Popular News

PRIJAVI SE: Pokreni svoj ICT ili kreativni biznis

 

12.10.2020.

 

Profesionalac ste iz oblasti fotografije, grafike ili filma? Modni ste kreator? Dobri ste u razvoju softvera, upravljanju operativnim sistemima, u web dizajnu ili srodnim oblastima? ┼Żeljeli biste svoje vje┼ítine i iskustvo iz oblasti kreativnih industrija i informaciono komunikacijskih tehnologija primijeniti na rje┼íenja u razli─Źitim industrijama: od poljoprivrede, turizma, preko metalne, drvne i tekstilne industrije, pa sve do pametnih gradova? Nudimo vam podr┼íku u pretvaranju va┼íe inovacije, proizvoda, usluge ili koncepta u odr┼żiv biznis!

 

Lokalno partnerstvo za┬á razvoj┬á poduzetni┼ítva┬á Centar┬á Sarajevo poziva┬á sve zainteresovane mlade osobe sa prijavljenim mjestom boravka u Kantonu Sarajevo, u dobi od 18 do 35 godina, a koje planiraju registrovati biznis nakon datuma zatvaranja ovog Poziva, da se prijave za u─Źe┼í─çe u Programu podr┼íke pokretanju poduzetni─Źkih ideja u oblastima ICT i kreativnih industrija.

 

U─Źesnice i u─Źesnici ─çe kroz ovaj program dobiti stru─Źnu podr┼íku u ja─Źanju svojih vje┼ítina u poduzetni┼ítvu i poslovnom planiranju, odnosno u izradi biznis plana. Pokretanje poduzetni─Źkih poduhvata koji budu ocijenjeni kao najbolji ─çe se finansijski podr┼żati bespovratnim sredstvima i mentorskim programom u prvoj godini poslovanja.

 

Prijave je mogu─çe predati putem online obrasca do 30.10.2020 (vi┼íe detalja na kraju teksta). Javni poziv se objavljuje u okviru projekta EU4Business ÔÇô za konkurentnu i inovativnu doma─çu ekonomiju. S ciljem ja─Źanja ekonomije BiH, EU4Business poti─Źe razvoj poduzetni┼ítva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajedni─Źki ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njema─Źka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

 

Lokalno partnerstvo Centar sa─Źinjavaju Op─çina Centar, Slu┼żba za zapo┼íljavanje Kantona Sarajevo, CEFE BiH, Internacionalni Burch univerzitet, Bit Alijansa i DVC Solutions d.o.o.

 

Cilj projekta

 

Lokalno partnerstvo za razvoj poduzetni┼ítva Centar Sarajevo ovim projektom nastoji promovirati op─çinu Centar kao lidera u oblasti poduzetni┼ítva, koji poticajnim poduzetni─Źkim okru┼żenjem, inkluzivno┼í─çu i dostupno┼í─çu naprednih programa podr┼íke, privla─Źi i podr┼żava inovativne poduzetnike i povezuje ih s me─Ĺunarodnim tr┼żi┼ítem.

 

Putem Centra za izvrsnost u poduzetništvu (CIP), Partnerstvo polaznicima nudi fleksibilan mehanizam podrške s fokusom na biznise visokog potencijala, primarno u oblasti ICT i kreativnih industrija.

 

Ovaj javni poziv predstavlja tre─çi od 5 poziva, koji ─çe se objaviti u narednih 12 mjeseci. U ovaj poziv bi─çe uklju─Źeno najmanje 25 polaznika, dok ─çe 5 najbolje ocijenjenih dobiti finansijsku podr┼íku za pokretanje biznisa.

 

Ocjenjivanje ─çe se vr┼íiti na osnovu transparentnih kriterija, a koji su, u formi aneksa ovom pozivu,┬á dostupni┬á svim┬á polaznicima┬á na┬á ovom linku. Od┬á posebne┬á va┼żnosti┬á za┬á uspje┼ínost projekta je identifikacija i podr┼íka poduzetni─Źkim poduhvatima koji doprinose prevazila┼żenju ekonomskih i drugih posljedica krize uzrokovane pandemijom COVID-19 virusa.

