Popular News

Više od 320 srednjoškolaca prisustvovalo konferenciji „Mladi u digitalnom dobu“ u Tuzli

 
28.11.2018.
 
U organizaciji EU info centra  i Bit Alijanse u prepunoj dvorani “Narodnog pozorišta” Tuzla održana je konferencija pod nazivom “Mladi u digitalnom dobu”. Konferenciji je prisustvovalo više od 320 srednjoškolaca iz Tuzle, Živinica, Lukavca, Odžaka i Brčkog.
 
Govornici iz kompanija članica Bit Alijanse su sa učenicima podijelili svoje uspješne priče, te ih motivisali da svoje karijere usmjere ka polju IT-a.
 
Elmedin Beganović, učenik je četvrtog razreda Elektrotehničke škole iz Tuzle i član je Makerspace tima, koji je već napravio svoje prve korake u IT svijetu. “Mi smo tim od šest učenika koji je napravio prvu SOS narukvicu za sprječavanje nasilja nad ženama i djecom. Naša prezentacija na konferenciji nosi naziv “Putovanje od hiljadu milja počinje sa…” i s njom želimo pokazati mladima da u pet jednostavnih koraka mogu za manje od godinu dana postati uspješni na IT polju iako su srednjoškolci”, ističe Beganović.
 
Alen Husanović, diplomirani inženjer informacionih tehnologija ističe kako je prošao dug put u IT struci, te kako se već deset godina bavi razvojem softvera, a svoju strast prema programiranju je otkrio još kao dijete. “IT ima budućnost, to je struka u kojoj nema nezaposlenih. Sam razvoj softvera je zanimljiv, to je igranje uz pomoć računara, nešto što potiče kreativnost i nešto što definitivno treba odabrati”, navodi Husanović.
 
Cilj konferencije „Mladi u digitalnom dobu“ je motivisati mlade na razvoj karijere i preduzetništvo u aktuelnim digitalnim industrijama koje su im bliske i ponuditi odgovore na pitanja o obrazovanju i zaposlenju. Jedan od ključnih ciljeva konferencija je predstaviti karijere i životne priče mladih generacija na različitim razinama razvoja i oblastima IT sektora, dajući učesnicima, srednjoškolcima, odgovor na pitanje kako započeti karijeru u atraktivnim sektorima poput IT-a, te na koji način usavršiti vještine koje će biti najpoželjnije na tržištu rada u skorijoj budućnosti.