Popular News

Predstavnici Bit Alijanse posjetili Cluj u Rumuniji

 

U periodu 28-31. oktobar 2019. godine Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse i Edin Deljki─ç, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse posjetili su Cluj u Rumuniji s ciljem razmjene uspje┼ínih praksi i upoznavanjem IT ekosistema Cluja. U okviru posjete, organizovane su sljede─çe aktivnosti:
 

– Posjeta gradona─Źelniku Cluja┬ás ciljem upoznavanja uspje┼ínih praksi jednog od najja─Źih tehnolo┼íkih centara u regionu.
 

– Potpisivanje Memoranduma o saradnji┬ása Cluj IT kasterom s ciljem povezivanja i razmjene uspje┼ínih praksi Bit Alijanse i Cluj IT klastera te zajedni─Źkog u─Źe┼í─ça u budu─çim regionalnim projektima 3B ICT mre┼że.
 

– Posjeta Univerzitetu “Babes-Bolyau”┬ákoji je najve─çi univerzitet u Rumuniji sa oko 3.000 studenata na IT fakultetima s ciljem razmjene┬áiskustva u obrazovnim┬ásistemima Rumunije i BiH.
 

– Posjeta tehnolo┼íkim/industrijskim parkovima┬áLiberty Technology Park i Cluj Innovation Park s ciljem upoznavanja IT ekosistema s akcentom na infrastrukturu Rumunije.
 

– Posjeta najve─çoj IT kompaniji ENDAVA┬ákoja zapo┼íljava 5.500 ljudi ┼íirom svijeta, a koja je po─Źela svoje poslovanje prije 20 godina, s ciljem razmjene uspje┼ínih praksi u poslovanju IT kompanija.
 

– U sklopu konferencijskog doga─Ĺaja┬á“Shaping together a┬ásmarter and┬ágreener future”,┬áizvr┼ína direktorica Bit Alijanse predstavila je trenutno stanje, ali i potencijal IT industrije BiH te zna─Źajan doprinos istoj, kao i aktivnosti┬áBit Alijanse svim regionalnim akterima 3B ICT mre┼że.
 

Posjeta je organizovana sa predstavnicima Cluj IT Cluster s kojim Bit Alijansa sara─Ĺuje u okviru 3B ICT mre┼że. Uz┬ápredstavnike┬áBit Alijanse delegaciji BiH┬ápridru┼żili su se i┬ápredstavnici Vlade Kantona Sarajevo Ivan Barbali─ç, savjetnik premijera KS, Mustafa ─îopelj, savjetnik premijera KS, Dino ┼áehovi─ç, direktor Zavoda za informatiku i statistiku┬áKS,┬á┬áNenad Marilovi─ç, ┼íef Slu┼żbe za protokol i press KS.
 

Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse istakla je kako je posjeta Rumuniji jedan od prvih koraka u gra─Ĺenju ozbiljne partnerske mre┼że sa regionalnim liderima IT industrije: ÔÇťCluj trenutno va┼żi za jedan od najja─Źih IT ekosistema u regionu te je za Bit Alijansu ova posjeta bila izuzetno zna─Źajna s ciljem razmjene iskustva te potencijalnog apliciranja inicijativa koje je Rumunija implementirala i pozicionirala IT industriju kao strate┼íku odnosno vode─çu za razvoj svoje ekonomije, u Bosni i Hercegovini.ÔÇŁ