodu organizovati besplatnu školu programiranja CoderDojo i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, te pozivamo sve organizacije i IT profesionalnce koje smatraju projekat CoderDojo korisnim za unapređenje IT zajednice u BiH da nam se jave na [email protected]

 

Array