Popular News

Dvogodišnji IT stručni studij kao odgovor na deficit IT kadra

 
21.12.2018.
 
U susret završnim ispitima prvog semestra na dvogodišnjem IT stručnom studiju, razgovarali smo sa prof. dr Esmirom Pilavom, šefom odsjeka za matematiku na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu), prof. dr Vedranom Ljubovićem, profesorom na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu  i Arminom Talićem, generalnim menadžerom Bit Alijanse.
 
Podsjećamo, Univerzitet u Sarajevu je na osnovu inicijative udruženja IT kompanija «Bit Alijansa», pokrenuo dvogodišnji IT stručni studij na dva fakultetu, te je time omogućen upis dodatnog broja studenata. Dvogodišnji IT stručni studij je organizovan kao odgovor na potrebe tržišta rada i potencijala IT sektora da u narednih 5 godina zaposli 6.000 zaposlenika.
 
Na dvogodišnji IT stručni studij „Informacione tehnologije“ na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu je u akademskoj godini 2018/2019 godini upisano 75 studenata.  Prof. dr Esmir Pilav, šef odsjeka za matematiku na PMF-u, navodi kako su studenti zadovoljni načinom realizacije nastave, te da su ispunjena očekivanja koja su imali od studija. „Kroz angažman stručnjaka iz prakse nastojimo da što više studenata uvedemo u aktuelne tehnologije kako bi po završetku studija bili što spremniji za tržište rada. Na ovaj način Prirodno-matematički fakultet daje svoj doprinos u školovanju kadra za IT sektor koji će biti konkurentan na tržištu rada, što će svakako doprinijeti razvoju IT sektora u BiH“, ističe Pilav.
 
Na Elektrotehničkom fakultetu Univerzitetu u Sarajevu  realizuje se sličan studijski program „Razvoj softvera“ na koji je upisano 63 studenta. Prof. dr Vedran Ljubović, koordinator dvogodišnjeg studijskog programa ističe kako je studij podjednako zahtjevan kao i ostali studiji na ETF-u, ali je skraćen i izborom predmeta prilagođen potrebama tržišta rada. „Važnost studija za Elektrotehnički fakultet u Sarajevu je u tome  što smo na ovaj način omogućili studij uz rad, tj. studenti imaju mogućnost da se zaposle, a kasnije da se vrate na studij i polažu ispite do zvanja bachelora i dalje ukoliko se odluče za to“, naglašava profesor Ljubović.
 
Studenti se pohađanjem dvogodišnjeg IT studija osposobljavaju za rad u IT sektoru, te oni koji budu željeli da nastave studij i steknu diplomu bachleora imat će tu mogućnosti u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju KS, kao i da završe master i doktorski studij.
 
„Program koji je organizovao Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Bit Alijansom je dobar primjer kako aktivno raditi na smanjenju deficita IT kadra. Bit Alijansa kontinuirano radi na unapređenju poslovnog okruženja, te rješavanju ključnih problema sa kojim se industrija susreće. U komunikaciji smo sa drugim univerzitetima u BiH, te ćemo u narednom periodu raditi na realizaciji dvogodišnjeg studija i u drugim gradovima“, istakao je Armin Talić, generalni menadžer Bit Alijanse.