Popular News

Potpisan Sporazum o saradnji izme─Ĺu SERDA-e i Bit Alijanse

 
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Udru┼żenje Bit Alijansa potpisale su u srijedu 21.02.2018. godine Sporazum o me─Ĺusobnoj saradnji, te dogovorile strate┼íke pravce budu─çeg zajedni─Źkog djelovanja.
 
S obzirom na to da su i SERDA i Bit Alijansa, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, bile aktivno uklju─Źene u razvoj IT sektora u Kantonu Sarajevo kroz izradu Studije razvoja IT sektora u Kantonu Sarajevo, dogovoreno je da se ova uspje┼ína saradnja nastavi i na implementaciji mjera i preporuka iz navedene studije. Mjere podrazumijevaju infrastrukturne aktivnosti na uspostavljanju IT tehnolo┼íkog parka, reformu obrazovnog sistema i njegovo uskla─Ĺivanje sa potrebama tr┼żi┼íta rada kroz osnivanje IT fakulteta i IT srednje ┼íkole, kao i saradnju u oblasti obrazovanja odraslih kako bi se putem obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija do┼ílo do ┼íto kvalitetnijih stru─Źnijih kadrova za kojima IT kompanije iskazuju veliku potrebu.
 
Tako─Ĺer, dogovorena je i saradnja u pripremi zajedni─Źkih programa i projekata te njihovo kandidovanje prema fondovima EU, sa posebnim fokusom na ja─Źanja tr┼żi┼íne pozicije IT kompanija u BiH i EU posredstvom Evropske poduzetni─Źke mre┼że (EEN) kao najve─çe svjetske mre┼że za internacionalizaciju i poslovno povezivanje firmi.
 
SERDA je ─Źlan Evropske poduzetni─Źke mre┼że od 2017. godine, a samu mre┼żu ─Źini preko 600 partnerskih organizacija u preko 60 zemalja svijeta koje kroz EEN poslovnu bazu┬á i organizovanje poslovnih susreta ┼íirom svijeta posreduju u povezivanju kompanija.
 
Bit Alijansa je krovno udru┼żenje softverske industrije Bosni i Hercegovini, koje trenutno okuplja 29 IT kompanija koje zajedni─Źkim nastupom kreiraju adekvatno okru┼żenje za unapre─Ĺenje poslovnog ambijenta u BiH. Svojim aktivnostima i projektima, Bit Alijansa kontinuirano radi na rje┼íavanju dva klju─Źna problema koja se javljaju u okviru ove industrije – nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u softverskoj industriji, popra─çene nedostatkom razvojnog podsticaja.