Popular News

Prvi “Collabarathon Bring IT on” u Banjoj Luci

 
S ciljem integracije akademske zajednice, realnog sektora i studenata, 14. i 15. decembra 2017. godine u Banjoj Luci ─çe se odr┼żati Collaborathon Bring IT on koji ima za cilj da animira studente na kreativnost, inovativnost i preduzetni┼ítvo.
 
Studenti pet fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci ─çe imati priliku da uz stru─Źnu pomo─ç mentora razviju nove ideje koje doprinose postizanju ciljeva odr┼żivog razvoja (SDGs). Ciljevi odr┼żivog razvoja usvojeni su od strane svih zemalja ─Źlanica Ujedinjenih nacija, te predstavljaju univerzalni plan za iskorjenjivanje siroma┼ítva, o─Źuvanja planete, uspostavljanje mira i omogu─çavanje napretka za dobrobit svih ljudi u periodu od 2015-2030. godine. IT sektor posjeduje zna─Źajan potencijal doprinosa odr┼żivom razvoju, s obzirom da usmjerena ulaganja u IT inovacije mogu pove─çati ekonomski rast, efikasnost rada, doprinijeti ve─çoj zaposlenosti te podizanju cjelokupnog kvaliteta ┼żivota.
 
Bring IT on je collaborathon koji se po prvi put organizuje u Banjoj Luci, te predstavlja jedinstvenu priliku za studente da razviju i testiraju svoje ideje, steknu nova znanja i poznanstva, iskoriste savjete i podr┼íku mentora i predava─Źa, te osvoje nagrade koje ─çe im omogu─çiti uspje┼ínu realizaciju njihovih ideja koje doprinose postizanju ciljeva odr┼żivog razvoja. Shodno ovome, doga─Ĺaj direktno doprinosi ja─Źanju IT zajednice i budu─çih preduzetnika, a studenti ─çe imati priliku da se informi┼íu i steknu nova saznanja potrebna za realizaciju ideja.
 
Ovaj doga─Ĺaj je namijenjen studentima Elektrotehni─Źkog, Ekonomskog, Ma┼íinskog, Poljoprivrednog i Prirodno-matemati─Źkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.
 
Collabarathon Bring IT on udru┼żenim snagama realizuju Bit Alijansa, organizator projekta, Ured Volontera Ujedinjenih nacija u BiH (UNV), kao glavni pokrovitelj doga─Ĺaja u saradnji sa kompanijama ─Źlanicama LANACO, GoT Solutions, MANIA i Elektrotehni─Źkim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.
 
Više informacija na www.bringiton.tech