Popular News

UNDP podržava izgradnju ekosistema digitalnih inovacija i poduzetništva u zemlji

21.02.2024. godine

 

Preliminarna studija izvodljivosti za sarajevski Inovacijsko- tehnološki park predstavljena je u prostorijama GREENPARK SPACE-a na Trebeviću, okupivši ključne zainteresovane strane, uključujući predstavnike ministarstava, javnog sektora, akademske zajednice, industrije, međunarodnih financijskih institucija i organizacija.

 

Kanton Sarajevo i Općina Centar pokrenuli su inicijativu za osnivanje Inovacijsko-tehnološkog parka u poslovnoj zoni Šip.

 

 

UNDP u Bosni i Hercegovini pokrenuo je preliminarnu studiju izvodljivosti koja se fokusira na procjenu izvodljivosti i ekonomske isplativosti osnivanja parka putem unapređenja postojećeg inovacijskog ekosistema kroz jaču saradnju između akademske zajednice, privatnog i javnog sektora.

 

“U UNDP-u pristupamo cjelokupnom društvu uključujući različite aktere iz javnog, privatnog sektora i civilnog društva kako bismo podržali dizajn i razvoj digitalnih ekosistema koji su inkluzivni, transparentni i sigurni. Nadamo se da će budući Inovacijski i tehnološki park u Sarajevu biti više od fizičkog mjesta, već katalizator za saradnju kako bi se stvorile nove prilike, poslovi i rješenja za aktuelne izazove,” izjavila je Narine Sahakyan, privremena predstavnica UNDP-a u BiH.

 

 

Studija je predložila tri različita modela razvoja parka.

 

Tokom prezentacije sva tri su razmatrana, a prikazani su i primjeri dobre prakse iz Berlina, Dublina, Helsinkija, Osijeka, Rijeke i Torina. Ovisno o odabranom modelu, izgradnja parka trajala bi između tri i pet godina uz trošak koji bi se kretao između 26 i 136 miliona konvertibilnih maraka.

 

Ovo okupljanje predstavlja značajan korak ka poticanju inovacija i poduzetništva ne samo u Sarajevu, već i izvan njegovih granica.

 

UNDP u BiH ima nekoliko ključnih inicijativa usmjerenih ka promociji digitalnih inovacija i poduzetništva, uključujući podršku naučno-tehnološkom parku u Banja Luci i projekte poput projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta” (EGG) koji finansira Kraljevina Norveška, a sprovodi UNDP u BiH. Projekat EGG ima integrisani pristup poboljšanju ekonomskog upravljanja i tržišno orijentisanih vještina za ekonomiju zasnovanu na znanju.

 

 

Događaj je poslužio i kao platforma za razmjenu iskustava iz susjednih zemalja. Velibor Bošković, direktor Naučno-tehnološkog parka Crne Gore, podijelio je iskustva razvojnog puta ovog naučno-tehnološkog parka.

 

UNDP u Bosni i Hercegovini nastavlja podržavati uspostavu inkluzivnog inovacijskog ekosistema koji podržava startupe, mala i srednja preduzeća u različitim sektorima, te premošćuje jaz između istraživanja i tržišta omogućavajući talentovanim inovatorima i poduzetnicima da svoje ideje pretvore u stvarnost.

 

Preuzeto sa UNDP BiH.