Popular News

 

U 2018. godini omogućeno 540 novih prilika za upis na IT usmjerenja u srednjim školama i fakultetima u BiH

 

 

04.02.2019.

 

S obzirom na porast potražnje za IT stručnjacima, tokom 2018. godine zabilježen je porast broja srednjih škola koja imaju IT smjer te fakulteta koji su formirali nove IT studijske programe.   

 

S obzirom na kontinuiran rast industrije, povećanu potražnju za novim zaposlenicima, iznadprosječne uslove rada i prilike koje se nude za lični razvoj i usavršavanje, kompanije iz IT industrije u BiH se mogu svrstati među najpoželjnije poslodavce u BiH. Udruženje Bit Alijansa, koje okuplja 55 IT kompanija u BiH, posvećeno je unapređenju poslovnog ambijenata IT industrije BiH sa posebnim fokusom na oblast obrazovanja IT kadrova koje je prepoznato kao ključna barijera njenom daljem rastu i razvoju. Članice Bit Alijanse zapošljavaju 70% radne snage IT sektora i godišnje generišu oko 200 miliona KM prihoda, većinom od izvoza. U 2018. godini, aktivnosti Udruženja u oblasti obrazovanja su bile usmjerene na visokoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u kojima su zabilježeni značajni pomaci.

 

Novi IT studijski programi za 250 studenata

 

Podsjećamo, Univerzitet u Sarajevu je, na inicijativu Bit Alijanse, te uz podršku 55 kompanija članica, omogućio formiranje dvogodišnjih studijskih programa čime je kreirano dodatnih 150 mjesta za upis studenata na IT studijske programe. Kurikulumi formiranih studijskih programa su kreirani u skladu sa potrebama IT industrije BiH i u akademskoj 2018/2019. godini upisana je prva generacija studenata na dvogodišnjim studijski programima “Razvoj softvera” na Elektrotehničkom fakultetu i “Informacione tehnologije” na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 
Slične inicijative su pokrenute i na drugim univerzitetima u BiH, te je u protekloj godini ostvarena saradnja sa obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Tuzlanskom kantonu. Po prvi put u historiji Univerziteta u Zenici, pokrenut je studijski program “Softversko inženjerstvo” na Politehničkom fakultetu na koji je u akademskoj 2018/2019. godini upisan 81 student. U cilju unapređenja tehničkih resursa fakulteta, USAID BiH  je donirao Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci opremu za “Bit Alliance Lab”, računarsku učionicu za potrebe izvođenja redovne nastave, vannastavnih aktivnosti studenata i drugih IT edukacijskih inicijativa.

 

290 učenika na IT smjerovima u srednjim školama

 

Kako bi učenici tokom srednje škole imali priliku upoznati se sa osnovama informacionih tehnologija Bit Alijansa je aktivno sudjelovala u pokretanju IT smjerova u srednjim školama u Zeničko-dobojskom kantonu te je u 2018/2019. godini upisano 90 učenika na novoformirane IT smjerove. Godinu ranije, upisano je 200 srednjoškolaca na IT smjerovima u pet gimnazija u Kantonu Sarajevo.

 

1.100 polaznika na besplatnim školama programiranja

 

Uz formalno obrazovanje, u 2018. godini nastavljena je praksa održavanja besplatnih škola programiranja, CoderDojo, koje su realizovane u okviru saradnje Bit Alijanse i partnerskih organizacija kao što su univerziteti, fakulteti, srednje škole i nevladine organizacije. Od 2017. godine do danas, ukupno je organizovano 17 besplatnih škola programiranja u 12 gradova, a kurseve programiranja je pohađalo 1.100 polaznika uzrasta od 13 do 17 godina.

 

Besplatne škole programiranja su dale odlične rezultate gdje su polaznici pokazali interes i visok nivo motivacije za učenje programskih jezika. Pored edukacijskog, ovaj projekat ima za cilj promociju IT industrije i afirmisanje pozitivnih vrijednosti među mladima kao što su kreativnost,  radoznalost, posvećenost i želja za sticanjem novih znanja. Kroz aktivan rad sa mladim generacijama, stvara se zdravo okruženje gdje mogu pokazati svoje sposobnosti, učiti, planirati i graditi svoju buduću karijeru u BiH.

 

Druga konferencija o potencijalima razvoja softverske industrije BiH

 

Obrazovanje je ključna karika u lancu kreiranja vrijednosti za društvo i unapređenje ekonomskog okruženja u BiH potvrdili su i govornici na Drugoj konferenciji o potencijalima softverske industrije u BiH koja je organizovana u maju 2018. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Konferenciji je prisustvovalo više od 500 predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, IT industrije, nevladinih i međunarodnih organizacija. Na konferenciji su prezentovane implementirane aktivnosti i postignuti rezultati, trenutni izazovi i prijedlozi rješenja za goruće probleme IT sektora BiH.

 

IT manifest BiH

 

S ciljem mapiranja ključnih problema IT sektora i prijedloga mogućih rješenja, kreiran je jedinstven strateški dokument IT industrije pod nazivom “IT manifest BiH”. IT manifest je zajednička izjava članica Bit Alijanse o segmentima društvenog djelovanja na kojima je potrebno raditi u cilju eliminisanja barijera koje onemogućavaju brži rast i razvoj IT industrije BiH kao i društva u cjelini. U narednom periodu, IT manifest će potpisati 55 kompanija članica Bit Alijanse, kao i ključni strateški partneri.

 

Postignuti rezultati u različitim segmentima djelovanja Bit Alijanse ne bi bili mogući bez ključnih partnera iz reda državnih institucija, univerziteta, fakulteta, nevladinih i međunarodnih organizacija koji su ustupili svoje tehničke i ljudske resurse za ostvarenje zajedničkih ciljeva.