Popular News

Partnerstvom do digitalne transformacije: BIT Alijansa i UNDP pokre─çu prvi digitalni ideaton za odgovor na COVID-19 u Bosni i Hercegovini

 
11.04.2020. 
 
U Sarajevu je ju─Źer, putem virtualnog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, ozvani─Źena saradnja izme─Ĺu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Udru┼żenja Bit Alijansa. Saradnja ove dvije organizacije zasniva se na zajedni─Źkim te┼żnjama ka kori┼ítenju tehnologije kao alata za odr┼żivi i inkluzivan razvoj u Bosni i Hercegovini. ┬á
 
ÔÇ×Partnerstvo izme─Ĺu UNDP-a i Bit Alijanse, kao zajedni─Źkog glasa IKT sektora u Bosni i Hercegovini, stvorit ─çe va┼żne mogu─çnosti za ubrzanje digitalizacije uprave, njegovanje digitalne ekonomije i ohrabrivanje informacijskog dru┼ítva. U ovim izazovnim vremenima saradnja UNDP-a i Bit Alijanse usmjerena je na stvaranje prilika iz pote┼íko─ça kroz novu platformu na kojoj ljudi mogu predlo┼żiti svoje inovativne ideje za pomo─ç dru┼ítvu, upravi i privredi u prevazila┼żenju krize izazvane koronavirusomÔÇť, izjavila je ovom prilikom Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hecegovini.
 
Prva konkretna zajedni─Źka aktivnost BiT Alijanse i UNDP-a je digitalni ideaton, covIDEJA 2020, koji predstavlja platformu za pronala┼żenje inovativnih ideja i rje┼íenja koje predla┼żu gra─Ĺani, ┼íto ─çe pomo─çi ne samo u prevazila┼żenju negativnih posljedica uzrokovanih trenutnom pandemijom COVID-19, nego ─çe i ponuditi pogled u budu─çnost ka ┼íiroj pozitivnoj promjeni.
 
ÔÇ×UNDP i Bit Alijansa potpisivanjem dana┼ínjeg memoranduma o saradnji nastavljaju uspje┼ínu realizaciju zajedni─Źkih projekata i inicijativa. S obzirom da na┼íi ciljevi uvijek idu u istom smjeru, a to je unapre─Ĺenje potencijala koje BiH ima, kroz razli─Źite oblasti i djelovanje, ova saradnja ─çe omogu─çiti kreiranje novih prilika za sve na┼íe gra─Ĺane. Tako─Ĺe, od danas je dostupna i na┼ía zajedni─Źka inicijativa covIDEJA 2020 koja ima za cilj da poka┼że da svi mo┼żemo biti dio lanca koji radi za dobrobit svih nas. Sigurni smo da ─çe ideje koje budu dostavljene ponuditi novu perspektivu pri rje┼íavanju novonastale krize u svim aspektima. Zajedni─Źkim snagama ─çemo nastaviti da se borimo protiv situacije u kojoj se nalazimo, na na┼í na─Źin, inovativnim digitalnim procesima koji ─çe postati nova svakodnevnica cjelokupnog dru┼ítva. Neka digitalno osvije┼íteno dru┼ítvo bude na┼ía zajedni─Źka pobjeda.ÔÇť ÔÇô navela je Tatjana Vu─Źi─ç, izvr┼ína direktorica Bit Alijanse.
 
Ideaton covIDEJA 2020 je pokrenut ju─Źer (10. april 2020. godine) na http://digitalnovrijeme.ba, uz podr┼íku vi┼íe od 20 partnera, uklju─Źuju─çi institucije, op┼ítine i gradove, akademsku zajednicu, profesionalne mre┼że, organizacije civilnog dru┼ítva, privatni sektor, ambasade i me─Ĺunarodnu zajednicu. Ova online platforma ─çe pru┼żiti mogu─çnost svim zainteresovanim – mladim ljudima, nau─Źnicima i nau─Źnicama, biznisima, medijima, inovatorima i inovatoricama, starijim gra─Ĺanima i gra─Ĺankama, profesionalcima iz raznih oblasti – da se prijave i predstave svoje ideje za pobje─Ĺivanje COVID-19 krize.
 
Ideaton ─çe trajati dvije sedmice, od 10. do 24. aprila 2020, a krajnji cilj je da ohrabri vlasti, privatni sektor, civilno dru┼ítvo i me─Ĺunarodnu zajednicu u provo─Ĺenju predlo┼żenih ideja, kako bi se kolektivna inteligencija prevela u konkretne rezultate koji pobolj┼íavaju kvalitet ┼żivota za sve.
 
covIDEJA je inicijativa koju je pokrenuo Accelerator Lab UNDP-a u Bosni i Hercegovini, kao dio globalne mre┼że znanja i inovacija.
 
Do sada su covIDEJU 2020 podr┼żali: Ambasada Kraljevine ┼ávedske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Centar za tehni─Źku kulturu ÔÇô Mostar, Deloitte, Ekonomski fakultet, Univerzitet u Sarajevu, Green Council, HUB387, IMPAKT, Inovacioni centar – Banja Luka, INTERA Tehnolo┼íki Park, International Burch University, SPARK ÔÇô Mostar, JSGURU, Lonac.pro, Ministry of Programming, Networks, ┼ávedska privredna komora, Njema─Źka organizacija za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ, Op┼ítina Isto─Źno Novo Sarajevo, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, Savez op┼ítina i gradova Republike Srpske.