Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Počela CoderDojo škola programiranja na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

 

U subotu, 07.04.2018. godine u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, održane su prve radionice besplatne škole programiranja CoderDojo IUS.
 
Tokom narednih osam sedmica, 90 polaznika uzrasta od 13 do 17 godina će imati priliku učiti osnove programskih jezika C++ i Python. Cilj ovog projekta je pružiti besplatnu edukaciju za učenike iz oblasti informacionih tehnologija kako bi se već u djetinstvu upoznali sa osnovnim konceptima programiranja i karijernim prilikama u softverskoj industriji.
 
CoderDojo IUS je organizovan u saradnji između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Bit Alijanse. Projekat je rezultat nastojanja Bit Alijanse za širenjem CoderDojo škola u BiH koje je do sada pohađalo preko 400 polaznika iz Sarajeva, Zenice, Konjica, Maglaja, Istočnog Sarajeva i Teslića. CoderDojo je svjetski pokret osnovan u Irskoj, a tokom 2016. godine više od 48.000 djece je pohađalo CoderDojo škole programiranja u 65 zemalja svijeta.
 
Škola programiranja je besplatna i bazira se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. U realizaciju ovog projekta uključeni su studenti sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, a tim studenata čine: Adem Dinarević, Nedim Karakaš, Ervin Šabotić, Benjamin Fajić, Mirza Jašarspahić, Tarik Pašić, Fatima Irznić, Ahmed Hodžić, Zehra Šarić, Enisa Zatega, Amina Tucaković i Merisa Ahmetspahić.
 
Škola programiranja će trajati do 26. maja 2018. godine.