Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Uručeni certifikati polaznicima škole programiranja CoderDojo Istočno Sarajevo

 

Jučer je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovana svečana dodjela certifikata polaznicima škole programiranja CoderDojo Istočno Sarajevo. Tokom proteklih šest sedmica sedamdeset polaznika je pohađalo nastavu iz oblasti razvoja web stranica (HTML, CSS) i programiranja aplikacija (C#).

 

Podsjećamo, besplatna škola programiranja je organizovana za djecu uzrasta od 13 do 17 godina, a cilj projekta je učenicima osnovnih i srednjih škola pružiti priliku učenja programskih jezika i drugih IT vještina. Projekat je realizovan po CoderDojo modelu kreiranom u Irskoj. CoderDojo zajednica vjeruje da je razumijevanje programskih jezika vrlo važno u savremenom svijetu i da se najlakše te vještine stiču u mlađoj dobi te da svi trebaju dobiti priliku da ih nauče.

 

“Pored edukacijskih ciljeva, ovim projektom šaljemo poruku učenicima i njihovim roditeljima da je softverska industrija perspektivna, kreativna i zabavna. Sretni smo što djeca uživaju učeći programirati i što pokazuju interes da se u budućnosti bave poslovima iz oblasti IT-a” rekao je Armin Talić, izvršni direktor Bit Alijanse.

 

Svim polaznicima škole programiranja CoderDojo u Istočnom Sarajevu, kompanija LINK Group, članica Bit Alijanse, je omogućila nastavak edukacije na online platformi za učenje u trajanju od dva mjeseca. Projekat CoderDojo Istočno Sarajevo je realizovan u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu i studentima ovog fakulteta koji su radili sa polaznicima škole tokom šest sedmica nastave.