Popular News

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine novi partner Bit Alijanse

 

24.02.2021. 

 

Protekle sedmice je u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan sastanak predstavnika IKT Asocijacije i Bit Alijanse u okviru kog je potpisan i Memorandum o međusobnoj saradnji. Potpisnici Memoranduma su predsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković i izvršna direktorica Bit Alijanse Tatjana Vučić.
 

„Nadamo se da će potpisani sporazum ispuniti očekivanja, te da će doprinijeti unapređenju suradnje u obostranom interesu Vanjskotrgovinske komore i Bit Alijanse, odnosno u interesu jačanja i razvoja IKT Sektora u Bosni i Hercegovini.” – naveo je Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komora BiH. 

 

On je istakao kako je zajednički cilj Bit Alijanse i VTK realizirati što više projekata kao i pokrenuti niz inicijativa s ciljem lobiranja za unapređenje poslovnog okruženja informaciono komunikacione industrije. 

 

“Svjesni značaja i potrebe Bosne i Hercegovine za praćenjem tehnoloških trendova nastojat ćemo poticati i koordinirati istraživanja i razvoj tehničko-tehnoloških dostignuća. U nekoliko navrata sam ponovio da je za unapređenje i razvoj ekonomije Bosne i Hercegovine neophodna sinergija svih relevantnih institucija i organizacija, kao i svih ostalih aktera u Bosni Hercegovini koji nastoje kreirati povoljniji poslovni ambijent. Vanjskotrgovinska komora ovakvim aktivnostima upravo i dokazuje svoju želju i namjeru da svi zajedno učinimo iskorak naprijed i omogućimo gospodarstvu Bosne i Hercegovine zaslužen napredak. IKT industrija bilježi enorman rast i razvoj, a pandemija koronavirusa nam je dokazala da je digitalni svijet neminovnost kako u pogledu poslovanja tako i obavljanja brojnih životnih aktivnosti. Stoga smatram da treba iskoristiti sve raspoložive potencijale i zajedničkim djelovanjem ići ka ostvarenju zajedničkog cilja svih nas, a to su povoljniji uvjeti za život i rad bosanskohercegovačkih građana.“ – poručio je Vuković. 

 

Cilj potpisivanja Memoranduma  je unapređenje saradnje u oblastima djelatnosti koje su u obostranom interesu i u interesu jačanja i razvoja IKT Sektora u Bosni i Hercegovini a koje podrazumjevaju realizaciju zajedničkih projekata, pokretanje inicijativa s ciljem lobiranja za unapređenje poslovnog okruženja informaciono komunikacione industrije, poticanje i koordinacija istraživanja i razvoj tehničko-tehnoloških dostignuća, kao i organizacija različitih događaja s ciljem unapređenja rada potpisnica.

 

„S ciljem saradnje na projektima od značaja za IT industriju u BiH, potpisali smo memorandum o saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine. Saradnju ćemo prvenstveno bazirati na partnerskom udruživanju sa IKT asocijacijom te ćemo povezati naše članice kako bismo realizovali aktivnosti od zajedničkog interesa. Naše organizacije će u budućnosti djelovati sinergijski i planski realizovati zajedničke ciljeve, posebno na institucionalnim nivoima, a u svrhu postizanja rezultata koji će napraviti izuzetno značajne pomake u kontekstu daljeg razvoja IKT sektora u BiH kao i stvaranja naprednijeg poslovnog ambijenta za ostale sektore privrede. „ – istakla je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.