Popular News

Prvi “Collabarathon Bring IT on” u Banjoj Luci

 
S ciljem integracije akademske zajednice, realnog sektora i studenata, 14. i 15. decembra 2017. godine u Banjoj Luci će se održati Collaborathon Bring IT on koji ima za cilj da animira studente na kreativnost, inovativnost i preduzetništvo.
 
Studenti pet fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci će imati priliku da uz stručnu pomoć mentora razviju nove ideje koje doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja (SDGs). Ciljevi održivog razvoja usvojeni su od strane svih zemalja članica Ujedinjenih nacija, te predstavljaju univerzalni plan za iskorjenjivanje siromaštva, očuvanja planete, uspostavljanje mira i omogućavanje napretka za dobrobit svih ljudi u periodu od 2015-2030. godine. IT sektor posjeduje značajan potencijal doprinosa održivom razvoju, s obzirom da usmjerena ulaganja u IT inovacije mogu povećati ekonomski rast, efikasnost rada, doprinijeti većoj zaposlenosti te podizanju cjelokupnog kvaliteta života.
 
Bring IT on je collaborathon koji se po prvi put organizuje u Banjoj Luci, te predstavlja jedinstvenu priliku za studente da razviju i testiraju svoje ideje, steknu nova znanja i poznanstva, iskoriste savjete i podršku mentora i predavača, te osvoje nagrade koje će im omogućiti uspješnu realizaciju njihovih ideja koje doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja. Shodno ovome, događaj direktno doprinosi jačanju IT zajednice i budućih preduzetnika, a studenti će imati priliku da se informišu i steknu nova saznanja potrebna za realizaciju ideja.
 
Ovaj događaj je namijenjen studentima Elektrotehničkog, Ekonomskog, Mašinskog, Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.
 
Collabarathon Bring IT on udruženim snagama realizuju Bit Alijansa, organizator projekta, Ured Volontera Ujedinjenih nacija u BiH (UNV), kao glavni pokrovitelj događaja u saradnji sa kompanijama članicama LANACO, GoT Solutions, MANIA i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.
 
Više informacija na www.bringiton.tech