Popular News

Save the Children i Bit Alijansa najavljuju saradnju u oblasti obrazovanja za poslove budu─çnosti

 
 
12.9.2019.  

 

Kako bi doprinijeli smanjenju jaza izme─Ĺu ┼íkolskih programa i stvarnih potreba koje pred mlade ljude postavlja dana┼ínji svijet, Save the Children i Udru┼żenje Bit Alijansa potpisali su┬áMemorandum o razumijevanju kojim se defini┼íe budu─ça saradnja u oblasti razvoja STEM znanja i vje┼ítina u─Źenica i u─Źenika iz Bosne i Hercegovine (BiH).
 
Kako bi postigli uspjeh u novom visokotehnolo┼íkom i na znanju zasnovanom dru┼ítvu i ekonomiji, dana┼ínje u─Źenice i u─Źenici moraju razviti svoje STEM* vje┼ítine na mnogo vi┼íem nivou nego ┼íto je to ranije bilo prihvatljivo. Studije pokazuju da ─çe se 65% djece koja danas polaze u osnovnu ┼íkolu baviti poslovima koji jo┼í ne postoje i za koje ih tradicionalni ┼íkolski sistemi ne pripremaju.
 
Kroz provedbu projekta ENABLE-BiH – Unapre─Ĺenje osnovnog u─Źenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini, koji se provodi od 2016. godine uz podr┼íku Ameri─Źke agencije za me─Ĺunarodni razvoj (USAID), Save the Children nastoji posti─çi pozitivne promjene uvo─Ĺenjem STEM koncepta u osnovno i srednjo┼íkolsko obrazovanje kao bismo u─Źenicama i u─Źenicima omogu─çili da sti─Źu znanja i vje┼ítine koji ─çe im biti neophodni za poslove koje nosi budu─çnost.
 
ÔÇ×Ostvarivanjem saradnje sa poslovnim sektorom idemo korak dalje da bismo djeci omogu─çili da ve─ç u ranom periodu svog ┼íkolovanja vide i iskuse poslovni svijet te da bolje razumiju svrhu u─Źenja i primjenljivost nau─Źenog. Zadovoljstvo nam je da ova vrsta saradnje po─Źinje upravo sa Bit Alijansom, kao udru┼żenjem koje okuplja na┼íe najuspje┼ínije IT kompanije, i koje tako─Ĺer prepoznaje potrebu ulaganja u znanje na┼íih najmla─Ĺih generacija,ÔÇť isti─Źe direktorica Save the Children, Andrea ┼Żerav─Źi─ç.
 
STEM nastava podsti─Źe u─Źenike da razvijaju klju─Źne kompetencije i vje┼ítine kako bi u─Źestvovali u ekonomiji znanja, ne samo kao radnici, ve─ç i kreatori poslova u budu─çnosti. U narednom periodu, projekat ENABLE BiH razvija─çe saradnju ┼íkola sa poslovnim sektorom, a prvi korak predstavlja saradnja sa Udru┼żenjem Bit Alijansa, krovnom organizacijom koja okuplja najuspje┼ínije IT kompanije u BiH.
 
ÔÇ×Kao jednu od klju─Źnih aktivnosti Bit Alijanse isti─Źemo unapre─Ĺenje IT obrazovanja tako da su nam partneri koji imaju iste ciljeve i svoje aktivnosti implementiraju u okviru navedenog izuzetno zna─Źajni. Va┼żno je kreirati okru┼żenje u kojem ─çe djeca u najranijem uzrastu dobiti priliku da steknu znanja i vje┼ítine potrebne za dalje IT obrazovanje. Bit Alijansa ─çe definitivno sve intenzivnije nastaviti da radi na kreiranju kvalitetnih IT prilika za djecu i mlade tako da nas posebno raduje budu─ça saradnja sa organizacijom Save the Children, a s kojom ─çemo realizovati aktivnosti i projekte koji ─çe unaprijediti budu─çnost mladih u BiH.ÔÇť, navodi Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse.
 
Bit Alijansa je udru┼żenje IT kompanija iz Bosne i Hercegovine koje svoje ciljeve usmjerava na unapre─Ĺenje trenutnih obrazovnih IT programa i unapre─Ĺenja poslovnog okru┼żenja IT sektora. ┬áPotencijal koji IT industrija posjeduje neophodno je usmjeriti u kvalitetnom smjeru te omogu─çiti maksimiziranje vrijednosti industrije. Kompanije ─Źlanice Bit Alijanse svakodnevno svojim aktivnostima rade na kreiranju prilika za mlade i zainteresovane za IT.
 
Uvo─Ĺenje STEM-a u redovno osnovno i srednje obrazovanje u BiH oslanja se na ve─ç postoje─çu Zajedni─Źku jezgru nastavnih planova i programa i definirane ishode u─Źenja.