Popular News

Predstavnici Bit Alijanse posjetili Cluj u Rumuniji

 

U periodu 28-31. oktobar 2019. godine Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse i Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse posjetili su Cluj u Rumuniji s ciljem razmjene uspješnih praksi i upoznavanjem IT ekosistema Cluja. U okviru posjete, organizovane su sljedeće aktivnosti:
 

– Posjeta gradonačelniku Cluja s ciljem upoznavanja uspješnih praksi jednog od najjačih tehnoloških centara u regionu.
 

– Potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Cluj IT kasterom s ciljem povezivanja i razmjene uspješnih praksi Bit Alijanse i Cluj IT klastera te zajedničkog učešća u budućim regionalnim projektima 3B ICT mreže.
 

– Posjeta Univerzitetu “Babes-Bolyau” koji je najveći univerzitet u Rumuniji sa oko 3.000 studenata na IT fakultetima s ciljem razmjene iskustva u obrazovnim sistemima Rumunije i BiH.
 

– Posjeta tehnološkim/industrijskim parkovima Liberty Technology Park i Cluj Innovation Park s ciljem upoznavanja IT ekosistema s akcentom na infrastrukturu Rumunije.
 

– Posjeta najvećoj IT kompaniji ENDAVA koja zapošljava 5.500 ljudi širom svijeta, a koja je počela svoje poslovanje prije 20 godina, s ciljem razmjene uspješnih praksi u poslovanju IT kompanija.
 

– U sklopu konferencijskog događaja “Shaping together a smarter and greener future”, izvršna direktorica Bit Alijanse predstavila je trenutno stanje, ali i potencijal IT industrije BiH te značajan doprinos istoj, kao i aktivnosti Bit Alijanse svim regionalnim akterima 3B ICT mreže.
 

Posjeta je organizovana sa predstavnicima Cluj IT Cluster s kojim Bit Alijansa sarađuje u okviru 3B ICT mreže. Uz predstavnike Bit Alijanse delegaciji BiH pridružili su se i predstavnici Vlade Kantona Sarajevo Ivan Barbalić, savjetnik premijera KS, Mustafa Čopelj, savjetnik premijera KS, Dino Šehović, direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS,  Nenad Marilović, šef Službe za protokol i press KS.
 

Tatjana Vučić, izvršna direktorica Bit Alijanse istakla je kako je posjeta Rumuniji jedan od prvih koraka u građenju ozbiljne partnerske mreže sa regionalnim liderima IT industrije: “Cluj trenutno važi za jedan od najjačih IT ekosistema u regionu te je za Bit Alijansu ova posjeta bila izuzetno značajna s ciljem razmjene iskustva te potencijalnog apliciranja inicijativa koje je Rumunija implementirala i pozicionirala IT industriju kao stratešku odnosno vodeću za razvoj svoje ekonomije, u Bosni i Hercegovini.”