Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Uručeni certifikati polaznicima škole programiranja CoderDojo Istočno Sarajevo

 

Jučer je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovana svečana dodjela certifikata polaznicima škole programiranja CoderDojo Istočno Sarajevo. Tokom proteklih šest sedmica sedamdeset polaznika je pohađalo nastavu iz oblasti razvoja web stranica (HTML, CSS) i programiranja aplikacija (C#).

 

Podsjećamo, besplatna škola programiranja je organizovana za djecu uzrasta od 13 do 17 godina, a cilj projekta je učenicima osnovnih i srednjih škola pružiti priliku učenja programskih jezika i drugih IT vještina. Projekat je realizovan po CoderDojo modelu kreiranom u Irskoj. CoderDojo zajednica vjeruje da je razumijevanje programskih jezika vrlo važno u savremenom svijetu i da se najlakše te vještine stiču u mlađoj dobi te da svi trebaju dobiti priliku da ih nauče.

 

“Pored edukacijskih ciljeva, ovim projektom šaljemo poruku učenicima i njihovim roditeljima da je softverska industrija perspektivna, kreativna i zabavna. Sretni smo što djeca uživaju učeći programirati i što pokazuju interes da se u budućnosti bave poslovima iz oblasti IT-a” rekao je Armin Talić, izvršni direktor Bit Alijanse.

 

Svim polaznicima škole programiranja CoderDojo u Istočnom Sarajevu, kompanija LINK Group, članica Bit Alijanse, je omogućila nastavak edukacije na online platformi za učenje u trajanju od dva mjeseca. Projekat CoderDojo Istočno Sarajevo je realizovan u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Istočnom Sarajevu i studentima ovog fakulteta koji su radili sa polaznicima škole tokom šest sedmica nastave.