Popular News

Događaj “Gaming Nights” u Banjoj Luci uz podršku Bit Alijanse

 
26.07.2019.
 
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 31. jula, 1. i 2. augusta bit će domaćin jedinstvenog događaja “Gaming Nights” koji će se održati u Banjoj Luci za ljubitelje video-igara i informacionih tehnologija. Tri dana, u terminu od 18:00 do 22:00 sati Muzej će postati mjesto susreta mlađih i starijih generacija, offline i online svijeta i kroz kreativne i edukativne aktivnosti, dodatno učvrstiti vezu između umjetnosti, gaminga i informacionih tehnologija u okviru pratećeg programa izložbe Games&Politics/Igre i Politika. Gaming industrija je dokazano jedan od prvih koraka putem kojih mladi upoznaju svijet informacionih tehnologija te jedan od razloga zašto se mladi odluče za IT karijeru.
 
U okviru Gaming Nights bit će organizovana tri događaja:
 
Jam IT, 31. jula 2019 – Pod vodstvom mentora iz Kuvo TV ekipe, učesnici će se upoznati sa „sandbox“ modom u igri, a tema samog Jam-a će biti društveno aktuelna: dizajn mosta u „Fortnitu“. Najbolje i najkreativnije gejmere koji će sa mentorima „graditi“ most očekuju i zanimljive nagrade.
 
Test IT, 01. augusta 2019 – Kuvo TV predstavit će svoju trenutnu top listu od 10 video-igara i posjetiocima dati priliku da isprobaju i zaigraju po pet igara koje na inovativan način aktuelizuju važna društveno-politička pitanja ili se odlikuju izuzetnim artističkim konceptom, estetikom i dizajnom, čime će se dodatno proširiti osnovne teme izložbe.
 
Share IT, 02. augusta 2019 – privući će najmlađe ljubitelje video-igara jer će se trećeg dana u Muzeju igrati jedna od najrasprostranjenijih i najuspješnijih video-igara ikada, popularni Minecraft. Nakon Minecrafta, učesnici će dijeliti utiske iz prethodna dva dana, ali i različita mišljenja i stavove kroz panel diskusiju: Gaming – umjetnost, zabava ili nova industrija? koja će aktuelizovati nekoliko pitanja: industrija gaminga kao ozbiljan fenomen, a ne samo zabava, video-igre kao novi vid umjetnosti, digitalna kultura, nova generacija digitalnog društva i usmjeravanje omladine kako da maksimiziraju vrijednost informacionih tehnologija.
 
Učesnici panel diskusije: Siniša Marčić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi RS, Tatjana Vučić, izvršna direktorica Udruženja IT kompanija “Bit Alijansa“, Sergej Sliško, Kuvo TV, Anabela Brkić, projekt menadžer u kompaniji Bravo Systems i dr Sarita Vujković, direktorica MSURS.
 
Događaj Gaming Nights bit će realizovan saradnjom Muzeja savremene umjetnosti RS sa Udruženjem IT kompanija “Bit Alijansa“, Kuvo TV , Goethe institutom u Bosni te uz podršku kompanije Bravo Systems koja je omogućila potrebne računare za ovaj događaj.
 
Više informacija možete pronaći na Facebook eventu na OVOM LINKU.