Popular News

Omogućeno 9 Arduino radionica za 200 djevojčica iz BiH: Bit Alijansa i IT Girls inicijativa uspješno realizovali crowdfunding kampanju

 
05.12.2018.
 
Nakon mjesec dana, crowdfunding kampanja koju je IT Girls inicijativa pokrenula sa Bit Alijansom je završena. Crowdfunding kampanjom je obezbijeđeno 9 Arduino radionica za 200 djevojčica iz cijele BiH, koje će imati mogućnost unapređenja svojih IT vještina u narednom periodu. Kampanju je podržala 241 osoba, što dokazuje koliko se sve više svijest mijenja, te javnost shvata da u IKT industriji leži ogroman potencijal.
 
Zašto su IT Girls uz našu podršku pokrenule crowdfunding kampanju?
 
IT GIRLSKad je riječ o tržištu rada i IKT-u, istraživanja u EU i BiH su pokazala da je, s obzirom na brzi razvoj tehnologije i njene primjene na druge ekonomske i društvene sfere, potražnja za radnom snagom u ovoj industriji i dalje velika. Prema posljednjim istraživanjima, u Evropi ima četiri puta više muškaraca nego žena sa diplomom u IKT oblastima. Udio muškaraca koji rade u digitalnoj industriji je 3,1 puta veći od udjela žena.
 
“Inicijativa IT Girls nastala iz želje da djevojčice, djevojke i žene postanu vidljivije u IKT svijetu. Dosadili su nam stereotipi, predrasude i rečenica „Ostavi to, to je za dječake“, jer smo se susrele sa brojnim preprekama koje se postavljaju pred djevojčice – od stereotipa kako trebaju izgledati do odabira zanimanja”, ističu iz IT Girls inicijative.
 
Bit Alijansa kontinuirano realizuje aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje IT industrije i smanjenje deficita kvalifikovanog radnog kadra, ključnog problema s kojim se industrija susreće. Saradnjom sa IT Girls inicijativom i realizovanom kampanjom, kreirat će prilike za 200 djevojčica iz 9 osnovnih škola iz BiH koje će raditi na Arduino setovima omogućenim tokom crowdfunding kampanje.
 
Arduino je jedna od platformi koja se može koristiti za praktično učenje informatike, a IT Girls i Bit Alijansa žele omogućiti djevojčicama da ovu kompjutersku platformu koriste u školama koje pohađaju.
 
Ostvareni rezultati tokom kampanje
 
Kampanja koja je realizovana tokom mjeseca novembra će stvoriti uslove da časovi informatike postanu interaktivniji i zanimljiviji u 9 osnovnih škola širom Bosne i Hercegovine kroz organizovanje 9 radionica za 200 djevojčica. Ukupni iznos prikupljen tokom kampanje je 13.740 $, a kampanju je podržala 241 osoba i kompanija. U narednom periodu u saradnji sa ministarstvima obrazovanja bit će realizovane radionice na kojima će djevojčice naučiti kako da koriste Arduino u svakodnevnom životu, te kako da svoja stečena znanja prenesu svojim vršnjacima i vršnjakinjama u školama.
 
Zahvaljujemo se svima koji su kampanju podržali, te vas pozivamo da pratite objave IT Girls inicijative i Bit Alijanse gdje će biti objavljene sve realizovane aktivnosti i radionice.