Popular News

Zaljubljenici u IT dobili novo mjesto za sticanje praktičnog znanja

 

Svečano otvoren AP LAB – Talent and Innovation Center

 
Formalno obrazovanje odlična je baza za svakog pojedinca, međutim da bi ispunili i realizirali puni lični potencijal, neophodno je kontinuirano ulagati trud u nadogradnju vjeÅ”tina i sposobnosti. S namjerom da mladima pruži podrÅ”ku u obrazovanju, ali i omogući usavrÅ”avanje postojećeg znanja, te sticanje praktičnog iskustva, kompanija Authority Partners 2014. godine, pokrenula je AP Lab – Talent and Innovation Center.
 
Nakon četiri godine uspjeÅ”nog rada, kroz koji je proÅ”lo 212 praktikanta, ovaj centar za talente i inovacije redizajniran je i premjeÅ”ten na novu lokaciju za nove generacije zaljubljenika u IT. Na svečanom otvorenju, Vice President of Operations kompanije Authority Partners, Amina Karić, predstavila je dosadaÅ”nje rezultate AP Lab prakse, te najavila nove sadržaje.
 
ā€œKompaniju Authority Partners smo osnovali zato Å”to volimo da programiramo, stoga kroz AP Lab pružamo priliku budućim IT profesionalcima da steknu iskustvo, znanja i vjeÅ”tine potrebne za rad u kompaniji kakva je naÅ”a. Smatramo da AP Lab pomaže razvoju IT industrije u BiH, podiže standarde i priprema praktikante za budući uspjeh u karijeri,ā€œ dodala je.
 
Ono Å”to većinu mladih interesuje jeste kako zapravo izgleda radno okruženje koje ih očekuje nakon zavrÅ”etka Å”kolovanja. Upravo AP Lab im nudi odgovor na pitanja – kako izgleda raditi sa savremenim tehnologijama, te Å”ta je sve potrebno za isporuku finalnog proizvoda klijentu.
 
Da je svaki vid praktičnog rada neophodan u nadogradnji akademskog znanja, složio se i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Samim Konjicija, koji je ovom prilikom izjavio: “AP Lab ā€“ edukacijski centar za talente i inovacije, koji ima za cilj obrazovanja mladih za potrebe IT industrije, pokazao je da je Authority Partners velika kompanija koja mnogo ulaže u zajednicu. Ugodno okruženje AP Lab-a je stvoreno za sve one koji žele da usavrÅ”avaju svoje vjeÅ”tine i pohađaju ovaj trening program. Čestitam kompaniji Authority Partners.”
 
U sklopu AP Lab – Talent and Innovation Center, do sada je održano 19 trening sesija. Trenutno su aktivna dva programa edukacija, Cloud Masters i Agile PM Masters program. Stečeno iskustvo polaznicima je pomoglo da hrabro krenu u IT svijet, a njih 43 je dobilo priliku da postanu i dio Authority Partners tima.
 
“Taj prvi dodir sa radnim iskustvom vrlo je važan s obzirom na to da vas može odvući u različite smjerove vaÅ”e karijere. Nakon zavrÅ”ene prakse u AP Labu jedva sam čekao da počnem raditi i sebe sam vidio kao nekog ko se bavi softverskim inženjerstvom. Ta tri mjeseca rada u meni su otklonila strah od novih i nepoznatih stvari, tehnologija i izazova”, kazao je Luka Pejović, koji trenutno radi kao softverski inženjer u Authority Partners-u.
 
AP Lab je primjer da izvrsnost ne proizilazi samo iz softverskih rjeÅ”enja koje Authority Partners isporučuje svojim klijentima, već i iz odnosa prema lokalnoj zajednici koji ova kompanija u Bosni i Hercegovini gradi već trinaest godina.