Popular News

 

Potpisan Memorandum o saradnji između Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici i Bit Alijanse

 
22.12.2021. godine
 
U protekloj sedmici potpisan je Memorandum o saradnji između Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici i Bit Alijanse. Sporazum su potpisali izvršni direktor Damir Maglajlić i prodekan za nastavu i studentska pitanja van.prof.dr. Nevzudin Buzađija.
 
“Cilj saradnje je uspostava partnerskih odnosa kako bi se zadovoljile potrebe naših studenata koji se školuju na odsjeku Softversko inženjerstvo i potreba IT industrije za kadrom koji ima upotrebljivo znanje. Saradnja će omogućiti da se naši studenti uključe u softversku industriju kroz izvođenje praktične nastave i bržeg zapošljavanja po završetku studiranja. Ovom saradnjom nastoji se ojačati kapacitet fakulteta i stvaranja prostora za sve studente za bolju edukaciju i zapošljavanje. Također, je bilo govora o modalitetima na koji način Bit Alijansa može pomoći fakultetu i ovim je napravljen prvi korak za još uspješniju buduću saradnju kroz javno-privatno partnerstvo, te umrežavanje sa IT zajednicom. U razgovoru je bilo riječi i o potrebi prilagođavanja izlaznih znanja studenata realnom sektoru i zbog toga od naredne godine ćemo imati primjenu inoviranog nastavnog plana i programa prilagođenog za potrebe izgrađivanja vještina za frontend i backend programere, a koje su u skladu sa novim razvojnim okruženjem koje se primjenjuje u IT industriji.” – istakao je prof. dr. Nevzudin Buzađija.
 
Grad Zenica kontinuirano jača IT kadrovske resurse i cilj je da se što više kompanija opredijeli za otvaranje ureda u samoj Zenici, a fakultet će zajedno sa Univerzitetom nastojati da poveća upisnu kvotu na odsjecima koji su usmjereni prema IT sektoru. Trenutno je na prve tri godine na odsjeku Softversko inženjerstvo 256 studenata (a sam fakultet 567 studenata), što je dobra osnova da se ublaži nedostatak kadra u softverskoj industriji i nova razvojna mogućnost grada Zenice.
 
“Nakon saradnje sa brojnim Univerzitetima i fakultetima za IT širom BiH, zadovoljstvo nam je ozvaničiti saradnju i sa Politehničkim fakultetom Univerziteta u Zenici. Radujemo se budućim inicijativama usmjerenim na jedan od tri glavna strateška fokusa Bit Alijanse – obrazovanje. Želja nam je da na ovaj način dodatno ojačamo kapacitete Politehničkog fakulteta u Zenici, te na taj način povećamo broj kvalitetnih inženjera koji završavaju studij na ovoj obrazovnoj instituciji.” -istakao je Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.