Popular News

Udruženje BILD – Bosanska inicijativa za lokalni razvoj i Bit Alijansa potpisali memorandum o saradnji

 

06.07.2018.

 

Jučer je, na desetu godišnjicu postojanja Tuzlanskog ljetnog instituta (Tuzla Summer Institute), koji je do danas imao preko 200 učesnika treninga namijenjenog obuci softver inžinjera, potpisan Memorandum o saradnji između udruženja BILD –Bosanska inicijativa za lokalni razvoj (Bosnia Initiatives for Local Development) i Bit Alijanse. Memorandum su potpisali Christopher Bragdon, izvršni direktor udruženja BILD, i Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse.

 

„Ovaj Memorandum o saradnji je prvi korak ka omogućavanju da ljudi bilo koje starosne dobi nauče programiranje, kroz prekvalifikaciju ili primarni odabir softverskog inžinjerstva kao zanimanja kojim žele da se bave. Ovim programom polaznici imaju mogućnost da postanu softver inžinjeri koji će biti u prilici da se profesionalno usavršavaju, te unaprijede standarde življenja društva u cjelini. Ovom saradnjom između Bit Alijanse i udruženja BILD – Bosnia Initiatives for Local Development, nastojat ćemo kroz korištenje resursa koje imamo unaprijediti poslovno okruženje Bosne i Hercegovine.“ – istakao je Christopher Bragdon

 

BILD IT je projekat pokrenut 2014. godine, a izašao je kao rezultat rada Tuzlanskog ljetnog instituta, koji pruža jednogodišnji trening za sve one koji žele usvojiti sve potrebne vještine da bi postali uspješni i iskusni Full-Stack programeri. Trenutno je 47 polaznika treninga zaposleno u 16 softverskih kompanija, od kojih su mnoge članice Bit Alijanse.

 

Bit Alijansa kao vodeće udruženje softverskih kompanija trenutno broji 44 kompanije članice koje zapošljavaju preko 60% IT radne snage u Bosni i Hercegovini, te ima saradnju sa preko 40 institucija i organizacija.

 

„Saradnja sa nevladinim organizacijama predstavlja vrlo važnu kariku ka dostizanju ciljeva koje Bit Alijansa ima. Izuzetno sam sretan što od danas u mreži svojih partnera, Bit Alijansa ima i BILD – Bosnia Initiatives for Local Development s kojom ćemo, implementacijom različitih projekata i aktivnosti, raditi na širenju poslovnih kapaciteta u Tuzlanskom kantonu, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini.“ – istakao je Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse