Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Uručeni certifikati polaznicima škole programiranja CoderDojo Zenica

 

U subotu, 20. januara 2018. godine u prostorijama Centra za mlade INPUT, održana je svečana dodjela certifikata polaznicima škole programiranja Zenica. U okviru ove škole, 54 polaznika je imalo priliku pohađati nastavu iz oblasti razvoja web stranica (HTML, CSS).

 

Besplatna škola programiranja je organizovana za djecu uzrasta od 13 do 17 godina, a cilj projekta je učenicima osnovnih i srednjih škola pružiti priliku učenja programskih jezika i drugih IT vještina. Škola je realizovana u saradnji sa volonterima Centra za mlade INPUT iz Zenice koji su u proteklih 6 sedmica radili sa polaznicima škole.

 

Pored usvajanja novog znanja, cilj ovog projekta je upoznati učenike o mogućnostima koje nudi IT poslovni sektor te ih motivisati da koriste svaku priliku za učenje i usavršavanje IT vještina. Značajan podatak predstavlja činjenica da se većina polaznika izjasnila da će i u budućnosti nastaviti sticati znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

 

CoderDojo pokret je osnovan u Irskoj, a Bit Alijansa je u proteklih 6 mjeseci u saradnji sa fakultetima, kompanijama i nevladinim organizacijama iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zenice i Konjica organizovala škole programiranja koje je pohađalo više od 280 učenika osnovnih i srednjih škola.

 

Nakon dodjele certifikata polaznicima škole programiranja, Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse i Adi Salčinović, predsjednik Centra za mlade INPUT potpisali su memorandum o razumijevanju koji će biti temelj budućih zajedničkih aktivnosti i projekata.