Popular News

Mladi IT talenti u Mostaru prisustvovali prvim časovima CoderDojo škole programiranja

 

06.08.2019.

 

Danas je počela besplatna škola programiranja CoderDojo u Mostaru koja je organizovana u saradnji sa Centrom za tehničku kulturu Mostar. 20 polaznika u narednih mjesec imat će priliku učiti osnove programiranja i napraviti svoje prve korake u ovoj perspektivnoj industriji. Tokom interaktivnih nastavnih sesija polaznici će se upoznati sa osnovnim konceptima programiranja u programskom jeziku Python pri čemu će biti obrađene teme: (1) Uvod u programiranje, (2) Varijable i interakcija sa korisnicima, (3) Naredbe grananja, (4) Petlje i (5) Funkcije.

 

U kreativnim radionicama Centra se tijekom čitave godine odvija nastava za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i sve one koje zanima praktična tehnika. U Centru za tehničku kulturu Mostar godišnje se educira preko 300 djece kroz 20 kreativnih radionica.

 

Centar za tehničku kulturu Mostar, svojim desetogodišnjim radom i razvojem djece i mladih u STEM disciplinama, odnosno IT području, dokazao je važnost svoga postojanja i djelovanja, ne samo na području grada Mostara, nego i cijele BiH. Iz desetljetnog rada već su iznjedrili kvalitetni i vidljivi rezultati bivših polaznika radionica, koji su danas aktivni studenti i stručnjaci, te osnivači startupova.