Popular News

Stručni IT studij na UNSA – Izazovan program za najtraženija zanimanja

 

03.07.2019.
 

U cilju stvaranja novih prilika za sticanje IT vještina u akademskoj 2018/2019 godini pokrenuti su dvogodišnji stručni IT studijski programi koji se realizuju na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

 

Studijski programi su rezultat saradnje Univerziteta u Sarajevu i Udruženja IT kompanija “Bit Alijansa” koje je aktivno učestvovalo u pripremi kurikuluma studijskih programa. Trenutno se realizuju dva stručna IT studijska programa, “Razvoj softvera” na Elektrotehničkom fakultetu i “Informacione tehnologije” na Prirodno-matematičkom fakultetu.
 

Stručni IT studijski program je koncipiran na način da obuhvata stručne predmete iz oblasti informacionih tehnologija, računarstva, programiranja i informatike sa posebnim fokusom na sticanje praktičnih vještina te su studenti oslobođeni predmeta iz oblasti napredne matematike i fizike.
 

Razgovarali smo sa nekoliko studenata navedenog studijskog programa koji uspješno privode kraju svoje obaveze na prvoj godini studija.
 

Bakir Karović iz Sarajeva pohađa stručni studij “Razvoj softvera” i jedan je od studenata koji je uspješno položio sve ispite. Bakir ističe fokusiranost studijskog programa na praktične vještine kao ključnu prednost. “Završio sam Srednju elektrotehničku školu u Sarajevu u kojoj sam stekao dobro osnovno znanje iz oblasti programiranja i baza podataka što mi je značajno pomoglo tokom studija te sam lakše položio ispite. Na stručni studij sam se odlučio jer mi se svidjelo što je stavljen fokus na tehničke vještine, a manje na matematiku i teoriju”, kazao je Bakir.
 

Studenti nakon završene dvije godine studija stiču diplomu i zvanje Stručni specijalista za razvoj softvera ili Stručni specijalista za informacione tehnologije. Studijski program nosi ukupno 120 ECTS kredita te studenti imaju mogućnost prohodnosti na naredni stepen studija i uz polaganje razlike predmeta mogu steći diplomu bachelora.
 

Važno je istaći da se radi o studijskom programu koji nudi potrebna znanja za IT karijeru, ali i zahtjeva punu posvećenost studenata studijskim obavezama i kontinuiranom učenju. Predmeti stručnog i prvog ciklusa su uglavnom istog sadržaja i studenti oba studijska programa ispite polažu pod jednakim kriterijima.
 

Enver Kovačević još od 14. godine ima interesovanja za informacione tehnologije i programiranje. Nakon prve godine studija “Informacione tehnologije” na Prirodno-matematičkom fakultetu ističe da je jedna od prednosti ovog studijskog programa manji broj predmeta tokom semestra te se studenti mogu fokusirati i detaljnije izučavati predmetne oblasti. Iako je na nekim predmetima prolaznost studenata niska, ističe da je to dokaz da je studij ozbiljan i da se ispiti moraju temeljito pripremiti.
 

Dvogodišnji studijski program je prepoznat i kao način za prekvalifikaciju ili sticanje znanja iz oblasti informacionih tehnologija kod osoba koje su nekom obliku profesionalno povezani sa IT industrijom.
 

Midhat Mujkić je samostalni “freelance”  video montažer, direktor fotografije, reditelj, kolorist i fotograf. Na stručni studij “Informacione tehnologije” se upisao s vizijom da poveže znanja koja ima iz filmske i video produkcije i postprodukcije sa znanjima koja se stiču na IT stručnom studiju i iste iskoristi u daljem profesionalnom razvoju. “Iskustva na PMF-u su mnogo bolja nego što sam očekivao. Najvažnije znanje koje sam stekao je da su me naučili da učim. Uče nas logici, principima i ispravnom razmišljanju, a specifično znanje nekog programskog jezika ili frameworka je trendovsko pitanje ili nešto što se sa pravilnim pristupom kod poslodavca može savladati za par mjeseci. Oni koji razmišljaju o upisu, a već imaju neku oblast interesovanja i rada, neka probaju naći vezu između sadašnjeg posla i IT industrije, uvjeren sam da je mogu naći i pronaći sebe u tome. Stručni studij je pravo mjesto za takve ljude, ali definitivno zahtjeva dosta odricanja ukoliko odlučite da studirate uz posao”, zaključio je Midhat.
 

Jedna od prednosti stručnog studija je predmet “Industrijska praksa” koja je sastavni dio kurikuluma gdje će studenti sticati znanja u realnom okruženju u IT kompanijama.
 

Jasmin Čaluk, građevinski inženjer, je stručni studij “Razvoj softvera” na Elektrotehničkom fakultetu iskoristio kao način za sticanje znanja iz oblasti informacionih tehnologija s ciljem zapošljavanja u IT sektoru uz ambiciju da nova znanja na određeni način iskoristi u okviru svog prethodnog obrazovanja. “Prateći trendove na domaćem tržištu rada i fenomenalne uslove koji se nude IT stručnjacima, odlučio sam potpuno promijeniti svoj karijerni put umjesto odlaska iz BiH. Drago mi da postoji nešto kao što je stručni studiji jer omogućava priliku za sticanje praktičnih znanja te industrijsku praksu u IT kompanijama. Ono što mi se posebno svidjelo je posvećenost profesora Željka Jurića i Vedrana Ljubovića koji čine maksimalni napor da nam pomognu da savladamo veoma zahtjevno gradivo”, istakao je Jasmin.
 

Podsjećamo, Ministarstvo privrede KS obezbijedilo sredstva u svrhu pokrića troškova školarina za sve studente koji se upišu na  IT stručni studijski program u akademskoj 2019/2020 godini. U budžetu je za ovu stavku predviđeno 280.000 KM kojim će se pokriti školarine novoupisanih studenata.
 

Prema planu upisa, Prirodno-matematički fakultet će upisati 80, a Elektrotehnički fakultet 50 studenata na IT stručni studij te se pozivaju zainteresovani da podnesu prijave za upis do 5. jula 2019. godine.Ministarstvo privrede KS, Elektrotehnički fakultet i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu će uskoro objaviti više informacija o načinu realizacije finansiranja školarina.
 

Konkursi za upis na IT stručni studij su dostupni na web stranicama Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.