Popular News

Uz podršku EU Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo je objavilo javni poziv za podršku preduzetništva za mlade: Pokreni svoj IT biznis!

 
16.04.2020.
 
Danas je u Sarajevu svečanom online sjednicom uspostavljeno Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetništva Centar Sarajevo koje čine Općina Centar, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Internacionalni Burch univerzitet, udruženje CEFE BiH, Bit Alijansa i DVC Solutions d.o.o. Partnerstvo je osnovano u okviru projekta EU4Business koji finansira Evropska unija, s ciljem da se koordiniraju aktivnosti koje se odnose na ekonomski razvoj, a koje su usmjerene na pružanje podrške poduzetništvu i otvaranju novih radnih mjesta u postojećim firmama.
 
Projekat EU4Business omogućio je osnivanje Centra za izvrsnost u poduzetništvu koji će pružiti dugoročnu podršku mladim poduzetnicima u pokretanju novih biznisa i otvaranju radnih mjesta. Projekat EU4Buisness finansira Evropska unija u vrijednosti 15 miliona eura, a realizuju ga GIZ, UNDP i ILO.
 
Na današnjoj sjednici je promoviran i javni poziv mladim u Kantonu Sarajevo da se prijave za učešće u Programu razvoja poduzetničkih poduhvata u oblasti IT i kreativnih industrija. Za pokretanje minimalno 25 biznisa i podršku u osmišljavanju preko 120 poslovnih ideja u ovim visokoprofitnim industrijama Evropska unija je izdvojila oko 250.000 KM. Prednost će imati ideje čijom realizacijom se može doprinijeti prevazilaženju ekonomskih i drugih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa. Javni poziv Pokreni svoj IT biznis prvi je od pet koji će se objaviti u narednih 12 mjeseci.
 
„I pored velikih napora koje Općina Centar u ovom kriznom peoriodu ulaže u zdravstvenu i socijalnu zaštitu građana, nastavljamo djelovati i na dostizanju ekonomskih ciljeva. Ovo je od naročite važnosti imajući u vidu devastirajuće posljedice pandemije COVID-19 virusa, koje očekuju sve pogođene zemlje. Aktivnosti koje su ranije planirane kao osnovica ekonomskog razvoja, u novonastalim okolnostima nažalost postaju dio programa ekonomskog oporavka.“ izjavio je tokom današnje promocije Javnog poziva načelnik Općine Centar prof. dr Nedžad Ajnadžić.
 
Rektor Internacionalnog Burch univerziteta, prof. dr. Mersid Poturak je dodao da „Poduzetništvo predvodi ekonomiju svake zemlje, izazova će uvijek biti, ali znanje nas dovodi do toga da ih spremno dočekamo i na njih odgovorimo rješenjima. Kao prvi poduzetnički univerzitet u Bosni i Hercegovini i regiji, doprinosimo društvu, obrazujući i podstičući mlade ljude, studente, da budu pokretači promjena, pokrenu vlastite biznise i da doprinosu ekonomiji Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat je jedan od mnogih u koje smo uključeni, a tako će biti i u narednom periodu, svi s istim ciljem za bolje sutra našeg društva.“
 
U okviru današnje prezentacije Javnog poziva Zoran Kulundžija, predsjednik Udruženja trenera CEFE u BiH, koje upravlja Centrom za izvrsnost u poduzetništvu, izjavio je da „posljedice trenutne krize neće biti samo zdravstvene. Ekonomske posljedice će također biti značajne i dugoročne. Ne smijemo gubiti niti trenutak da barem dio mladih koji trenutno gube svoje poslove usmjerimo i ojačamo kako bi kreirali novu generaciju poduzetnika. Značajan dio posla u razradi poslovnih ideja u IT oblasti, moguće je provoditi i u trenutnim uslovima ograničenog kretanja – trenutne probleme moramo, barem dijelom, pokušati pretvoriti u prilike.“
 
Tatjana Vučić, direktorica Bit Alijanse je izjavila da „u ovom trenutku, s obzirom na cjelokupnu COVID-19 situaciju kojoj svjedočimo, vrlo je važno da nastavimo sa poslovnim procesima te inicijativama koje podstiču razvoj privrede u budućnosti. Bit Alijansa inače podržava razvoj preduzetništva i startup scene u BiH, te nas raduje da će naše kompanije svoja znanja i iskustva moći da podijele sa učesnicima ovog programa, preduzetnicima budućnosti. Period koji slijedi sigurno neće biti jednostavan za ekonomiju, ne samo BiH već i kompletnu svjetsku ekonomiju, ali čvrsto vjerujemo da ujedinjenim snagama različitih aktera preduzetničkog ekosistema možemo ublažiti posljedice koje nas očekuju. Dakle, Bit Alijansa se stavlja na raspolaganje da u punom kapacitetu učestvuje u izgradnji buduće ekonomije“.
 
Javni poziv Pokreni svoj IT biznis ostaje otvoren 30 dana – do 15.05.2020. godine. Prijave se podnose elektronski, popunjavanjem obrasca koji je dostupan na ovom linku. Više informacija dostupno je na web sajtovima svih institucija članica lokalnog partnerstva Centar Sarajevo.
 
Članice Partnerstva potiču sve potencijalne učesnike programa podrške Pokreni svoj IT biznis da u potpunosti poštuju ograničenja koje nadležne institucije propisuju u svrhu zaštite javnog zdravlja. Do prestanka važenja zabrana propisanih od strane Federalne uprave civilne zaštite sve aktivnosti povezane s ovim pozivom će se obavljati isključivo elektronskim putem.