Popular News

U Banja Luci otvorena besplatna škola programiranja CoderDojo

 
 
09.07.2018.

 

U saradnji sa Srednjo┼íkolskim centrom ÔÇťGemit-ApeironÔÇŁ i Panevropskim univerzitetom Apeiron, Bit Alijansa je danas otvorila prvu CoderDojo besplatnu ┼íkolu programiranja u Banja Luci za djecu uzrasta 13 do 17 godina. Projektom CoderDojo se nastoji promovisati softverska industrija kao industrija budu─çnosti i omogu─çiti djeci i mladim prve susrete sa programiranjem.
 

 

U narednih mjesec dana, susreti koji ─çe biti organizovani u trajanju od 24 ┼íkolska ─Źasa pru┼żit ─çe polaznicima sticanje prakti─Źnih znanja i informisati ih o potencijalima i zanimljivostima iz svijeta programiranja.

 

Na dana┼ínjem otvaranju polaznicima ┼íkole programiranja i roditeljima su se obratili Milenka Aleksi─ç, menad┼żer Srednjo┼íkolskog centra ÔÇťGemit-ApeironÔÇŁ, Mom─Źilo ─Éuki─ç, rukovodilac IT centra Panevropskog univerziteta Apeiron, Kalaba Jelena, programerka kompanije JSGuru, Bogdan Kalabi─ç saradnik u sektoru za edukaciju kompanije LANACO te Haris Palalija, predstavnik Bit Alijanse. Predstavnici su istakli va┼żnost softverske industrije i sa prisutnima su podijelili pozitivne primjere koji se de┼íavaju u na┼íoj zemlji.

 

Besplatna ┼íkola programiranja CoderDojo u Banja Luci ─çe se odr┼żavati od 9. jula do 1. augusta, a polaznici ─çe u─Źiti osnove programiranja u programskim jezicima Python I HTML CSS.