 

Ciljna grupa

 

Ciljna grupa ovog poziva su mladi (od 18 do 35 godina starosti) sa prijavljenim mjestom boravka u Kantonu Sarajevo, s naglaskom na visokoobrazovane mlade osobe iz oblasti prirodnih ili tehni─Źkih nauka i umjetni─Źkih akademija (dizajn i multimedija). Naro─Źito ohrabrujemo studente zavr┼ínih godina dodiplomskog i postdiplomskog studija, osobe koje su studij zavr┼íile u prethodnih 3-5 godina te sve druge osobe koje smatraju da su u stanju uspje┼íno pokrenuti biznis u oblastima ICT i kreativnih industrija te koje su spremne u─Źestvovati u finansiranju svog biznisa sa vlastitim sredstvima do 50% od iznosa koji bude tra┼żen od projekta u formi bespovratne finansijske podr┼íke.

 

Sadr┼żaj programa podr┼íke
 
– Program podr┼íke ─çe u─Źesnicima staviti na raspolaganje:

– Obuku u razvoju poslovnog modela prema SIYB metodologiji “Pokreni i unaprijedi svoj biznis” Me─Ĺunarodne organizacije rada (ILO),

– Podr┼íku/consulting u oblasti poslovnog planiranja

– Mentorstvo iz ICT oblasti relevantnih za konkretni poduzetni─Źki poduhvat,

– Mentorstvo iz┬á oblasti┬á kreativnih┬á industrija┬á relevantnih┬á za┬á konkretni┬á poduzetni─Źki poduhvat

– Bespovratna finansijska sredstva u iznosu do 10.000 KM po biznisu (za pozitivno ocijenjene biznis planove),

– Poslovno mentorstvo u prvoj godini poslovanja,

– Umre┼żavanje s┬á drugim┬á srodnim┬á poduzetnicima┬á u┬á smislu┬á zajedni─Źkog┬á izlaska┬á na tr┼żi┼íte, komunikacije prema dobavlja─Źima, radnoj snazi, itd.

 

Za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 virusa, podr┼íka ─çe se pru┼żati putem online platformi. Po okon─Źanju pandemije podr┼íka ─çe se pru┼żati konvencionalnim (direktnim) metodama.

 

U─Źesnici koji budu odabrani za finansijsku podr┼íku┬á kroz ovaj program, prije primitka sredstava obavezuju se:

– Da ─çe podr┼żani biznis biti registrovan u periodu od dana zatvaranja ovog poziva (30.10.2020. godine) do roka koji isti─Źe 60 dana nakon potpisivanja ugovora o dodjeli finansijskih sredstava konkretnom biznisu;

– Da podr┼żani biznis registruju u formi koja podrazumijeva zapo┼íljavanje minimalno jedne osobe (neformalni biznisi ili obrti u statusu dopunske djelatnosti koji nemaju zaposlenike nisu prihvatljivi)

– Da ─çe 12 mjeseci nakon osnivanja, odr┼żavati biznis aktivnim: bez zamrzavanja statusa ili ga┼íenja

– Da ─çe u prvoj godini poslovanja zadr┼żati ve─çinsko vlasni┼ítvo nad podr┼żanim biznisom

 

Na─Źin prijave
 

– Prijave se┬á┬á┬á mogu┬á┬á┬á podnijeti┬á┬á┬á u┬á┬á┬á periodu┬á┬á┬á 10.2020┬á┬á┬á ÔÇô┬á┬á┬á 30.10.2020.┬á┬á┬á godine, popunjavanjem online formulara koji je dostupan na ovom linku. Link na formular ─çe biti dostupan na sajtovima svih ─Źlanica Lokalnog partnerstva Centar Sarajevo.

– Nepotpune i neblagovremeno podnesene prijave ne─çe se uzeti u razmatranje.

 

Dodatne informacije o programu

 

Dodatne informacije o programu se mogu dobiti:
 

– Upitom: [email protected].

– Prisustvom na ┬áinfo-doga─Ĺajima┬á (prezentacijama)┬á koje┬á ─çe┬á biti┬á organizovane┬á online, (putem ZOOM platforme) u sljede─çim terminima:

 

– 10.2020, 13.00 sati (link za prisustvo), i

– 10.2020, 17.30 sati (link za prisustvo).