Popular News

Vode─çe bh. kompanije IT industrije objavile IT manifest

 
15.03.2019.
 
IT kompanije koje okuplja udru┼żenje Bit Alijansa danas su potpisale strate┼íki dokument za IT industriju Bosni i Hercegovini pod nazivom IT manifest.
 
IT manifest identifikuje klju─Źne probleme i na─Źine njihovog rje┼íavanja kroz konkretne prijedloge za omogu─çavanje daljeg razvoja IT industrije sa ambicijom da IT industrija postane strate┼íka privredna grana BiH.
 
IT industrija u Bosni i Hercegovini generi┼íe oko 500 miliona KM prihoda godi┼ínje te prema posljednjim istra┼żivanjima Bit Alijanse, BiH ─çe trebati novih 6.000 zaposlenika. IT manifest daje prijedloge kako taj cilj ostvariti i tretira tri klju─Źne oblasti obrazovanje, zakonodavstvo i privredu te je za sve segmente predstavljena analiza stanja i prijedlozi za rje┼íenja i unapre─Ĺenja.
 
Dokument je pisan u skladu sa aktuelnim i predvi─Ĺanjima budu─çih trendova u oblasti informacionih tehnologija posebno imaju─çi u vidu da svjedo─Źimo ─Źetvrtoj industrijskoj revoluciji.
 
Sve budu─çe inicijative udru┼żenja Bit Alijansa ─çe biti kreirane u skladu sa usagla┼íenim principima IT manifesta, a Bit Alijansa poziva sve zainteresovane stakeholdere da se priklju─Źe misiji za kreiranje bolje i prosperitetnije budu─çnosti BiH.