Popular News

U Palama dostupna aplikacija „Građanska patrola“

20.07.2022. godine

 

Aplikacija “Građanska patrola”, koja građanima omogućava prijavu komunalnih i drugih problema u njihovom okruženju putem mobilnih uređaja, dostupna je od jučer i u opštini Pale.

 

Branko Vasiljević iz kompanije “DVC Solutions” iz Banjaluke, koja je kreirala ovu aplikaciju, izjavio je da je njen osnovni cilj postizanje ažurnije i efikasnije komunikacije između građana i lokalne vlasti sa ciljem poboljšanja komunalnih usluga.

 

Prvenstveno su to prijave koje su se odnosile na komunalne probleme, ilegalne deponije i različite probleme na koje može reagovati komunalna policija ili neko odjeljenje u okviru jedinice lokalne samouprave. Osim u opštine Pale, građani ovu aplikaciju mogu koristiti i u Banjaluci, Brčkom i Zvorniku“, naveo je Vasiljević.

 

On je istakao da je aplikacija potpuno anonimna, što ohrabruje građane da prijavljuju probleme u svojim lokalnim zajednicama.

 

Vasiljević je ukazao da postoje problemi za koje lokalne zajednice nisu nadležne, ali građane mogu uputiti na institucije pod čijom nadležnošću je prijavljeni problem. Prema njegovim riječima, za probleme za koje je nadležna opština formiran je mehanizam da građani kada šalju prijavu biraju kategoriju problema, te izborom kategorije ta prijava se automatski prosljeđuje nadležnom odjeljenju. “Ako se dese preplitanja nadležnosti, prijava će doći do onoga ko je za nju zadužen”, pojasnio je Vasiljević.

 

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina istakao je da građani prilikom prijavljivanja problema trebaju poslati do tri fotografije ili kratki video-snimak, nakon čega će nadležna služba izaći na teren. “Smatramo da će ova aplikacija unaprijediti kvalitet života na Palama. Aplikacija je već aktivna i građani je mogu preuzeti i koristiti. U narednom periodu ćemo je još više unaprijediti i usavršiti“, ocijenio je Škipina.

 

Vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Žarko Čović kaže da će aplikacija smanjiti vrijeme potrebno da nadležne opštinske službe reaguju na određeni problem u lokalnoj zajednici, te će građani u svakom momentu moći da vide u kojoj fazi je rješavanje prijavljenog problema.

 

Kristina Erak, operativna menadžerica iz Udruženja “Bit Alijansa” navela je da je projekat “Pametni gradovi ka digtalnoj transformaciji gradova u BiH” započet prethodne godine, te da je fokusiran na kreiranje akcionih planova za razvoj digitalne transformacije u 5 jedinica lokalnih samouprava, kao i u na implementaciju dva demo projekta – aplikaciju Građanska patrola i Pametni parking.

 

Za građane Pala, aplikacija je trenutno dostupna samo za android uređaje, dok se u skorijem periodu očekuje i verzija prilagođena za IOS uređaje. Pozivamo sve građane Pala na ažurnost i korištenje aplikacije, a istu je moguće skinuti putem linka.

 

Aplikaciju prilagođenu Palama donira DVC Solutions kroz projekt “Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, a koji se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o, DVC Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju/saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ), u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.