Popular News

Vojvodina IKT klaster i Bit Alijansa zajedno u misiji jačanja softverske industrije

 
18.09.2018.
 
U petak, 14. septembra potpisan je memorandum o saradnji između Vojvodina IKT klastera i Bit Alijanse čime je ozvaničena saradnja ova dva klastera. Zajedničkom saradnjom i ciljevima, Bit Alijansa i Vojvodina IKT klaster će aktivno raditi na realizaciji aktivnosti za jačanje softverske industrije u Srbiji i Bosni i Hercegovini te prenositi i implementirati dobre prakse ove dvije države.
 
„Vojvođanski IKT klaster je osnovan 2010. godine na inicijativu IT kompanija Srbije, a danas je najjače udruženje tog tipa u Srbiji. Snagu mu daje raznovrsnost naših članica, njihova interakcija i uverenje da neke ciljeve mogu da postignu samo udruženi.“, naveo je Milan Šolaja, izvršni direktor Vojvodina IKT klastera.
 
Bit Alijansa trenutno okuplja više od 40 partnerskih institucija čijom je saradnjom kreirana mreža ujedinjenih institucija koje zajedno mogu realizovati aktivnosti koje će doprinijeti smanjenju deficita kvalifikovanog IT kadra, kreirati kvalitetno poslovno okruženje za IT kompanije i omogućiti kvalitetne obrazovne IT programe. Saradnja Bit Alijanse sa drugim IT klasterima na Balkanu su od ključne važnosti zbog razmjene dobrih praksi i iskustva koji će dalje doprinijeti ostvarenju navedenih ciljeva.