Popular News

Studijska posjeta Rijeci i Krku: Upoznavanje dobrih praksi pametnih gradova u susjedstvu

Osna┼żivanje lokalnih zajednica u BiH predstavljanjem pozitivnih primjera pametnih gradova

 

23.06.2023. godine

 

Predstavnici lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, u─Źesnici projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, predstavnici Saveza op┼ítina/op─çina i gradova RS i FBiH, te Udru┼żenja Bit Alijansa 13. i 14. juna bili su u studijskoj posjeti Rijeci i Krku. Ovi gradovi u susjednoj Hrvatskoj su prvaci u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji te su bh. predstavnici dobili priliku da upoznaju njihove dobre prakse i nau─Źene lekcije.

 

Ba┼í kao i pro┼ílogodi┼ínja studijska posjeta Barceloni, i ova je imala za cilj da prika┼że pozitivne primjere pametnih gradova, na─Źine na koje razvojne agencije osiguravaju samoodr┼żivost, kao i da pru┼żi dublji uvid u infrastrukturne projekte koje razvijaju te saradnje koje ostvaruju sa privatnim sektorom. Posebno su ih dojmili jedinstveni koncept kojim grad Krk sa svojih ┼íest op┼ítina upravlja svojim resursima kao ┼íto su otpad, voda, energetski resursi, sharepointi automobila i bicikala, te energetski nezavisne ku─çe, a u Rijeci dometi tamo┼ínje razvojne agencije koja ne samo da uspje┼íno provodi brojne projekte, ve─ç ima i vlastiti hub u okviru kojeg nudi savremene usluge kao ┼íto su profesionalno 3D printanje.

 

Voditelji projekta i koordinatori na lokalnim nivoima imali su priliku upoznati se sa konceptom rada koji u osnovi ima objedinjenost svih faktora za pobolj┼íanje kvaliteta ┼żivota, a sa sobom su ponijeli vrijedna saznanja koja ─çe mo─çi implementirati u vlastitim zajednicama s ciljem unapre─Ĺenja spremnosti i kapaciteta za modernizaciju usluga kori┼ítenjem smart city rje┼íenja.

 

Jedinice lokalne samouprave u BiH koje u─Źestvuju u ovom projektu su gradovi Prijedor, Zenica i Zvornik, te op┼ítine Pale i Te┼íanj.

 

Projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, uz finansijsku podr┼íku programa develoPPP.de Njema─Źkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), realizuju Deutsche Gesellschaft f├╝r Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions, a implementira Bit Alijansa, udru┼żenje IT kompanija u BiH.