Popular News

 

Odr┼żan prvi Smart City Forum

 
24.6.2021. godine
 
Pametni grad je globalna kategorija koja se razvila pod uticajem tehnološkog razvoja, a posebno pod uticajem velikih kompanija koje razvijaju integrisana tehnološka rješenja primjenjiva u raznim sektorima.
 
Sam pojam pametnog grada nagla┼íava zadovoljavanje potreba svih gra─Ĺana unutar gradskog podru─Źja. Postoji i pojam digitalni grad koji naglasak stavlja na kori┼ítenje tehnologija. Tako─Ĺer, pojam pametnog grada uklju─Źuje i planiranje i upravljanje promjenama na bazi podataka, informacija i znanja, sudjelovanje javnosti i otvorenost za suradnju s partnerskim institucijama.
 
Pametni gradovi u BiH su tek u za─Źetku, me─Ĺutim postoje odre─Ĺena saznanja i iskustva kao i gradovi i op─çine, koji su progresivni, koji su stvorili preduslove i zakora─Źili hrabro u novu eru svog razvoja.
 
To na┼żalost nije dovoljno, jer je implementacija ovog procesa mogu─ça samo uz podr┼íku razvijenog IT sektora, institucija i javnog i privatnog sektora. Upravo zato na inicijativu Bit Alijanse je osnovan┬áSmart City Forum, stalno mjesto susreta klju─Źnih aktera koji doprinose u ovom procesu.
 
Smart City Forum┬áje konsultativno tijelo koje ima za cilj da podstakne interakciju, razmjenu iskustava i oja─Źa┬á lokalne kapacitete kao i da kreira partnerstva koja doprinose uspje┼ínom provo─Ĺenju procesa digitalne transformacije lokalnih samouprava.
 
Prvi sastanak Smart City Foruma odr┼żan je┬á 23. juna 2021. godine u hotelu Hills, a u─Źestvovali su klju─Źni akteri u digitalnoj transformaciji putem┬ásmart city koncepta: jedinice lokalne samouprave, savezi gradova i op─çina, kompanije iz IT sektora, fakulteti, stru─Źnjaci za temu digitalne transformacije, kao i donatori. Njihovo iskustvo, znanje i specifi─Źni interesi ─çe doprinijeti unapre─Ĺenju stanja u ovoj oblasti. Platforma ─çe uticati na kvalitetniju realizaciju projektnih aktivnosti i ostvarenje o─Źekivanih rezultata, a otvorena je za predstavljanje i savjetodavnu┬á podr┼íku svim projektima iz ove oblasti koji to zatra┼że.
 
ÔÇťPozdravljamo djelovanje foruma pametnih gradova i zahvaljujemo BiT Alijansi na pru┼żenoj mogu─çnosti akterima iz ove oblasti da ovim putem dobiju podr┼íku za svoje procese digitalne tranzicije i razvoj tr┼żi┼íta pametnih rje┼íenjaÔÇŁ, kazala je Amira Omanovi─ç, projekt menad┼żerica u GIZ BiH.
 
Izme─Ĺu ostalog, na skupu je predstavljeno istra┼żivanje UNDP-a o trenutnoj spremnosti BiH op─çina za digitalnu transformaciju, te je putem panela diskutovano o saradnji IT sektora i lokalnih samouprava, smart city tr┼żi┼ítu, va┼żnosti uloge gra─Ĺana u digitalnoj tranziciji kao i planovima donatora za podr┼íku doma─çim akterima.
 
ÔÇťPandemija COVID-19 je pokazala da smo itekako spremni za proces digitalizacije, te da je digitalizacija u BiH dugotrajna ali definitivno mogu─ça misija.┬á Smart City Forum je pod vodstvom Bit Alijanse zami┼íljen kao platforma okupljanja glavnih aktera koji ─çe biti agenti promjene i nosioci procesa uspostavljanja pametnih gradova u BiH. Velika nam je ─Źast imati podr┼íku me─Ĺunarodnih organizacija, jedinica lokalne samouprave, saveza gradova i op─çina, fakulteta, eksperata u domenu digitalne transformacije, kao i IT industrije koja je svjetionik drugim industrijama na ovom putu. Vjerujem da ─çemo jo┼í jednom pokazati kako udru┼żeni mo┼żemo sve, kao ┼íto moto Bit Alijanse ka┼że ÔÇô United To Develop More!ÔÇŁ, istakla je izvr┼ína direktorica Bit Alijanse Tatjana Vu─Źi─ç.