Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Softverska industrija – najperspektivnija i najatraktivnija privredna grana

 
Natprosje─Źna primanja, odli─Źni uslovi za rad, rad na najnovijim tehnologijama, mogu─çnost rada od ku─çe ili bilo kojeg drugog mjesta izvan kancelarije, gaming rooms, samo su neki od razloga zbog kojeg su trenutno softverske kompanije najpo┼żeljnije mjesto za rad. U prilog tome govori i ─Źinjenica da se u proteklih deset godina, zanimanje softver in┼żenjera nalazi me─Ĺu top tri na Forbes-ovoj listi najtra┼żenijih zanimanja.

 

Softverska industrija je djelatnost za kojom postoji najve─ça potra┼żnja na svjetskom tr┼żi┼ítu i koja ima trend dugoro─Źnog kontinuiranog rasta. Prema dostupnim podacima Agencije za statistiku BiH, tokom 2015. godine u BiH je poslovalo skoro 400 malih, srednjih i velikih softverskih kompanija u kojima je zaposleno 3.700 stru─Źnjaka. Posebno je zna─Źajna ─Źinjenica da 60-70 posto uposlenih u ovom sektoru ─Źine mla─Ĺi kadrovi, do 35 godina starosti. Nezaposlenih programera gotovo da i nema, s obzirom na to da se nove softverske kompanije svakodnevno otvaraju i objavljuju desetine novih oglasa za radna mjesta. Me─Ĺutim, kapaciteti kojima raspola┼żu fakulteti nisu dovoljni, a obrazovnih institucija koje ─çe producirati potrebni kadar, nema dovoljno.

 

Prosje─Źna plata zaposlenih u softverskoj industriji je 50% vi┼ía od prosje─Źne plate u BiH. Svaki radni dan ispunjen je izazovima, zabavom, ali┬á i znanjem. Tehnologija svakodnevno napreduje pa zaposleni u softverskoj industriji konstantno imaju priliku i mogu─çnost u─Źenja novih tehnologija. Kada je rije─Ź o radnoj atmosferi, ve─çina kompanija usmjerena je ka potpunom zadovoljstvu uposlenih. Sve one fotografije i informacije koje nalazite na internetu o izgledu prostorija svjetskih kompanija, ne razlikuju se mnogo od prostorija lokalnih softverskih kompanija. Prostorije su dizajnirane i opremljene tako da svaki uposlenik osje─ça udobnost koja je klju─Źna za kreativnost i produktivnost” –┬á izjavio je Armin Tali─ç, izvr┼íni direktor udru┼żenja Bit Alijansa.

 

U softverskim kompanijama koje su ─Źlanice Bit Alijanse, konkursi za popunjavanje radnih mjesta skoro uvijek su otvoreni. Uprkos svim benefitima koje nudi karijera u softverskoj industriji,┬á ─Źinjenica je da u ovoj potentnoj oblasti nedostaje kvalificiranog kadra. Nije dovoljno samo pove─çati upisne kvote na fakultetima, mladi se sa ovom industrijom moraju upoznati ve─ç u osnovnoj ┼íkoli.

 

Kapaciteti softverske industrije u kontekstu zapo┼íljavanja novih kadrova su gotovo neograni─Źeni, jer dugoro─Źno imamo osigurana tr┼żi┼íta.┬áCijeli svijet je u deficitu ovih kadrova, ne samo Bosna i Hercegovina. Potencijal sektora je evidentan, ali je za dalji razvoj softverske industrije u BiH potrebno napraviti sistemske promjene i prilago─Ĺavanje obrazovnog sistema” – dodao je Tali─ç.

 

U Bosni i Hercegovini nezaposleno je 63% mladih, a potraga za poslom jednaka je potrazi za blagom. Me─Ĺutim, ipak postoji jedan mali ali zna─Źajan izuzetak, ukoliko ste odlu─Źili karijeru graditi u softverskoj industriji, nijedan dan ne─çete provesti na birou, s obzirom na to da se poslovne prilike nalaze na svakom koraku.