Popular News

Odr┼żan STEM Sajam u Mostaru

 

29.11.2019.

 

Protekle sedmice u Mostaru je odr┼żan STEM Sajam o organizaciji partnera Bit Alijanse ÔÇ×Save the ChildrenÔÇť. Osnovno┼íkolci iz dvanaest bh. ┼íkola predstavili su u Mostaru na koji na─Źin oni zami┼íljaju rje┼íenja odre─Ĺenih problema kroz upotrebu nauke, tehnologije, in┼żenjerstva i matematike, odnosno, kroz STEM oblasti.

 

Na dvodnevnom STEM sajmu, koji je otvoren u utorak u Tehnolo┼íkom parku Intera, okupili su se predstavnici ┼íkola Republike Srpske, Br─Źko distrikta BiH, Sarajevske i Hercegova─Źko-neretvanskog kantona, koje su u sklopu projekta ÔÇťUnaprje─Ĺenje osnovnoga u─Źenja i obrazovanja u BiH (ENABLE BiH)ÔÇŁ, koji podr┼żava Ameri─Źka agencija za me─Ĺunarodni razvoj (USAID), dobile STEM kabinete ÔÇôlaboratorije.

 

Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse bila je jedna od govornica na STEM Sajmu te je ovom prilikom istakla: ÔÇ×Cilj STEM Sajma bio je pribli┼żiti djeci nauku, ali isto tako i primjenu razli─Źitih nau─Źnih oblasti u praksi kroz primjere koji ─çe im pokazati da imaju veoma mnogo prilika i u Bosni i Hercegovini, ali i bilo gdje u svijetu, ukoliko se odlu─Źe za neke od STEM oblasti jer to je budu─çnost. Uvijek je izazovno s mladima razgovarati o karijerama koje ih ─Źekaju, s obzirom da u 21. vijek nosi posebnu dinamiku koja pomjera granice zanimanja budu─çnosti. Uvijek me mladi iznova odu┼íeve koliko poznaju IT, koliko su zainteresovani da postignu velike uspjehe te da svojim znanjem doprinesu Bosni i Hercegovini. Partnerska organizacija ÔÇ×Save the ChildrenÔÇť je kroz ovaj projekat okupila klju─Źne aktere kada je u pitanju obrazovanje u BiH te im ovom prilikom ─Źestitam na sjajnoj organizaciji i ideji. Radujemo se budu─çim zajedni─Źkim projektima kojima ─çemo edukovati mlade u BiH o aktuelnim naukama u kojim mogu graditi svoje karijere u budu─çnosti.ÔÇť

 

STEM sajam je uspje┼íno zavr┼íio te dao poruku mladima kako se ne trebaju bojati, nego pobje─Ĺivati strahove i kretati se prema vlastitom cilju u ┼żivotu.