Popular News

Sorry, this entry is only available in BHS.

Počela CoderDojo škola programiranja na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

 

U subotu, 07.04.2018. godine u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, održane su prve radionice besplatne škole programiranja CoderDojo IUS.
 
Tokom narednih osam sedmica, 90 polaznika uzrasta od 13 do 17 godina će imati priliku učiti osnove programskih jezika C++ i Python. Cilj ovog projekta je pružiti besplatnu edukaciju za učenike iz oblasti informacionih tehnologija kako bi se već u djetinstvu upoznali sa osnovnim konceptima programiranja i karijernim prilikama u softverskoj industriji.
 
CoderDojo IUS je organizovan u saradnji između Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i Bit Alijanse. Projekat je rezultat nastojanja Bit Alijanse za širenjem CoderDojo škola u BiH koje je do sada pohađalo preko 400 polaznika iz Sarajeva, Zenice, Konjica, Maglaja, Istočnog Sarajeva i Teslića. CoderDojo je svjetski pokret osnovan u Irskoj, a tokom 2016. godine više od 48.000 djece je pohađalo CoderDojo škole programiranja u 65 zemalja svijeta.
 
Škola programiranja je besplatna i bazira se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. U realizaciju ovog projekta uključeni su studenti sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, a tim studenata čine: Adem Dinarević, Nedim Karakaš, Ervin Šabotić, Benjamin Fajić, Mirza Jašarspahić, Tarik Pašić, Fatima Irznić, Ahmed Hodžić, Zehra Šarić, Enisa Zatega, Amina Tucaković i Merisa Ahmetspahić.
 
Škola programiranja će trajati do 26. maja 2018. godine.