Popular News

Potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji Privredne komore RS i Bit Alijanse

 

27.07.2018.

 

Jučer je u Privrednoj komori Republike Srpske potpisan Memorandum o međusobnoj poslovnoj saradnji koji su u ime Privredne komore Republike Srpske potpisali direktorica dr Dragica Ristić i direktor udruženja Bit Alijanse Armin Talić.

 

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i sekretar granskog udruženja za ICT Slobodan Dragičević i predstavnik Bit Alijanse u branch kancelariji u Banja Luci, Tatjana Vučić.

 

Memorandum će omogućiti saradnju granskog udruženja za ICT sa Bit Alijansom sa ciljem da razvijemo pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast bh softverske industrije.

 

Bit Alijansa kontinuirano radi na rješavanju dva najveća problema s kojim se softverska industrija svakodnevno susreće – nedostatak kvalifikovanog kadra i slabo razvijene infrastrukture u softverskoj industriji, popraćene nedostatkom razvojnog podsticaja.

 

Iskustva u radu granskog udruženja će omogućiti koncentraciju stručnjaka iz ove oblasti i zajedničko djelovanje razvoju ICT sektora kao i stvaranja poslovnog ambijenta za ostale sektore privrede. Određeni broj članica Privredne komore RS je izrazio želju da budu i članice Bit Alijanse što će biti iskorišteno u narednom periodu da stvorimo sinergijske radne grupe i djelujemo u cilju otklanjanja prepreka razvoja aktivnosti u ovom sektoru.

 

Istovremeno je cilj i omogućiti da se što veći broj mladih ljudi usmjeri u srednje i visoko obrazovanje u oblasti visoko razvijenih tehnologija i ICT-a. Naravno, važni su i planovi rada i novi programi obrazovanja što je imperativ u zajedničkom radu.

 

Jedan od značajnih ciljeva je i saradnja u organizaciji poslovnih i stručnih konferencija, realizacija plana razvoja softverske industrije te značajnog uticaja na odgovorna ministarstva.

 

Tekst preuzet sa: https://komorars.ba/bitalliance-pkrs-26072018/