Popular News

Univerzitet u Sarajevu i Bit Alijansa potpisali memorandum o razumijevanju

 
Danas je ozvani─Źena saradnja Univerziteta u Sarajevu i Bit Alijanse potpisivanjem memoranduma o razumijevanju. Potpisnici memoranduma Rifat ┼ákrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu i Armin Tali─ç, generalni menad┼żer Bit Alijanse naglasili su va┼żnost aktivnosti koje ─çe Univerzitet u Sarajevu zajedno sa Bit Alijansom realizovati, a kao klju─Źnu aktivnost istakli su pokretanje dvogodi┼ínjeg IT studijskog programa na Elektrotehni─Źkom fakultetu i Prirodno-matemati─Źkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
 
Elektrotehni─Źki fakultet i Prirodno-matemati─Źki fakultet u Sarajevu su tokom prethodnih nekoliko mjeseci radili na elaboratima koji bi trebali biti odobreni od strane Senata Univerziteta u Sarajevu krajem februara teku─çe godine. Programi su osmi┼íljni tako da, kroz dvogodi┼ínju formalnu edukaciju, kreiraju kadrove koji odgovaraju potrebama IT kompanija.
 
ÔÇťNakon sklapanja partnerstva sa 12 fakulteta u BiH, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju sa Univerzitetom u Sarajevu kao najve─çim i najstarijim univerzitetom u BiH i nadamo se uspje┼ínim rezultatima i upisu prvih studenata dvogodi┼ínjeg studija. U narednom periodu, o─Źekujemo da fakulteti u Tuzlanskom Kantonu, Hercegova─Źko-neretvanskom Kantonu i Republici Srpskoj imaju jednaku mogu─çnost pokretanja ove vrste studijskih programa kako bi IT kompanije iz tih podru─Źja u ┼íto skorijem roku zadovoljili svoje potrebe za IT kadrom.ÔÇŁ, navodi Armin Tali─ç, generalni menad┼żer Bit Alijanse.
 
Univerzitet u Sarajevu kontinuirano radi na unapre─Ĺenju obrazovnih programa, te ovim ─Źinom je u─Źinjen jo┼í jedan korak ka kreiranju kvalitetnijeg obrazovnog sistema koji ─çe studentima pru┼żiti adekvatna znanja i vje┼ítine koje tr┼żi┼íte rada tra┼żi. Kroz mre┼żu 30 kompanija ─Źlanica koje ─Źine Bit Alijansu, studentima ─çe biti omogu─çeno sticanje prakti─Źnih znanja kao i prilike za upoznavanje sa realnim sektorom. Kompanije ─Źlanice Bit Alijanse ─çe biti oslonac Univerzitetu u Sarajevu u dvije klju─Źne stvari ÔÇô omogu─çavanju prakse za studente i pru┼żanje mogu─çnosti za zaposlenje studenata Univerziteta.