Popular News

Predstavnici/e medijske i IT zajednice uspostavili temelje buduće saradnje

22.03.2023.godine

 

Efektivniji način komuniciranja i više uzajamnog razumijevanja su potrebni za kreiranje sinergije koja trenutno manjka između predstavnika/ica IT sektora i medija, a sve s ciljem kreiranja ekonomskog boljitka i podrške ovoj strateškoj grani privrede.

 

IT industrija kao najbržerastuća industrija u BiH koja svoje prihode ostvaruje uglavnom poslovanjem na inostranom tržištu i izvozom softverskih usluga ili kreiranjem inovativnih rješenja, kroz svoje svakodnevno poslovanje pokazuje humanost, te potrebu da kroz filantropske aktivnosti pruži svoj doprinos bh. društvu. Svjedoci smo mnogobrojnih donacija opreme, besplatnih edukativnih programa za mlade, te velikog broja stipendija za studente svih vrsta studija, gdje bi veće prisustvo u medijima obezbijedilo veću zainteresovanost vlasti i političkih aktera za aktivnije strateško djelovanje, te donošenje mjera kojima bi ova industrija dosegla svoj puni potencijal. U IT industriji trenutno radi preko 8.000 uposlenika/ica, a ostvaruje se promet od preko 800.000.000 konvertibilnih maraka, te se industrija kontinuirano razvija.

 

Prvi događaj pod nazivom “IT and Media Workshop” održan je 21. marta ove godine u prostorijama Pino Nature Hotela na Trebeviću u organziaciji Bit Alijanse, krovne asocijacije najvećih IT kompanija u BiH i partnera Međunarodne organizacije Help i projekta MarketMakers koji finansira Vlada Švicarske. 

 

 

IT sektor je u posljednjih nekoliko godina znatno doprinio razvoju bh. privrede, te vjerujemo da bi javnost trebala biti obaviještena na pravi način o svim potencijalima koje ova grana ima za dobrobit naše domaće privrede i regiona. Želja nam je bila da ovim događajem potaknemo dijalog između medija i IT kompanija, upravo s ciljem identifikovanja prepreka u komunikaciji između IT sektora i medija, te smo spremni na kreiranje bolje saradnje, kako sa medijima iz BiH, tako i iz regiona. Naš plan je da kreiramo bolje okruženje za saradnju medija i IT kompanije, te planiramo ovakav događaj organizovati svake godine” – istakao je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

 

Događaj je okupio preko 50 ključnih aktera iz IT sektora BiH i predstavnika/ica medija, kao i predstavnika/ica regionalnih IKT klastera, a kroz interaktivnu diskusiju postignute su ključne rezolucije za poboljšanje komunikacije pomenutih aktera, sve s ciljem dijeljenja mogućnosti koje IKT sektor može donijeti privredi i ekonomskom rastu i razvoju država balkanskog regiona.

 

 

“Vjerujemo da je događaj dao uvid na probleme i neke od prepreka u komunikaciji predstavnika/ica IT sektora sa medijima iz BiH, kao i iz regiona, te se nadamo da će u konačnici doći do jačanja saradnje ovih aktera, a sve sa rezultatom smanjenja migracija mladih osoba u BiH i regionu, kao i povećanja zaposlenosti” – rekao je Almin Adžović, menadžer za BiH ispred Međunarodne organizacije Help.

 

 

Obzirom da je IT sektor pokretač razvoja, koji ne samo da zadržava mlade ljude u BIH nego im nudi inovativna i kvalitetna radna mjesta, smatramo da bi mediji trebali biti partneri Bit Alijanse u zagovaranju pozitivnih promjena za društvo, naročito kod javnog sektora. Sa Bit Alijansom radimo niz analiza relevantnih za sektor, sa kojima bi mediji trebali biti upoznati kako bi se zajedničkim snagama uticalo na pozitivne promjene” – izjavila je Dinka Majanović, zamjenica projektnog menadžera projekta MarketMakers.

 

 

Jedan od zaključaka događa bio je taj da će Bit Alijansa biti medijator komunikacije između predstavnika najvećih IT kompanija u BiH i medija, te da će se na taj način osigurati najefektivniji protok informacija. Iz Bit Alijanse poručuju da se svi zainteresovani mediji za saradnju mogu javiti putem maila [email protected] ili direktno saradniku za marketing i projekte Hamzi Čengiću putem e-maila [email protected].