Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Uručeni certifikati polaznicima škole programiranja CoderDojo Zenica

 

U subotu, 20. januara 2018. godine u prostorijama Centra za mlade INPUT, održana je svečana dodjela certifikata polaznicima škole programiranja Zenica. U okviru ove škole, 54 polaznika je imalo priliku pohađati nastavu iz oblasti razvoja web stranica (HTML, CSS).

 

Besplatna škola programiranja je organizovana za djecu uzrasta od 13 do 17 godina, a cilj projekta je učenicima osnovnih i srednjih škola pružiti priliku učenja programskih jezika i drugih IT vještina. Škola je realizovana u saradnji sa volonterima Centra za mlade INPUT iz Zenice koji su u proteklih 6 sedmica radili sa polaznicima škole.

 

Pored usvajanja novog znanja, cilj ovog projekta je upoznati učenike o mogućnostima koje nudi IT poslovni sektor te ih motivisati da koriste svaku priliku za učenje i usavršavanje IT vještina. Značajan podatak predstavlja činjenica da se većina polaznika izjasnila da će i u budućnosti nastaviti sticati znanja iz oblasti informacionih tehnologija.

 

CoderDojo pokret je osnovan u Irskoj, a Bit Alijansa je u proteklih 6 mjeseci u saradnji sa fakultetima, kompanijama i nevladinim organizacijama iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Zenice i Konjica organizovala škole programiranja koje je pohađalo više od 280 učenika osnovnih i srednjih škola.

 

Nakon dodjele certifikata polaznicima škole programiranja, Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse i Adi Salčinović, predsjednik Centra za mlade INPUT potpisali su memorandum o razumijevanju koji će biti temelj budućih zajedničkih aktivnosti i projekata.