Popular News

Udruženje Bit Alijansa obilježilo 5. godišnjicu rada

 

Udruženje bh. IT kompanija “Bit Alijansa” u ponedjeljak, 9. decembra 2019. godine je obilježilo pet godina rada uz prisustvo predstavnika vodećih IT kompanija i partnera. Prisutnim se na proslavi pridružio i NJ.E. Eric Nelson, ambasador SAD u BiH kao i predstavnici mnogih međunarodnih organizacija u BiH. 

 

Bit Alijansa osnovana je 2014. godine kao platforma preko koje će, kroz udružene napore, IT kompanije na bazi vlastitog iskustva raditi kreiranju okruženja u kojem potencijal IT industrije mora biti prepoznat. Udruženje koje je počelo sa 6 danas okuplja 55 kompanija iz BiH koje zapošljavaju oko 3.000 zaposlenika.

 

Muamer Bezdrob, jedan od osnivača Bit Alijanse i direktor kompanije PING d.o.o. Sarajevo ističe: “Bit Alijansa je osnovana kao rezultat prepoznavanja zajedničkih ciljeva i izazova sa kojima se IT kompanije u BiH susreću. Drago mi je da danas svjedočimo da Bit Alijansa okuplja značajan broj uspješnih IT kompanija te samim tim predstavlja važnog učesnika u rješavanju različitih problema sa kojima se IT sektor BiH susreće.”

 

IT kompanije koje Bit Alijansa okuplja rade na nekim od najizazovnijih tehnoloških oblasti u IT-u, te u isto vrijeme kontinuirano primjenjuju nove standarde i prakse u oblasti privlačenja, razvoja i zadržavanja ljudskih resursa što IT čini jednom od najatraktivnijih industrija u BiH.

 

Aktivnosti Udruženja Bit Alijansa su usmjerene prema kreiranju kvalitetnih IT kadrova koji mogu odgovoriti potrebama industrije s obzirom na značajan deficit IT stručnjaka u BiH, ali i u svijetu.

 

Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse i direktor kompanije Klika d.o.o. ističe značaj angažmana svih relevantnih aktera u društvu u cilju unapređenja poslovnog okruženja – “Bit Alijansa sarađuje sa preko 80 partnera koji su prepoznali da se samo udruženim snagama mogu ostvariti značajni rezultati te se među našim partnerima nalaze univerziteti, fakulteti, organi vlasti, ministarstva, nevladine i međunarodne organizacije.”

 

U proteklih pet godina Bit Alijansa je zajedno sa partnerskim organizacijama ostvarila značajne rezultate, posebno u sferi IT obrazovanja od kojih se mogu posebno izdvojiti projekti kao što je Bit Camp – intenzivni edukacijski program iz oblasti razvoja softvera, CoderDojo škole programiranja koju je pohađalo preko 1.000 polaznika širom BiH te pokretanje stručnih studijski programa na Univerzitetu u Sarajevu.

 

„Proslava 5. godišnjice Bit Alijanse je za sve nas izuzetno značajna s obzirom da su s nama predstavnici članica i naši partneri, ključni akteri bez kojih nije bilo moguće implementirati sve aktivnosti koje smo do danas zajedno ostvarili, te pokazali koliko ujedinjenim intelektima, energijom i voljom možemo napraviti pozitivnih promjena. Bit Alijansa je jedinstven primjer u BiH s obzirom da okuplja IT kompanije, predstavnike zakonodavstva i obrazovanja na jednu platformu koja maksimizira ostvarenje punog potencijala razvoja IT industrije. Proteklih pet godina Bit Alijanse je bilo u znaku našeg slogana „United to Develop More“ što najbolje opisuje sve što Bit Alijansa radi, ujedinjeni smo da kreiramo uslove koji će imati za rezultat ne samo zapošljavanja što većeg broja IT stručnjaka, zaustavljanje odliva mladih talenata, unapređenje obrazovnog, zakonodavnog i poslovnog ambijenta Bosne i Hercegovine već i sveukupnog ekonomskog stanja, načina razmišljanja našeg društva i spremnosti da hrabro zakoračimo u budućnost koju zemlje u okruženju već žive.” – zaključila je Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse.