Popular News

Polaznicima besplatne škole programiranja CoderDojo Tuzla danas dodijeljeni certifikati

 
 
09.07.2018.

 

Besplatna CoderDojo škola programiranja u Tuzli, realizovana u saradnji sa Visokom školom računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA danas je uspješno završena, te su dodijeljeni certifikati za skoro 30 polaznika. Danas je ujedno održan i posljednji čas škole, kao i takmičenje za proglašenje najuspješnijih polaznika, gdje su dodijeljene 3 nagrade za pohađanje STEM akademije.
 
Polaznici besplatne škole programiranja CoderDojo su tokom proteklog perioda  učili osnove programiranja u programskim jezicima HTML i CSS.
 

 
Generalni menadžer Bit Alijanse, Armin Talić je naglasio važnost edukacije u okviru softverske industrije za djecu i mlade te izrazio zadovoljstvo saradnjom koja je ostvarena ovim projektom. Dodatno je najavljeno širenje i jačanje aktivnosti koje imaju za cilj promociju softverske industrije u Tuzlanskom kantonu.
 
CoderDojo pokret je osnovan u Irskoj s vizijom da je razumijevanje programskih jezika sve važnije u savremenom svijetu te da djeci i mladima širom svijeta ne bi trebala biti uskraćena prilika da nauče te vještine. CoderDojo škole programiranja su uvijek besplatne i baziraju se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. Tokom 2017. godine više od 55.000 djece je pohađalo CoderDojo škole programiranja u 65 zemalja svijeta.