Popular News

LANACO i Bit Alijansa zajedno u razvoju softverske industrije u BiH

U LANACO TehnoloÅ”kom centru danas je potpisan sporazum o pridruživanju kompanije LANACO Bit Alijansi, vodećoj asocijaciji kompanija softverske industrije u BiH. Sporazum su zaključili NebojÅ”a Ninić generalni menadžer LANACO-a i Armin Talić generalni menadžer Bit Alijanse.

 

U svrhu stvaranja pozitivnog poslovnog okruženja za stalni rast softverske industrije u BiH, Bit Alijansa će kontinuirano raditi na rjeÅ”avanju dva najveća problema sa kojima se softverske kompanije suočavaju u poslovanju u BiH, poput nedostatka visoko obrazovnih kadrova i izostanak podsticaja od strane nadležni institucija sa svih nivoa vlasti u BiH.

 

LANACO je najveća softverska kompanija u Bosni i Hercegovini koja posluje već 27.godina na tržiÅ”tu BiH i regiona. Kompanija zapoÅ”ljava viÅ”e od 280 ljudi, sa sjediÅ”tem u Banjoj Luci i poslovnim jedinicama u Sarajevu i Beogradu. Konstantnim ulaganjem u obrazovanje i usavrÅ”avanje svojih zaposlenih, tim stručnjaka u različitim oblastima poslovanja, posjeduje preko 1000 međunarodno priznatih sertifikata. Kvalitet poslovanja kompanije je dodatno potvrđen ISO standardima koje implementira: ISO 9001, ISO 27001,ISO 20000-1 i ISO 22301.

 

LANACO je jedan od vodećih partnera u BiH sa globalnim softverskim kompanija, kao Å”to su: Microsoft, Oracle, Cisco, SAP, HP, Fujitsu, Fortinet, EMC, Intel, VMware, Kaspersky, Kyocera.

Od aprila 2016.godine kompanija je postala članica ELITE programa Londonske berze koji omogućuje ostvarivanje kontakata u biznis svijetu i razvojnom kapacitetu kompanije. U decembru iste godine, LANACO je svečano otvorio svoj TehnoloÅ”ki centar kapaciteta 10.000 metara kvadratnih u poslovnoj zoni Incel u Banja Luci.

 

Kompanije osnivači Bit Alijanse (Green River Media, Atlant BH, ZIRA, Authority Partners, PING i Symphony) udružili su snage 2014. godine sa jednim ciljem, suočavanje s brojnim preprekama koje usporavaju promociju i rast softverske industrije u BiH.

 

Kako bi postigla zacrtane ciljeve, Alijansi je potrebna podrÅ”ka kompanija koje razmiÅ”ljaju na istom nivou poslovanja. Uz njihovu podrÅ”ku istrajno će raditi na unapređenju sistema edukacije kvalitetnih kadrova i stvaranju okruženja u kojem potencijal softverske industrije treba biti prepoznat.

 

Put je dug, ali uz entuzijazam, naporan rad i iskustvo članica Bit Alijanse, rezultati sigurno neće izostati.