Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Uručeni certifikati polaznicima ljetne škole programiranja CoderDojo Sarajevo

 

Jučer je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu organizovana svečana dodjela certifikata polaznicima ljetne škole programiranja CoderDojo Sarajevo. Tokom avgusta 130 polaznika iz Sarajeva i obližnjih gradova je pohađalo nastavu iz oblasti programiranja u programskom jeziku Python.

 

Projekat je realizovan po CoderDojo modelu kreiranom u Irskoj. CoderDojo zajednica vjeruje da je razumijevanje programskih jezika vrlo važno u savremenom svijetu i da se najlakše te vještine stiču u ranoj starosnoj dobi te da svi trebaju dobiti priliku da ih nauče.

 

Polaznici su podijeljeni u 8 grupa, a nastava se održavala na Prirodno-matematičkom i Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Više od 90% polaznika je izrazilo želju da nastavi učiti u oblasti programiranja što daje ohrabrenje da se može kreirati nova generaciju mladih koji će moći odgovoriti potrebama dinamične softverske industrije.

 

Završni događaj Ljetne škole programiranja CoderDojo je održan na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu kojem su prisustvovali polaznici ljetne škole i njihovi roditelji gdje su polaznicima  dodijeljeni certifikati o završenom kursu iz Osnova programiranja u programskom jeziku Python, a mentorima zahvalnice za uloženi trud i vrijeme tokom trajanja ljetne škole.

 

S obzirom na odlična iskustva tokom realizacije ovog projekta, Bit Alijansa već priprema nastavak besplatnih škola programiranja i drugih IT vještina za djecu i mlade u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine. Više informacija o budućim projektima će biti objavljeno na web sajtu i kanalima društvenih mreža Bit Alijanse.