Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Potpisan memorandum o saradnji između Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci i Bit Alijanse

 

Armin Talić, izvršni direktor Bit Alijanse, posjetio je Elektrotehnički fakultet u Banja Luci gdje se sastao sa dekanom, prof. dr. Brankom Blanuša. Bila je to prilika da se razgovara o zajedničkom cilju razvoja pozitivnog poslovnog okruženja, te da se uspostavi saradnja, kako bi se novi naraštaj obrazovao i usvajao vještine shodne trenutnim potreba tržišta rada.

 

S tim u vezi, ove dvije institucije potpisale su memorandum o saradnji i kojim je kreiran okvir budućih zajedničkih aktivnosti i projekata.

 

Kao godina osnivanja Elektrotehničkog fakulteta u Banja Luci uzima se 1962. godina kada je Narodni odbor sreza Banja Luka donio Odluku o osnivanju Tehničkog fakulteta sa Odsjekom za elektrotehniku.  Studije na Elektrotehničkom fakultetu su organizovane po modelu evropskog prenosa bodova (ECTS) i odvijaju se na 3 ciklusa.

 

Studijski programi I i II ciklusa su: Računarstvo i informatika, Elektronika i telekomunikacije, Elektroenergetski i industrijski sistemi, a studijski program III ciklusa se realizuje u oblasti Informaciono – komunikacione tehnologije.

 

Elektrotehnički fakultet u Banji Luci je prepoznat u BiH kao jedna od vodećih visokoškolskih institucija u obrazovanju IT kadra, te naučno-istraživačkom radu i saradnji sa kompanijama u zemlji i inostranstvu.

 

Bit Alijansa kroz saradnju sa visokoškolskim ustanovama radi na dugoročnom unapređenju studijskih programa te njihovom usklađivanju sa potrebama industrije. S druge strane, studenti kroz zajedničke projekte Fakulteta i Bit Alijanse imaju priliku naučiti trenutne IT trendove te se na taj način pripremiti za tržište rada.

 

Bit Alijansa je vodeća asocijacija IT kompanija u BiH i okuplja 20 članica, softverskih kompanija koje zapošljavaju preko 1500 zaposlenika u BiH.